Hoe veilig is een Thaise touringcar?

De onveiligheid op de Thaise wegen kwam opnieuw dramatisch in de publiciteit toen zondag in Phuket een bus van de weg raakte. De touringcar bracht 25 Chinese toeristen van de luchthaven naar hun hotel op Patong Beach.

De smalle weg naar Patong telt verschillende haarspeldbochten. 

Geluk bij een ongeluk was dat de bus op een dikke afvoerpijp en de vangrail bleef hangen en niet van de berg stortte. Ook een tuk tuk en een motorfiets waren bij het ongeluk betrokken. Dertig mensen raakten gewond. Volgens een woordvoerder van de politie zou de bus te hard gereden hebben.

Redactie TT, Touringcar, Verkeersveiligheid
Het laatste incident op de rampenroute naar Patong

Het is de derde keer in drie maanden dat er op deze route een dergelijk ongeluk plaatsvond. 
In juli dit jaar verloor de chauffeur van een touringcar de macht over het stuur en ramde verschillende elektriciteitsmasten en huizen. Zeven mensen raakten zwaargewond, van wie er later twee overleden. De chauffeur, die in staat van beschuldiging werd gesteld, verklaarde dat de remmen van zijn bus het begeven hadden.

Een maan eerder knalde een touringcar met Chinese toeristen op weg naar Patong Beach frontaal tegen een muur. Een passagier kwam om het leven, 26 raakten gewond. Verschillende Chinese touroperators hebben inmiddels besloten hun reserveringen in hotels op Patong Beach te annuleren omdat ze de busreis van vliegtuig naar hotel te gevaarlijk vinden.

Redactie TT, Touringcar, Verkeersveiligheid
Dramatische afloop confrontatie bus – minibus

Ook elders in het land vinden regelmatig busongelukken plaats, waarbij vaak tientallen mensen gewond raken of omkomen. Vooral dubbeldekkers hebben wegens hun slechte wegligging de naam onveilig te zijn.  Aangekondigd was dat ze geweerd zouden van de Thaise wegen. Dat is niet het geval, volgens een regeringswoordvoerder doordat het onmogelijk is kentekens van reeds geregistreerde touringcars in te trekken.

Met of zonder touringcars, de verkeersveiligheid in Thailand laat heel veel te wensen over. Op  de door Libië aangevoerde ‘wereldranglijst’ verkeersdoden van de World Health Organization neemt Thailand met ruim 24.000 een tweede plaats in. Volgens het ministerie van verkeer vielen er de eerste zeven maanden van dit jaar achtduizend dodelijke slachtoffers. Als die ‘trend’ zich doorzet is sprake van een lichte ‘verbetering’ ten opzichte van voorgaande jaren.

Redactie
Over Redactie 596 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.