Van Laarhoven krijgt ‘onmenselijke ontvangst’ in Nederland

Johan van Laarhoven verhuisde donderdag linea recta van zijn Thaise cel naar een wat comfortabelere uitvoering in de strafgevangenis van Vught. Terug na vijfeneenhalf jaar overleven in ‘de hel van Klong Prem’ kregen zijn broer Frans en zijn advocaat Gerard Spong echter niet de kans hem direct te spreken. Op het platform van Schiphol werd alleen kort telefonisch contact toegestaan.

Een ‘onmenselijke ontvangst’ ‘ noemde Spong dit welkom in Nederland  tijdens een persconferentie op Schiphol. Frans van Laarhoven vertelde dat Johan in de Thaise vroege morgen zonder zich te kunnen douchen in zijn dunne gevangeniskledij naar het vliegveld was gebracht. ‘Hij had er twaalf uur vliegen op zitten en is behoorlijk ziek’, zei Frans, daarbij refererend aan een urgent noodzakelijke operatie aan de galblaas.

Verantwoordelijk voor deze kille ontvangst lijkt het departement van VVD-minister voor rechtsbescherming Sander Dekker. Hij krijgt in elk geval te maken met een gratieverzoek voor het restant van de Thaise gevangenisstraf van twintig jaar dat hij in Nederland zou moeten uitzitten. Volgens advocaat Gert-Jan Knoops komt dit na ‘omrekening’ naar Nederlandse strafmaat neer op zestien maanden zitten.

Johan en zijn partner Tukta werden in juli 2014 in hun woning in Thailand gearresteerd, nadat namens het OM in Breda de Thaise overheid gevraagd werd hen in Thailand te vervolgen. Beiden werden in dit verzoek tot rechtshulp als ‘verdachten’ van criminele zaken gelinkt aan drugshandel in Nederland afgeschilderd. Vorig jaar beoordeelde de Nationale Ombudsman in een voor het OM vernietigend rapport deze gang van zaken als ‘zeer onzorgvuldig’.

Het wachten is nu op het proces tegen beide Van Laarhovens en andere betrokkenen van The Grass Company. Daar zal moeten blijken of het OM voldoende bewijs heeft voor belastingontduiking, witwassen, criminele organisatie om hen veroordeeld te krijgen. De Van Laarhovens kunnen niet wachten : ‘eindelijk krijgen Johan en ik de kans om onze onschuld aan te tonen’, zei Frans gisteren.

De Thaise connectie

Wat zit er achter de kille ontvangst op Schiphol? Het heeft er de schijn van dat die de Thaise autoriteiten moet overtuigen dat hun vonnis tegen de Johan en Tukta wordt gerespecteerd.  Er worden immers verwoede pogingen in het werk gesteld om Johan’s Thaise partner Tukta ook uit haar Thaise cel te krijgen. Daaraan willen de Thaise autoriteiten alleen meewerken als zij geen opzichtig gezichtsverlies leiden door een in hun ogen te soepele behandeling in Nederland van Johan.

Volgens Frans van Laarhoven wilde Johan eerst niet naar Nederland vertrekken, omdat Tukta, die van haar straf nog ongeveer anderhalf jaar moet uitzitten, vanwege haar Thaise nationaliteit, niet uitgeleverd wordt. ‘Johan is daar zeer geëmotioneerd over’ zei Frans gisteren.

Het paar heeft twee kinderen, die beiden al twee jaar in Nederland wonen bij de familie van Van Laarhoven. Tukta, die zeer onder deze scheiding lijdt, moet nu hopen dat van Nederlandse kant iets wordt verzonnen om haar uit de cel te krijgen. Haar positie is bijzonder schrijnend omdat zij bij het Nederlandse onderzoek geen enkele rol speelde en in Thailand slechts op papier betrokken was bij Johans zaken in onroerend goed daar.

 

Foto: Johan in Thaise gevangenis met advocaat Sidney Smeets

Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

2 Comments

  1. Geertje Spong had toch zeker niet verwacht dat Johan v L toch niet geschoren, gewassen en van ‘n Thaise massage voorzien voor de camera mocht verschijnen? Bij Spong&Knoops is het: wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

  2. De kille ontvangst viel destijds de in Thailand veroordeelde Machiel Kuyt ook ten deel.
    Het is om de Thai niet tegen de haren in te strijken en de boel te verknallen voor een volgende keer.

    Berthy, Chiang Mai

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.