De vergeten cultuur van Japan

Japan staat op het ogenblik volop in de belangstelling. Afgelopen zondag was de tweede aflevering van een serie over Japan op de Nederlandse televisie te zien, genaamd Tokidoki. Dit weekend vindt in Rotterdam het 13e Camera Japan filmfestival plaats. Het land dat zich altijd zo heeft afgesloten, lijkt zich ineens te openen voor de buitenwereld. Maar verdwijnt daarmee niet tegelijk de oude cultuur van Japan?

Volgens The Telegraph is dat inderdaad het geval.
Vroeger zaten de mannen in een restaurant op een mat in agura-houding, dat wil zeggen met gekruiste benen. De vrouwen zaten in de seiza-positie, dat wil zeggen geknield. Diezelfde restaurants hebben nu plastic tafels. De jeugd doet zich goed aan cola in plaats van groene thee.

Redactie, Japan vergeten cultuur
Modern Tokyo

En toch kun je nog sporen van het oude Japan ontdekken, zo meldt The Telegraph. Ze houden de herinnering aan oude legendes, folklore en gebruiken levendig. Vervolgens somt de krant een aantal van die oude gebruiken op. Over dat alle ramen in de stad werden afgeplakt met papier, omdat niemand de keizer mocht aanschouwen. Over dat de Japanners met hun pink in hun neus peuteren, omdat ze zulke fijne neusgaten hebben. Dat je je pyjama binnenste buiten moet keren, als je van je toekomstige geliefde wil dromen. Enzovoort, enzovoort.

Enfin, lees zelf maar: https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/asia/japan/articles/old-japan-history-facts-antony-cummins/

 

 

 

 

 

Redactie
Over Redactie 592 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. ‘Het land dat zich altijd zo heeft afgesloten, lijkt zich ineens te openen voor de buitenwereld. Maar verdwijnt daarmee niet tegelijk de oude cultuur van Japan?’

    Japan heeft zich al 150 jaar geopend voor de buitenwereld.
    Interessant is natuurlijk de invloed van Nederland die van ongeveer 1640 tot 1850 mochten verblijven op het anderhalf hectare grote eilandje Decima bij Nagasaki. Veel Japanners leerden daar Nederlands en vertaalden Nederlandse boeken over bv geneeskunde en astronomie in het Japans. Ik denk dat het vergeten van de oude Japanse cultuur niet zo veel met openheid of het buitenland te maken heeft: het is een interne dynamiek. Net als het verdwijnen van klompen en klederdrachten in Nederland.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.