Van Oude Heren en de Dingen die voorbijgaan

‘Opa’, zei mijn kleindochter (5), ‘zullen we een toneelstukje doen?’
‘Dat is goed apenkontje, wat had je zoal in gedachten?’
Ze legde een vinger op haar wang en keek schuin omhoog. ‘Ik heb een idee’, zei ze, ‘we gaan het kerstverhaal doen.’
‘Het kerstverhaal? Hoe kom jij aan het kerstverhaal?’
‘Op school geleerd.’ Haar ogen begonnen te glimmen.
Sinds wanneer indoctrineren ze jullie met sprookjes van 2000 jaar geleden? Rekenen moeten jullie. Lezen en schrijven!
Dat wou ik zeggen, maar ze ratelde al door: ‘Dan ben ik Maria. En dan moet jij Jezus zijn’, zei ze tegen mijn jongste kleindochter (3).
‘Ech nie’, zei mijn jongste kleindochter. ‘Ik ben toch geen baby meer?’
‘Dan ben je Jozef.’
‘Ooookeeeee’, zei mijn jongste kleindochter gelaten.
De blik van mijn oudste kleindochter bleef even op mij (73) rusten, maar toen bedacht ze zich. ‘En dan ben jij Jezus’, zei ze tegen mijn vrouw (46).
‘En ik dan?’, vroeg ik.
‘Dan ben jij de ezel. Okay?’
Balkend schikte ik me in mijn rol. Even was ik bang dat ze met een vooruitziende blik zou zeggen: ‘Opa, waar zijn de spijkers?’ en ik mijn vrouw aan de deurpost moest gaan spijkeren. Maar het ging goed.

André van Leijen, Van Oude heren, Kerst
Bron: Barbaraschool

U begrijpt beste lezer, dat het spelen van opa een uiterst serieuze kwestie is. Het vergt toewijding, geduld, verantwoordelijkheid, flexibiliteit en vooral heel veel energie. Het zijn schatten, maar na zo’n dag ben ik uitgeput.

Het is niet enige wat ik doe. Daarnaast schrijf ik voor Malmberg en begeleid ik studenten van het NCOI naar hun examens. Het redacteurschap van Trefpunt Azië raakte bijgevolg steeds meer op achtergrond. En dat was niet eerlijk voor zo’n prachtige site, voor die heerlijke artikelen die werden aangeleverd en vooral voor al het werk dat Hans Geleijnse erin stak. Ik heb daarom besloten als eindredacteur te stoppen. Hopelijk kan ik nu en dan een stukkie schrijven, ook al zal dat niet altijd over Azië gaan.

Erik Kuijpers, Lode Engelen, Peter van Nuijsenburg, Chris Ebbe, Bert Vos, Antonin Cee, Tino Kuis, Roger Stassen, Lieven Kattestaart, Rob Verschuren, Theo van der Schaaf, Cor Verhoef, Berthy Jenner, Alex Ouddiep, Alphonse Wijnants, Marcel Gerritse, Rob van Vlierden, Rob V., Stasio Komar, Loes Modderman, Peer Evers en anderen die schreven, het was een eer en een genoegen, om jullie bijdragen te redigeren en op de site te zetten. Blijf vooral schrijven.

Hans Geleijnse, bedankt voor de uitstekende samenwerking die we hadden. Ook jij: blijf schrijven.

Antonin Cee, Bert Vos en Paul Vleeshouwers, fijn dat jullie de site voortzetten. Ik wens jullie veel succes.

Over André van Leijen 177 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

5 Comments

 1. Als Opa moet je aan de ene kant kids helpen opgroeien en aan de andere kant hiervoor tijd maken en dus ook een kindje, Trefpunt, wegdoen. Lastig maar juist gekozen. Berthy NL

 2. Mijn bewondering voor je onevenaarbare schrijfstijl is er vanaf de eerste dag vandaar dat ik hoop dat je tijd blijft vrijmaken voor Trefpunt Aziė. Biologie, botanie het maakt niet uit, blijf ons inwijden in de geheimen van het leven.

 3. Goede wijn behoeft geen krans, maar een welgemeend dank voor het delen van ruim 5 jaar blog-lief en leed wil ik graag aan je kwijt. Ik hoop hier van je te blijven lezen; we houden contact.

 4. Beste André
  Dank voor je dank aan mij en alle collega’s.
  Ik ben niet de meest productieve van het stel,
  probeer wel creatief en authentiek op de proppen te komen.
  Ik voelde me altijd goed bij de aanmoedigingen, toewijding, begrip en aandacht die je aan mij en mijn bijdragen besteedde, tot ze in Trefpunt prijkten.
  Ik voelde me begrepen bij je luisterend oor.
  Dank voor al die jaren van ondersteuning.
  Zoals je zelf zegt: nieuwe redacteuren zullen je taak nu met succes overnemen.
  Een hele geruststelling!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*