Veel nieuws, maar even pas op de plaats

 

Redactie TT, pas op plaats, Facebook 8
Enkelen van de Facebook 8 geketend bij het militaire tribunaal dat hen op borgtocht vrijliet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beste vrienden, bezoekers en lezers van Trefpunt Thailand,

Onze kleine redactie is deze week mobiel. Zowel binnen- als buitenlands. Dat heeft geen invloed op de plaatsing van vaste onderdelen, zoals de column van Chris Ebbe en de geschiedenisreis van Erik Kuijpers door het koninkrijk Siam.

De komende paar dagen zal er echt geen mogelijkheid zijn om nieuwe bijdragen te plaatsen. Dat spijt ons zeer, zeker omdat we evenmin kunnen berichten over het actuele nieuws.

We hopen dit z.s.m. weer bij te kunnen trekken. Voor vandaag, dinsdag, even aandacht voor het belangrijkste nieuws, de vrijlating op borgtocht van 4000 euro van de zogenaamde Facebook 8, de mensen die zich onledig hielden met een FB pagina met (milde) spot op de junta.

Dit nieuws kun je (in het Engels) hier lezen: http://www.bangkokpost.com/news/politics/967057/six-of-facebook-8-released-on-bail

Als nieuwsagentschap Kaosod English gelijk heeft wordt komende zondag ook een39-jarige vrouw op borgtocht (vijf keer zo hoog als de zes van Facebook) vrijgelaten. Haar voornaamste vergrijp lijkt te zijn dat ze de moeder van een eveneens gearresteerde anti-junta-activist is. Zij wordt beschuldigd van majesteitsschennis omdat ze volgens de politie geen aangifte had gedaan van anti-monarchistische commentaren op FB-pagina’s.

Het is voor het eerst dat het argument van ‘passiviteit’wordt gebruikt, hetgeen vragen opwerpt over de wijze waarop de autoriteiten gaan optreden tegen degenen van de 35 miljoen Thaise Facebook-klanten die rebelse pagina’s onder ogen krijgen zonder aangifte te doen.

De gang van zaken heeft Facebook, dat vorig jaar zomer met veel tam-tam over de Thaise groeimarkt een eigen kantoor in Bangkok opende, opnieuw in diskrediet gebracht wegens mogelijke privacy-schendingen en samenwerking met de Thaise autoriteiten.

Pagina’s met volgens de Thaise wetgeving strafbare inhoud zijn door Facebook geblokkeerd. De anti-junta-beweging beschuldigt Facebook ervan gegevens over gebruikers met de autoriteiten te delen. Dit laatste wordt door Facebook ontkend. De gigant uit het ‘America, land of the brave and the free’ heeft tot nog toe geen woord van kritiek geuit op de wijze waarop de Thaise autoriteiten omgaan met vrijheid van meniningsuiting.

Met dit laatste nieuws houden we een paar dagen pas op de plaats.

 

 

 

 

 

Redactie
Over Redactie 569 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.