Filipijnse volksverhaaltjes (52). Leven en dood van Sayen

 

Filipijnse Volksverhaaltjes, Vechtersbaas

 

Het gewelddadig leven van vechtersbaas Sayen

Midden in het dichte bos waar zelden mensen komen leeft een oude, verschrompelde alan. Haar vel voelt aan als de huid van een karbouw en ook de rest van haar lijf is niet om aan te zien. Maar haar zoon is een knappe jongeman; hij is zo knap als zijn ma lelijk is. Sayen! Hij is moedig, een vechtersbaas, en vecht vaak op zijn eentje vetes uit.

Hij zoekt een vrouw en vraagt rond. Ene Danepan schijnt een mooie meid te zijn en hij gaat haar opzoeken. Maar Danepan is verlegen en verstopt zich als Sayen nadert; zij stuurt haar huisbediende Laey op hem af. Een Sayen … denkt dat Laey, bepaald niet onknap, Danepan is en trouwt met haar. Ze gaan wonen in een hut aan de rand van het woud en niet te dicht bij zijn lelijke ma want hij wil Laey niet laten schrikken…..

‘Ik ben niet wie jij denkt….’

Laey heeft inmiddels een baby en terwijl Sayen achter het huis zijn ploeg repareert hoort hij haar zingen. ‘Sayen denkt lekker dat ik Danepan ben maar ik ben Laey….’ Dat maakt Sayen boos en teleurgesteld en hij denkt na over wat hij er aan gaat doen. Zijn plan is snel klaar…..

De volgende morgen gaat hij naar het veld en vraagt zijn vrouw om met de baby naar het veld te komen met zijn eten als de zon hoog aan de hemel staat. Maar onderweg snijdt hij de bamboe takken door die de brug over de rivier dragen. Laey en de baby vallen in het water en verdrinken…..

Een moordpartij

Sayen de vechtersbaas voelt zich vrij! Pakt zijn speer en zijn bijl en gaat naar het dorp van Danepan. Waar hij mensen ziet vermoordt hij ze. Hij stopt pas als Danepan uit haar hut komt en belooft met hem te trouwen. Hij vraagt haar om betelnoot en spuugt de pruimen op de dode mensen die weer tot leven komen……. Daarna trouwt hij met haar.

De kwaadaardige geest Komow

De bevolking van Magosang leeft in angst. Zij leven van de jacht maar zodra ze de buit verdelen verschijnt de geest Komow die vraagt hoeveel ze hebben gevangen. ‘Twee dieren’ zeggen ze dan en dan roept Komow ‘Ik ook twee….’. Dan gaat hij naar Magosang en vermoordt twee burgers. Sayen besluit zich te verstoppen en wacht tot Komow zijn spelletje wil herhalen. Zodra Komow er is vermoordt hij de kwade geest.

De goede geest Kaboniyan

Deze geest hoort van de dappere Sayen en zoekt hem op. Hij wil een duel met hem. Het wordt een keihard gevecht met speren en bijlen maar de geest en de zoon van de alan kunnen elkaar niet doden. Dus besluiten ze op rooftocht te gaan en ze vermoorden veel mensen in de buurt. Niemand kan van deze geesten winnen.

En Sayen kan zich vermommen! Hij kan de vorm aannemen van een kip en zich in een ren verstoppen. Ook kan hij veranderen in een vis en via water ontsnappen. De mensen hebben dat eens zien gebeuren en wachten hem op, belust op wraak…..

Filipijnse Volksverhaaltjes, Vechtersbaas

Onder het huis bij de kippen plaatsen ze een stevige fuik en als Sayen weer eens in een kip verandert slaat de fuik dicht en kunnen ze hem vermoorden.

Toelichtingen

Een Alan is een mismaakte geest die in de bossen leeft. Hij/zij is zo groot als een mens maar heeft vleugels. De tenen staan achter de voeten en de vingers kunnen naar voren en naar achteren draaien.

Magosang, stad of regio, is niet te vinden. Dit verhaal komt van het hoofdeiland Luzon.

Komow, een op moord beluste geest. Geen beelden omdat het een onzichtbare vogel is….

Kaboniyan is een belangrijke geest; hij heet goed voor de mensen te zijn maar in dit verhaal……?

Foto’s en prenten

De Alan, by Mervin Malonzo, no copyright claims found, thanks to

aswangproject alan-creature-philippines

Visfuiken, Engeland, 1899; wikimedia, curid, 18003376.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland