Filipijnse volksverhaaltjes (3). De Alan en de varkenslever

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, varkenslever

 

De Alan en de varkenslever

Vandaag gaan twee mannen jagen op varkens in de bergen en jawel, ze krijgen er een aan hun speer. Maar helaas, ze hebben geen vuur om de huid er af te schroeien.

Een van hen klimt in een boom en ziet verderop de gloed van vuur en wat rook en loopt er heen. Daar ziet hij dat het vuur ligt in het huis van een Alan en hij is bang; hij sluipt naderbij en ziet dat de Alan en haar baby liggen te slapen.

Hij gaat op zijn tenen verder maar toch wordt de Alan wakker. ‘Epogow, wat wil je?’ zegt ze.

‘Mag ik wat vuur want we hebben een varken gevangen’.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, varkenslever

Zij geeft hem vuur en neemt dan haar mand en loopt met hem mee naar het varken. Ze schroeien het vel er af en dan snijdt de Alan het varken in stukken met haar nagels.

Ze geeft de varkenslever aan de man en zegt hem naar haar huis te gaan en die lever aan haar baby te voeren.

Maar de man heeft honger en eet de lever zelf op.

Bij het huis aangekomen vraagt ie zich af: wat nu? Hij zoekt en vindt tenslotte een kookpot met heet water op het vuur en hij gooit de baby er in. Dan gaat hij terug.

‘Heeft de baby goed gegeten?’ vraagt de Alan.

‘Zeker wel!’ zegt de man.

Dan gaat zij terug naar huis met een hoop vlees. De man vertelt zijn vriend wat hij heeft uitgespookt en ze hollen naar een schuilplaats.

De Alan is des duivels als ze haar baby dood aantreft in kokend water en gaat direct de mannen achterna. Maar die zitten al in een hoge boom aan de waterkant.

Doch zij ziet ze weerspiegeld in het water. Ze pakt een wijnrank vast en begint in de boom te klimmen. Maar de mannen snijden de takken door en zij valt op de grond. Dood.

Dan gaan ze naar haar huis en vinden die kookpot vol met … gouden parels en een andere vol met goudstukken. Ze stelen die en gaan op weg naar huis.

 

Toelichtingen

Een Alan is een mismaakte geest die in de bossen leeft. Hij/zij is zo groot als een mens maar heeft vleugels en kan dus vliegen. De tenen staan achter de voeten en de vingers kunnen naar voren en naar achteren draaien.

Epogow, zo noemt de Alan de mens.

Foto’s en prenten

De Alan, by Mervin Malonzo, no copyright claims found, thanks to

aswangproject alan-creature-philippines

De varkenslever; dank aan slagerijpatrick.nl

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 705 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Ohhh, een heel origineel sprookje.
    En verteld zoals een sprookje best verteld wordt:
    op een eenvoudige maar beeldende manier.
    De Filipijnse sprookjes lijken precies boeiender, Erik.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.