Zaak Johan van Laarhoven: OM ging voor afhaaljustitie in Thailand


Johan en Tukta van Laarhoven in voor hen betere tijden. Foto van website Rolling Stoned/VOC
Johan en Tukta van Laarhoven in voor hen betere tijden.
Foto van website Rolling Stoned/VOC

Op de jacht naar mogelijk strafbare daden van ex-coffeeshopeigenaar Johan van Laarhoven koos Nederland voor ‘afhaaljustitie’ bij Thailand.  Het OM in Breda had zelf onvoldoende bewijsmateriaal om Van Laarhoven aan te pakken en vroeg daarom in 2014 aan Thailand, waar Van Laarhoven en zijn echtgenote Tukta sinds 2008 woonden, een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. De bestelling werd keurig afgeleverd, maar in een verrassingspakket waar Nederland niet om zou hebben gevraagd: de arrestatie van de Van Laarhovens kort na de Nederlandse bestelling. Dik een jaar later werden zij tot langdurige gevangenisstraffen veroordeeld. De Thaise rechter oordeelde dat Van Laarhoven (met zijn vrouw als medeplichtige) zijn geld had verdiend met in Thailand verboden handel in soft drugs. Dat die handel in Nederland legaal was werd juridisch als niet ter zake doend beschouwd.

Op de eerste zittingsdag van een reeks die tot medio oktober doorloopt werd Ben Olde Engberink, destijds politiefunctionaris gestationeerd bij de Nederlandse ambassade, onder ede gehoord. Hij was het die in opdracht van zijn Nederlandse superieuren zijn Thaise collega’s op het spoor van Van Laarhoven zette met het verzoek tot strafrechtelijke vervolging. Uit het hieronder volgende verslag (van Omroep Brabant) van zijn verhoor door rechtbank en Van Laarhovens advocaat Sidney Smeets blijkt dat de Nederlandse autoriteiten de handel met Thailand met de blinddoek van Vrouwe Justitia voor ogen hebben aangepakt. Keiharde afspraken over hoe te handelen met Van Laarhoven zijn er klaarblijkelijk met de Thaise gesprekspartners niet gemaakt, Er is van Nederlandse kant geen moment overwogen welke ongewenste gevolgen het verzoek tot bijstand zou kunnen hebben.

De advocaten van Van Laarhoven hebben bij de zaak betrokkenen van het ministerie van buitenlandse zaken, zoals ambtelijk en diplomatiek personeel in Den Haag en Bangkok, (nog?) niet op de getuigenlijst staan. Dat roept de vraag op of zij er zeker van zijn dat justitie op eigen houtje heeft gehandeld zonder buitenlandse zaken te consulteren over pro- en contra’s van het bijstandsverzoek, inclusief mogelijke gevolgen voor de relaties met Thailand, Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders was met zijn collega van justitie Ard van der Steur politiek verantwoordelijk in deze kwestie.

Tot zover weergave Trefpunt Thailand op basis verslaggeving media Nederland. Wordt vervolgd….

 

DEN HAAG – Nederland heeft Thailand gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de Tilburgse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Maar het doel was niet om Van Laarhoven in Thailand veroordeeld te krijgen. Dat zegt de verbindingsofficier van de politie Ben Olde Engberink bij de rechtbank in Den Haag, waar hij is opgeroepen als getuige in de zaak.

Engberink deed zelf in Bangkok het verzoek bij de Thaise autoriteiten. Volgens hem was dat een ‘papieren kwestie’.

Hoeveel geld van Van Laarhoven?

Volgens Engberink deed Nederland een rechtshulpverzoek aan Thailand om in kaart te kunnen brengen hoeveel vermogen Van Laarhoven in Thailand had en of dat in beslag kon worden genomen. De Thaise autoriteiten lieten weten dat er meer mogelijk zou zijn als ze een strafrechtelijk onderzoek zouden starten naar Van Laarhoven, maar dan zou Nederland daarvoor wel een verzoek moest doen. Daarom stuurde Nederland een brief met het verzoek voor een strafrechtelijk onderzoek.

Johan van Laarhoven zit vast in Thailand en is daar vorig jaar veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf, wat in de praktijk twintig jaar betekent. Hij kreeg de straf voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet. In Nederland is er al jaren een groot onderzoek bezig naar van Laarhoven, maar is hij hiervoor niet veroordeeld. In Thailand dus wel.

‘Schuld van justitie’

Volgens de advocaten van Van Laarhoven is dit de schuld van justitie. Het OM zouden geprobeerd hebben om van Laarhoven veroordeeld te krijgen voor iets wat in Nederland niet lukte. Dat zouden ze gedaan hebben door informatie te verstrekken over het onderzoek. Maar ze zouden niet goed genoeg hebben uitgelegd hoe het Nederlandse gedoogbeleid in elkaar zit. Ze zouden niet duidelijk hebben gemaakt dat van Laarhoven gewoon een vergunning had voor zijn coffeeshops en dat hij gewoon belasting betaalde.

Om meer duidelijk te krijgen over de rol die Nederland heeft gespeeld bij de vervolging van de coffeeshophouder in Thailand, worden deze week politiefunctionarissen die bij het onderzoek betrokken waren onder ede gehoord. Verbindingsofficier van de politie Ben Olde Engberink is de eerste die aan de tand wordt gevoeld.

Niet stilgestaan bij gevolgen

“Heeft u er dan niet over nagedacht wat dit verzoek zou kunnen betekenen voor Van Laarhoven en zijn vrouw?”, vraagt advocaat Sidney Smeets. “Hierdoor zijn zitten ze nu vast in Thailand.” Engberink zegt dat hij hier niet bij stil heeft gestaan. “We hebben niet besproken wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Ik was in de veronderstelling dat het alleen was voor het bespoedigen van het rechtshulpverzoek.”

Deze week worden nog meer getuigen gehoord, waaronder de omstreden officier van justitie Lucas van Delft.

 

Nieuwsbericht van Omroep Brabant

Meer weten:

het leven van Johan van Laarhoven in de gevangenis

Foto voorzijde: gevangenisfoto Van Laarhoven, site www.justiceforjohan.nl


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 718 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Het boven water krijgen van de achtergronden en het falen in het verstrekken, al dan niet opzettelijk, van de informatiestroom naar Thailand zal Van L niet helpen. Thailand zal het beroep in de zaak hoogstens wat versnellen vanwege gezondheidsredenen (een doktersbriefje is snel gemaakt…) en alleen bij de juiste politieke druk krijgt de zaak de gewenste wending in die zin dat Van L zonder gezichtsverlies kan worden uitgezet naar Nederland.

    Het feit dat Van L een paar jaar heeft gezeten hier wordt dan gezien als genoegdoening voor de pistolen en voor de plantjes in zijn kelder in Chonburi (http://pattayadailynews.com/dutch-man-arrested-drugs-money-laundering-pattaya/) wat daar ook van waar moge zijn.

    Zijn vrouw, Thaise, zullen ze niet uitzetten want ze weten dat ze in Nederland wordt opgepakt als medeplichtige bij zaken waarvan Van L ogenschijnlijk wordt verdacht en daarmee heb je een probleem: het echtpaar heeft kinderen en die hebben twee ouders nodig.

    Er is in Nederland ogenschijnlijk niet doordacht gehandeld en daar staat geen gevangenisstraf op. Hou dat maar vast; die lui krijgen hooguit een berisping en daarmee basta. Beerputten worden toegedekt, ook in Nederland.

    • Erik, het bericht van PDN uit 2014 klopt voor geen centimeter. De Van Laarhovens zijn niet veroordeeld wegens drugsbezit of drughandel in Thailand. Tukta van Laarhoven wordt in Nederland nergens voor gezocht. Het is te hopen dat zij en de kinderen deel uitmaken van een eventuele regeling voor overbrenging van Van Laarhoven als verdacht van witwassen en criminele organisatie naar Nederland. Het gaat er de advocaten niet om anderen achter de tralies te krijgen, maar Van Laarhoven uit de Thaise gevangenis. Hopelijk zorgen deze door de advocaten afgedwongen getuigenverhoren ervoor dat ‘de politiek’ en de ambtenarij zich nu eindelijk eens echt gaan inspannen voor een afwikkeling van deze onverkwikkelijke zaak, die niet haaks staat op het rechtsgevoel. Voor de hand ligt dat op basis van de bevindingen van de rechtbnak in Den haag de advocaten (in civiele procedures) eisen tot schadevergoeding zullen instellen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.