Vakantieganger wordt olifantenritjes en selfies afgeraden

Bert Vos, Aziatische Tijger, Circusdieren
Foto van http://oddclod.com/op-stap-met-reuzen/

Vakantiegangers op Schiphol worden deze week geconfronteerd met de schaduwzijde van olifantenritten en selfies met wilde dieren. World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP wijzen toeristen tot en met zondag 5 augustus op het leed dat schuilgaat achter dit vermaak met wilde dieren.

World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP willen hiermee deze groeiende vorm van dierenmishandeling onder de aandacht brengen van een groot publiek. Op een groot scherm in de vertrekhal is elke minuut een afbeelding te zien van wilde dieren. Die worden gebruikt tijdens toeristische tripjes in landen als Thailand, Marokko en  Zuid-Afrika.

THINK AGAINLode Engleen, Apenschool, Kokosnoot

Met de oproep #THINK AGAIN en indringende beelden van olifanten, leeuwen en apen hopen de organisaties dat toeristen tijdens hun vakantie niet bijdragen aan deze vorm van ‘vermaak’. Knuffelen met leeuwenwelpjes, een rit op de rug van een olifant en op de foto met een aap zijn vormen van vermaak waar ze ernstig onder lijden.

Olifantenritjes

De drie organisaties stellen: Als je op een wild dier kunt rijden, met ze kunt wandelen, ze knuffelen of een selfie met ze kunt maken, doe het dan niet. Je ziet vaak niet direct wat voor leed hierachter schuilgaat, zoals de beruchte olifantenritjes. Dieren doen dit niet van nature. Ze worden uit het wild gehaald en op gruwelijke wijze getraind zodat ze ‘geschikt’ worden voor de omgang met toeristen of om kunstjes te vertonen. Think again!

Big business

Toerisme waar wilde dieren bij betrokken zijn, is wereldwijd big business. Jaarlijks gaat er naar schatting 250 miljard dollar in om. Hoe leuk het ook lijkt, minder bekend is dat deze groeiende vorm van toerisme veel dierenleed veroorzaakt. De groeiende trend van selfies draagt daar flink aan bij. De afgelopen drie jaar steeg het aantal selfies met wilde dieren op Instagram namelijk met maar liefst 292 procent.

Foto: Bert Vos

Over de hele wereld worden dieren uitgebuit voor dit soort praktijken. Zo leeft drie op de vier olifanten in parken in Azië onder vreselijke omstandigheden. Berberapen worden met uitsterven bedreigd doordat grote aantallen uit het wild worden geroofd voor toerisme en illegale handel. In Zuid-Afrika wonen op dit moment maar liefst 8.000 gefokte leeuwen die voor het knuffelen en wandelen zijn gefokt en waarschijnlijk eindigen in de jacht: the canned hunting geheten.

Meer info bij Stichting Aap, World Animal Protection en Stichting SPOTS.

 

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.