Verkiezingen in Nederland. Na Baudet komt er weer een Verlosser

Peter van Nuijsenburg, Backbencher, Baudet
Baudet verleidt de kiezers
Foto Twitter

Wie de krant dezer dagen openslaat kan er niet omheen. In deftige analyses, opgewonden columns, zelfs in voetbalverslagen wordt de alarmklok geluid. Thierry Baudet heeft 13 zetels in de Eerste Kamer gewonnen en zijn Forum voor Democratie is ook in een paar provincies de grootste partij. Je zou bijna denken dat het fascisme weer op de deur beukt. Waarom roept de regering de noodtoestand niet uit?

Het bontst maakte het natuurlijk die idiote wetenschapper uit Utrecht. Met zijn ‘Volkert waar ben je’ wekte Corné Hanssen op zijn minst de indruk dat hij Baudet graag hetzelfde lot toewenst als Pim Fortuyn. Voor de goede orde: het zou inderdaad een schandaal zijn als deze mafkees er met een schorsing van afkomt. Als Geert Wilders iets stuitends roept, doen we meteen aangifte.

Peter van Nuijsenburg, Globale Affaires, Kwakzalvers, Democratie
Andere koek
Foto op Nemo Kennislink

Fascisme in de polder?

En eveneens voor de goede orde: Baudet mag nog zoveel grossieren in onfrisse ideeën, dat maakt hem niet automatisch tot een fascist. Hij stuurt nog steeds geen knokploegen af op andersdenkenden. Hij beweegt zich nog steeds binnen de grenzen van de rechtsstaat. En ook zijn ambitie om premier van dit land te worden duidt er niet op dat hij het politieke bestel wil opblazen.

Wat hij dan wel is: een populist in de poldertraditie. We moeten daarom niet teveel willen zoeken achter al dat intellectualistische gekoketteer. Die uil van Minerva, dat geflikflooi met ‘boreaal’, het omhelzen van allerlei bizarre theorieën van buitenlandse excentriekelingen zijn garnering. De fratsen van een grenzeloze ijdeltuit en egotripper. Maar wat Baudet doet is in wezen niets anders dan wat zijn voorgangers deden. Alleen nu met pianobegeleiding.

Net als wijlen Fortuyn en Wilders profiteert hij van het ‘grote onbehagen’ van ‘het volk’. Dat is een ongewisse basis voor blijvend succes. ‘Het volk’ is nog steeds een grillige klant gebleken. Fortuyn maakte de teloorgang van wat hij in gang had gezet niet meer mee. Maar Wilders kan erover meepraten. Hij is met zijn PVV (voorlopig?) uit de gunst geraakt. En nu is Baudet (even?) in de gratie.

Geen brievenbuspissers in zicht

Wat Wilders is overkomen, zal uiteindelijk vrijwel zeker ook Baudet overkomen. Natuurlijk heeft hij geleerd van de fouten van zijn voorgangers. Forum is beter georganiseerd dan de clubs van Fortuyn (LPF) en Wilders (PVV).  Het is uiteraard nog te vroeg om het nu al te kunnen vaststellen, maar ladelichters, brievenbuspissers en andere malloten schijnen niet door de ballotage te zijn gekomen. Voor dit soort vermaak gaat Forum vermoedelijk niet zorgen.

Bert van Balen, Briljantje, Cynisch, Baudet
Kom op zeg, ’t moet niet gekker worden….
Schermafgebbelding EenVandaag uitzending

Maar net als Wilders en de club van Fortuyn zal Baudet tegen de werkelijkheid aanlopen. En die werkelijkheid confronteert hem onherroepelijk een keer met het levensgrote populistendilemma. Hij kiest of voor verantwoordelijkheid nemen of voor het eigen gelijk aan de zijlijn. In het eerste geval moet hij compromissen sluiten. Dat gaan veel van zijn kiezers niet pikken. In het andere geval zullen andere kiezers vaststellen dat ze hun stem hebben weggegooid. In beide gevallen zullen veel kiezers teleurgesteld afhaken. En dan hebben we het nog niet over de conflicten die zullen losbarsten bij het gevecht om de koers. Daar houden kiezers ook niet van. En helemaal niet als er met modder wordt gesmeten.

Een provinciale sideshow

Hoe Forum het in de provincie gaat doen, gaat zeker meespelen. Als het daar redelijk loopt kan Baudet er even op teren. Maar dat is een sideshow. Het echte werk vindt op het Binnenhof plaats en daar zal hij ooit kleur moeten bekennen. Dillema’s laten zich niet weg wensen.

Bert van Balen, Briljantje, Cynisch, Baudet
Wordt nooit minister-president
Foto Wikipedia

De kansen op succes zijn dus niet groter dan die van Fortuyn en Wilders. De overwinning van woensdag is in feite een negatief succes, een pyrrusoverwinning. Baudet wordt van zijn leven lang nooit minister-president.

Dat betekent natuurlijk niet dat het met het verschieten van zijn ster ook gedaan is met het populisme in de polder. Zolang met name de VVD en in mindere mate het CDA er niet in slagen het gat op rechts te dichten, zal er altijd weer een nieuwe populist opstaan. De geest is uit de fles. En of hij nu Fortuyn, Wilders, Baudet of Pietje Puk heet, hij gaat er de eerst komende jaren niet meer in.

Meer popiejopie op Trefpunt: Baudet politicus van het jaar

 

 

 

Peter van Nuijsenburg
Over Peter van Nuijsenburg 212 Artikelen
Journalist en publicist Peter van Nuijsenburg (64) werkte in het verleden bij De Telegraaf, Elsevier en persbureau GPD. Voor deze laatste organisatie was hij correspondent in Johannesburg, Berlijn en Tokio. Peter was voorheen ook parlementair en economisch redacteur. Hij is liefhebber en kenner van kunst en cultuur. Bij dagblad Trouw publiceerde hij boekbesprekingen. Beroepsmatig en (meer recentelijk) als toerist was hij in Thailand en andere Asean–landen.

4 Comments

 1. Nuchtere analyse.

  Maar wat komt eerst, de kip of het ei, als je in de politiek wilt? Kijk naar de LPF, de PVV; ineens een enorme sprong vooruit, zetels bij de vleet maar geen voedend kader zoals de andere partijen na jarenlange opbouw hebben. Jeugd die begint met lidmaatschap, pamfletten uitdelen en ophangen, beginnend fractiemedewerker in de gemeente, dan jarenlang lezen, leren, discussies voeren en op je bek gaan; tenslotte het pluche in de gemeente en alleen de besten stromen door naar provincie of Den Haag.

  LPF en PVV gingen/gaan daar kapot aan; geen klein kader, geen geheugen in de politiek. Als FvD niet heel snel aan de basis gaat rekruteren gaat dat ook die kant op. Scheuring en dan rollend over straat.

  Zie op een facebookpagina de reacties op dit artikel. Verbaast me niets, al die boosheid. De NL-ers in Thailand stemden laatst in meerderheid voor de PVV en ik verwacht dat die de overstap maken naar FvD. Hoewel, vreemd om op een club te stemmen die Europa blank wilt als jij een ‘getinte’ Thaise partner hebt…

  Zeg maar dag met je handje tegen een bezoekvisum voor haar of hem als FvD het voor het zeggen krijgt. Als….. Maar ik zie dat nog niet gebeuren.

  • Je geeft een verkeerde voorstelling van zaken. Baudet wil niet heel europa “blank” maken maar een eind maken aan de stroom kansarme gelukszoekers uit met name noord africa. Heeft helemaal niets met blank of zwart te maken.
   Je zet hem hier volkomen onterecht weg als racist, schijnbaar normaal tegenwoordig om zo met je politieke tegenstanders om te gaan.

   • Vreemde reactie van jou Han. Ik heb geschreven over de partij en heb het woord racist niet in de tekst gebruikt. Jij komt met dat woord aan, niet ik.

    Het FvD zal straks laten zien waar het echt voor staat als hun stem in de senaat of in Provinciale Staten wordt verlangd. Dan zien we gelijk hoe hard hun stellingen zijn.

   • Oh, dus iemand die “homeopathische verdunning” vreest voor zijn mooie, blanke landje, is geen racist? Weer wat geleerd…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.