Filipijnse volksverhaaltjes (53). De jager Sogsogot

Filipijnse Volksverhaaltjes, Veren

 

Sogsogot en de geest van zijn overleden vrouw

Als een groep mensen naar de bergen gaat om te jagen op herten en wilde zwijnen is Sogsogot er altijd bij. En zodra hij een hert vermoedt in de struiken stelt hij zich op achter een boom. Maar die dag wordt hij daar in zijn kladden gegrepen door een enorme vogel die hem optilt en meeneemt ver weg de bergen over. Hij wordt gedropt hoog in een boom waar de vogel haar nest heeft.

Uit de boom klimmen is geen optie; de boom is hoog en de stam glad. Dan ziet hij in dat nest twee jonge vogels en drie biggetjes. Hij heeft honger en eet de biggetjes op. Daarna verschijnt de grote vogel weer die biggetjes en een hert brengt en nu kunnen ook de jonge vogels eten.

Die groeien snel! Die groeien zo snel dat na enkele dagen Sogsogot een van die jonge vogels bij de poten pakt die daarna fladderend veilig op de grond komt met Sogsogot. Hij komt daarna veilig thuis.

Zijn vrouw sterft

Als hij daarna buiten de regio is om te vechten sterft zijn vrouw. Haar geest verlaat het lichaam en ze gaat op reis met een kar, een koe en twee varkens. Sogsogot komt ze tegen maar weet niet dat deze vrouw de geest is van zijn eigen vrouw. Hij vraagt waar ze heen gaat. ‘Ik ben geen mens meer; ik ben dood.’ antwoordt de vrouw.

Hij wil met haar mee reizen maar moet eerst een opdracht vervullen. ‘Ga naar je huis en zoek een witte kip. Kom daarna met die kip terug in de sporen van mijn koe.’ Dat doet hij, en als hij haar inhaalt staat ze net in de rivier te badderen. Dan zegt ze ‘Je mag met me mee naar mijn stad vol geesten. Ik verstop je in de rijstkist en breng je iedere dag jouw eten. Maar omdat je een mens bent komen iedere nacht geesten naar je toe om je op te eten. Pluk dan de veren van die witte kip en gooi die naar ze toe.’

Filipijnse Volksverhaaltjes, Veren

En zo gebeurt het ook.

Sogsogot leeft in de rijstkist en moet iedere nacht kippenveren gooien om zich te verdedigen. Maar die veren raken eens op….. Hij smeekt haar hem te laten gaan en eindelijk wijst ze hem de weg naar huis. Daar hoort hij dat zijn vrouw overleden is en begraven onder zijn hut.

Nu begrijpt hij wie die geest is: zijn eigen, overleden vrouw.

Toelichtingen

Sogsogot, ook Sog-Sogot, is een jager.

Foto’s en prenten

Vogel; de ernstig bedreigde Filipijnse apenarend. Wikimedia, curid, 7686205.

Witte veren; dank aan de website van Hof van Gelre, kraaltotaal.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 765 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland