Het Verhaal van de Week: Het einde van de Bamboo bridge

Zeg je Parijs, dan denk je automatisch aan de Eiffeltoren. Noem je in Cambodja de plaats Kampong Cham, dan wordt daar in een adem de “Bamboo bridge” bij genoemd. Kampong Cham is een rustige provinciehoofdstad aan de brede rivier de Mekong. De kade biedt uitzicht op een reusachtig eiland middenin de rivier, Koh Paen genaamd. Vlak daarvoor splitst de rivier zich, om na het passeren van dit stuk land, weer als één brede baan verder te stromen.

Een kilometer lange brug

Op dit eiland leven zo’n duizend families. Ieder jaar in het droge seizoen, als de rivier te ondiep dreigt te worden voor de veerboot, wordt er in december/januari een kilometer lange Bamboo bridge gebouwd om het eiland met het vaste land te verbinden. Dit is al decennia het geval en veel generaties zijn met deze jaarlijks terugkerende brug groot geworden. Volgens de overlevering gaat dit bouwen terug tot 1940. Alleen tussen 1973 en 1986 is de brug niet verrezen, vanwege de overheersing door de Khmer Rouge en de daarop volgende burgeroorlog.

Marcel Gerritse, Verhaal van de week, Het inde van de Bamboo bridge
Duizenden bamboepalen, bijeengehouden door metalen draden, vormen het skelet.

Duizenden bamboepalen, bijeengehouden door metalen draden, vormen het skelet, waarop vier lagen bamboematten zijn gelegd, die zo’n vier ton aan gewicht kunnen dragen. Waarlijk een prestatie van hoogwaardige techniek. Zelfs auto’s en kleine vrachtauto’s bereiken zonder problemen de overzijde op een van de twee aangelegde banen. Het bamboe buigt mee, breekt niet, en hierdoor lijkt het wel alsof je “op een golf gedragen” wordt, als je met de motor naar de overkant gaat. Tevens overstemt een “knisperend” geluid het geronk van je motor.

De bouw van de Bamboo bridge kost ieder jaar zo’n 50.000 dollar en daarbij moet je ook nog eens het voortdurende onderhoud bijtellen. Dit wordt terugverdiend door het heffen van tol. Heen en terug op de motor kost omgerekend een halve euro en voor buitenlanders geldt het dubbele tarief. Voor de eilandbewoners een doorlopende hoge kostenpost.

Marcel Gerritse, Verhaal van de week, Het inde van de Bamboo bridge, Auto
Auto’s en zelfs kleine vrachtauto’s konden zonden problemen de kilometer lange brug over.

De nieuwe brug

Het is 2016/2017 en mijn standplaats is zo’n 55 km verwijderd van Kampong Cham. Op doorreis passeer ik deze plaats regelmatig. Ik zie dan in de verte de gestage vordering van een stenen brug die de Bamboo bridge bij laag water en de veerpont bij hoogwater zal vervangen.

Het verdwijnen van de Bamboo bridge deelt de bevolking van het eiland in twee groepen. De meesten zijn dolblij met de nieuwe brug, omdat die gratis zal zijn en de tolheffing tot het verleden gaat behoren. Anderen kijken er met een nostalgische blik naar en zien iets voorgoed verdwijnen,  waarmee ze zijn grootgebracht. Dat doet ze pijn. De eilandbewoners die aan de route van de Bamboo bridge wonen, zien vele inkomsten van de toeristen verdwijnen, want de zuidelijke brug ligt 2 kilometer verderop en zij beseffen, dat het stil zal worden voor hun huis.

Marcel Gerritse, verhaal van de week, Het einde van de Bamboo bridge, Nieuwe brug
De nieuwe brug is al open tijdens de bouw om “de kiezers” gunstig te stemmen.

In mei 2017 is de vaste brug al “vroegtijdig” opengegaan, terwijl de relingen er nog opgezet moesten worden en zelfs het wegdek nog niet af was. Dit blijkt een politieke beslissing te zijn, om op deze wijze de bewoners “gunstig te stemmen” voor de naderende commune verkiezingen. Het is de regeringspartij er alles aan gelegen om een positieve uitslag te verkrijgen. Een gevolg is dat het inderdaad angstvallig rustig is geworden op de oeververbinding van bamboe.

De Bamboo bridge verdwijnt

Door de overvloedige regens, die al voor het begin van het regenseizoen gevallen zijn, zou de afbraak van de Bamboo bridge dit jaar snel plaatsvinden. Op mijn vraag aan de eigenaar wat er met de afgebroken bamboeresten gebeurt, komt het stellige antwoord: ‘Dat wordt met de rivier meegegeven’.

Het gemeentebestuur van Kampong Cham vreest dat met het verdwijnen van de Bamboo bridge ook vele toeristen deze plaats gaan mijden en dat de stad hierdoor inkomsten mis zal lopen. Toch is het bestuur vooralsnog niet van plan, om de kosten van deze jaarlijks terugkerende brug te gaan dragen, zodat hiermee het doodvonnis is getekend en de brug zeer binnenkort nostalgie zal zijn. Dit is de prijs die betaald moet worden voor de “vooruitgang”. Gelukkig heb ik de foto’s nog.

Marcel Gerritse, Het verhaal van de week, Het einde van de Bamboo bridge, Nostalgie
Traditioneel vervoer over brede Bamboo bridge: voorgoed verleden tijd.

Met de eigenaar had ik afgesproken om terug te keren als de afbraak zou beginnen, zodat ik er getuige van kon zijn. Helaas besliste het lot anders en spoelde het snel wassende water eind mei 2017 een groot deel van de brug weg, voordat de ontmanteling plaats kon vinden. Of hierbij opzet in het spel was, kan ik niet beoordelen. Zeker is dat de rivier een groot deel van het bamboe heeft meegenomen en dat de brug met twee rijbanen, waar auto’s en zelfs kleine vrachtwagens over konden, nog enkel herinnering zal zijn.

Het gemeentebestuur heeft het uiteindelijk toch niet aangedurfd definitief afscheid te nemen van de halfjaarlijkse brug. Zowel in januari 2018 als in 2019 is er tijdens laag water een zeer “afgeslankte” Bamboo bridge gebouwd, waarover alleen gelopen kan worden. De prijs is nog steeds een halve dollar voor de bewoners en toeristen betalen het dubbele. Op deze wijze hoopt men dat de toeristen toe blijven stromen.

Marcel Gerritse
Over Marcel Gerritse 12 Artikelen
Marcel Gerritse heeft tweemaal anderhalf jaar in Cambodja gewerkt in een onderwijsproject van UNICEF en is uitgezonden door VSO (Volunteer Service Overseas). Zijn eerste standplaats was Kampong Thom (juni 2013 t/m dec 2014) en zijn tweede plaatsing was in de nieuwe provincie Tboung Khmum (mei 2016 t/m dec 2017). Toevallig arriveerde hij net voor de vrije verkiezingen in 2013 en heeft het land vanaf die tijd zien “afglijden” naar een staat waarin de regeringspartij alle zetels wist te bemachtigen bij de verkiezingen in 2018, door de oppositie stap voor stap te ontmantelen. Marcel heeft op www.marcelgerritse.waarbenjij.nu zijn wetenswaardigheden geplaatst. Op gezette tijden zal hij in Trefpunt Azië een artikel plaatsen over zijn arbeidsverleden in Cambodja.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*