Landelijke protesten tegen doden op de weg
Bangladesh is de verkeersdoden zat.
De jungle die verkeer heet en vele doden kost door haast, gebrek aan rijervaring, geen rijbewijs, te veel werkuren, slecht onderhoud en gebrek aan respect voor het leven moet aangepakt worden.
Negen dagen lang al liggen delen van het land plat door bezetting van autowegen. Vooral de hoofdstad Dhaka.
De cijfers
De verkeersdoden worden uitgedrukt in een getal per 100.000 inwoners. Voor Bangladesh is dat 7,4 tegen Nederland 3,6. Voor Thailand, schrik niet, 36,2.
De bevolking van Bangladesh beloopt 163 miljoen, Thailand 67, Nederland 17.
Hoofdstad Dhaka
Dhaka geeft onderdak aan 18 miljoen mensen en daar vallen de meeste doden. De huidige protesten betreffen de dood van jonge mensen, studenten, die werden overreden door stadsbussen die als idioten rijden om betalende passagiers op te pikken.
Het salaris van de chauffeurs, als dat al tijdig wordt betaald, is mede afhankelijk van het aantal betalende passagiers. Dit haastig gedrag komt in Thailand ook voor…..
Chauffeurs maken veel te lange dagen op slecht onderhouden materieel en dat leidt tot verschrikkelijke ongelukken.
Olie op het vuur
Bangladesh staat op de internationale corruptielijst op nummer 143 van 180. Nederland staat op nummer 8, Thailand op 96. Het naleven van verkeersregels, voorwaarden voor rijbewijzen, werktijden en verplicht onderhoud aan materieel gaat in corrupte landen ten koste van de veiligheid (en ten bate van de kontzakken van zekere lieden….).
Dat ziet de bevolking ook. Mensen zijn die corruptie goed zat.
En nu wordt er olie op het vuur gegooid door de leidende politieke partij die de protesten een actie vindt van de oppositie, en nota bene heeft een lid van de ministerraad laten vallen dat hij de acties ook nog eens overdreven vindt.
Maatregelen?
Doch de regering kondigt maatregelen aan. Ze heeft in het parlement een meerderheid en jaagt een wetswijziging er doorheen.
Nalatigheid in het verkeer leidend tot de dood zal worden bestraft met maximaal vijf jaar in plaats van de huidige drie, zegt Minister van Justitie Anisul Huq. Maar het opzettelijk mensen dood rijden wordt aangeklaagd als moord en daar staat de doodstraf op.
Het maakt niet echt indruk.
De protesterende studenten nemen het recht in eigen hand en controleren nu rijbewijzen en de staat van onderhoud. Daarbij is de auto- en motorcolonne van de Amerikaanse ambassadeur tot stoppen gedwongen. Helaas vielen daar rake klappen en werden voertuigen beschadigd.
Is de beer los?
De kruik gaat zolang te water….. De overheid gebruikt grof geweld en intimidatie om de protesten te stoppen. Maar de hand in eigen boezem is altijd een betere methode.
Pak beter de verkeersonveiligheid en de corruptie aan!
Bron: Reuters
Vertaald en bewerkt door Erik Kuijpers
Foto’s en prenten
Straatprotesten; wikimedia, curid, 71278058.
Van jong tot ‘oud’; wikimedia, curid, 71278919.
Beste lezer
Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com
Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.
Aantallen verkeersdoden willen nogal eens verschillen, afhankelijk van welk criterium wordt gebruikt. Want wanneer is iemand een verkeersdode? Zijn dat uitsluitend diegenen, die ter plekke gedood worden? Of worden ook degenen mee gerekend die na een of meer weken in het ziekenhuis overlijden als gevolg van een verkeersongeval?
Erik,
Volgens de cijfers die ik zag is het aantal verkeersdoden in Bangladesh het dubbele van wat jij noemt: tussen de 13.5 en 15.5 doden per 100.000 inwoners. Goed dat daar tegen geprotesteerd wordt. Bescherm in de eerste plaats de kwetsbare groepen in het verkeer: tweewielers en voetgangers.
Tino, ik ben benieuwd naar de bron van jouw info. Reuters gaat in de regel gedegen te werk dus die 12.000 komen niet uit de lucht vallen. Maar bronnen willen wel eens van elkaar afwijken.
Hier:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_traffic-related_death_rate
Ja, dat is dubbel van wat Reuters me vertelde. En sowieso ook veel te veel….. Wanneer zou ‘het volk’ in Thailand de straat op gaan? Een illusie, vrees ik.