Geen fles de winkel uit. Treurnis van kleine Thaise middenstander


Haalde vandaag wat biertjes bij m’n vriend van de winkel van Sinkel. Altijd een feest, niet vanwege dat bier, maar omdat we altijd een praatje maken en zijn vrouw ook aardig is. Het was even na tweeën en tot mijn verbazing was hij zijn negotie aan het sluiten.

Hé Pjotr, want zo noem ik hem omdat zijn Thaise naam erop lijkt maar voor mij onuitspreekbaar is, ik wil bier, flesje of vier. Hij schudde treurig het oudemannenhoofd. Twee uur geweest. Tot vijf uur mag ik geen alcohol meer verkopen. Wel in doosjes, wil je er twee? Nee, dat wilde ik niet. Gewoon vier biertjes, koud, uit z’n imposante koelkast.

Waarom dit, Pjotr? vroeg ik. Hij schoof het intelluelenbrilletje op zijn neus in een wat hogere positie. Ah, dat wordt een preek, wist ik en dat klopte. Samengevat:  politie kwam me waarschuwen. Ik moet me bij de verkoop van alcohol aan de in de wet genoemde tijden houden. ’s Middags tussen 2 en 5  is no alcohol time. Ze hebben gezegd dat ze me in de gaten houden. Op order van je weet wel. De generaal schijnt zeer bezorgd te zijn voor rotzooi tijdens Songkran. Ik hoor dit liedje ieder jaar, maar dit keer scijnt het ernst te zijn.

 

Hans Geleijnse, Alcohol, Fles
…. helemaal carnaval…..

Songkran, de viering van het Thaise nieuwe jaar, is een festijn waarbij de ene helft van de Thai de andere helft met water natspuit. Om de zaak ook van binnen nat te houden wordt er stevig gezopen, lijken de vrouwen uitdagend-brutaal in hun nat gespoten tepelhesjes. En dus zijn er ieder jaar honderden dronkenmensdoden in het verkeer te betreuren en regent het klachten over seksuele intimidatie en aanranding. Dat ligt allemaal niet aan Songkran, want dat is net zoiets als carnaval in Zuid-Nederland, weet ik van kenners. Ook een lolfeest.

Nee, het gaat om het dempen van de alcoholsloot. En daarom wordt, zo zegt mijn sombere informant, dit deze keer  strikt de hand gehouden aan de (al jaren bestaande) tijdsbeperkingen op alcoholverkoop. We hebben het dan over winkels, grote supermarkten, ketens van 24 uurs-winkels als 7/elevens en de negoties van kleine zelfstandigen als Pjotr. Van middernacht tot 11 uur ’s ochtends geldt ‘drooglegging. Dan is er voor de dorstigen drie uur tijd om hun bierslag te slaan. Van twee tot vijf mag er geen fles of blikje de winkel uit. Behalve dan als je voor het grote werk gaat, in doosjes of kratjes. Van vijf tot middernacht is het dan weer vrij baan voor de drankzuchtigen.

 

Hans Geleijnse, Alcohol, Flees, Songkran
Alleen Cola gaat dit niet veranderen. Deze aanrander wordt publiekelijk te schande gezet. Tekst op het bord om z’ nek: ‘Ik raak graag vrouwenborsten aan’
Foto Koratfahrt

Naar de logica van deze wetgeving moet je niet vragen. Vragen naar logica is in Thailand wel vaker een listige zaak voor de onwetende buitenlander. Ik bedoel, zelfs als je denkt dat alcohol kopen met het horloge bij de hand effect heeft op alcoholconsumptie, waarom sta je dan wel verkoop in mega-hoeveelheden toe? Voor Pjotr belangrijker dan de logica is dat de alcoholverkooploze periodes alleen werden opgelegd en nageleefd door de de winkelketens. De kleine kruideniers mochten konden de klok stilzetten, zij mochten gewoon doorverkopen. Officieel kon dat geloof ik niet, maar het was in elk geval een ‘gewoonterecht’. En nu, streep erdoor. Ik zie het meer als een corporatieve staatsbescherming voor de kleine winkelluiden.

Pjotr vertelde me dat hij juist tussen 2 en 5 veel alcoholische versnaperingen verkoopt. Logisch, want de grote concurrentie staat dan droog. En klaarblijkelijk zijn er in die tijd veel mensen die op weg van of juist naar hun werk even een flesje op de kop tikken. Dus ik kon zijn treurnis begrijpen. Beter in elk geval dan het gejammer dat je vaak van buitenlanders hoort over die vreselijke beperking van hun koopvrijheid.

Gewoon eerder gaan of later terugkomen. Smaakt het drankje nog beter.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

2 Comments

 1. Ach, bij ons worden toch ook zoveel zoveel zaken voor de show gedaan…
  Wij doen dat dan uit naam van generaal ‘Wereldgeweten’.
  Een dag zonder vlees, een dag voor de opwarming van de aarde, een dag voor de vrede…
  Hier op en rond de Sukhumvit weten vele Thaise informanten mij te vertellen, dat de generaal maatregelen uitvaardigt, om zich naar het voorbeeld van Europa te gedragen.
  In Europa kun je toch immers ook alleen op bepaalde tijden en in bepaalde winkels alcohol kopen.
  Zo vertelt men dat hier verder.
  Het morele voorbeeld, zgz! Ik lach eens.
  Het heeft geen zin te vertellen dat die regels alleen in Zweden gelden.
  Ze lachen ongelovig. Alternatieve feiten?

 2. Ja, dat dacht ik ook. Tussen 14 en 17 uur alleen ‘in het groot’. Maar in de winkels hier (Lotus en Makro) hangt er een bord bij: in het groot mag MITS je een verkooplicentie van alcohol kunt laten zien. En geen licentie uit Nederland, nee, van de lokale hotemetoten. Er kwam geen centiliter in mijn karretje, ook niet toen ik brutaal de blauwe knoop op mijn revers zette. Ik moest mooi wachten tot 17 uur.

  Het is uitsluitend voor de bühne net zoals men af toe een massagetent-met-extra uitruimt met de nationale pers er bij. Kijk me toch eens, wij, met onze waakzaamheid!

  Binnenkort songkran en dan komt nabij mijn huis aan de A2-bypass (de weg naar de brug) een politiepost.

  Dienders die verveeld neerploffen op een stel stoelen, bruine politiekarren ruim in het zicht, een antiquiteit uit het brandweermuseum er bij (en die werkt ook nog….) en dat allemaal zo opzichtig dat alles wat hier woont de binnenwegen neemt. Men beperkt zich tot het staande houden van auto’s uit Laos; die zijn altijd de pineut hier dus de Laotianen hebben ongetwijfeld hun ‘maatregelen’ in de borstzak gereed…….

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.