Nee, je kan niet met vakantie naar Thailand dit jaar

Column: Nee, je kan niet op vakantie naar Thailand dit jaar
Een leeg strand bij Hua Hin. Foto: Theo van der Schaaf

Kan ik naar Thailand dit jaar en waarom kan dat nu nog niet? Die vraag kom ik regelmatig tegen. Op social media en in reacties op Trefpunt Azië. Alsof dat het belangrijkste is waar je je nu mee bezig moet houden. En het antwoord is: Nee! Nu niet, over drie maanden niet en hoogstwaarschijnlijk over zes maanden ook niet. Klaar.

Ondertussen zijn tot nu toe een miljoen hotelmedewerkers ontslagen tijdens de pandemie. Een ramp voor deze mensen en hun gezinnen in een land waar de sociale voorzieningen niet zo goed geregeld zijn als bij ons. Een financiële, mentale en sociale klap die ook na de beheersing van dit virus nog lang zal nagalmen. Het is nog maar de vraag of je ook volgend jaar naar je favoriete bestemming Thailand kunt. Kan je doen, als het weer mag. Maar verwacht een heel andere vakantie dan je gewend was. Want, een economie naar de haaien, veel gesloten horeca, zichtbare toenemende armoede (voor zover die er al niet was), veel gebedel, gesloten winkels.

Bert Vos, Close encounter, Hua Hin
Poolsuk Road Hua Hin. (Foto: Bert Vos)

Vakantie en knipbuigende Thai

Daarbij, en dat denk ik zelf, zal de criminaliteit en sociale onrust toenemen. Er is gebrek aan geld, werk en voorzieningen, mensen zijn alles kwijtgeraakt en moeten bij de dag zien te overleven en het vertrouwen in de regering daalt met de dag. Een cocktail waarin agressie naar toeristen de kers op de slagroom is.

Jij krabbelt op na veel ellende en je ziet een stel farang onbekommerd met hun luie reet op het strand of aan het zwembad liggen. In de verwachting dat een vriendelijk glimlachende knipbuigende Thai hun drankje brengt. Dan is het niet raar dat je dan als Thai een rancune krijgt naar de gasten van het hotel of restaurant. Mensen die bij thuiskomst zeggen: ‘Leuke mensen joh, ze lachen daar altijd’.

De eeuwige glimlach

Irritatie is mijn deel wanneer ik weer een bericht voorbij zie komen waarin de teleurstelling eraf spat omdat iemand niet naar zijn ‘geliefde Thailand kan’. Voor veel Thai bestaat er niet eens zoiets als een vakantie van drie weken waar je een dure vlucht neemt naar een oord dat 12.000 kilometer verderop ligt en al die tijd ik weet niet hoeveel geld spendeert aan drank, eten, kopen, uitgaan en bezienswaardigheden bezoeken. Alsof je geluk in het leven afhangt van wel of geen trip naar het land van de glimlach. Waar nu weinig te glimlachen valt.

Redactie, Chiang Mai, Mokerslag, Coronavirus
Voedseluitdeling. Foto Clitylife Chiang Mai

Doe iets nuttigs

Als je werkelijk zo veel om je ‘geliefde land en die aardige mensen’, (ook al zo’n cliché) geeft, doe dan iets nuttigs en doneer of ondersteun iemand die je kent. Zoals een vriend van mij. Hij stort elke maand een bedrag op de rekening van een stoelenverhuurster en masseuse die op het strand van Hua Hin werkt. Zodat ze in ieder geval haar kleine appartement kan behouden en elke dag eten op de tafel heeft. Of neem het initiatief van journalist Jos Campman in Bangkok, met ‘helphelpeninThailand‘, dat hij met enkele Nederlanders heeft opgestart.

Het ingezamelde geld, 20.000 euro tot nu, wordt verdeeld over diverse projecten in Thailand. Zoals vanuit het restaurant ‘Dinner from the Sky’ in Bangkok (voedselpakketten in het weekend) en Philanthropy Connections in Chiang Mai, om maar iets te noemen. Ook vanuit de Nederlandse ‘enclave’ het guesthouse en restaurant Say Cheese in Hua Hin vinden acties plaats om voedsel uit te delen.

Tot slot. ‘Je kan ook in de Lutte gaan fietsen jongen’, zei mijn vader altijd als ik weer eens tijd vond dat ik op reis moest. En gelijk had hij. Daar is het ook mooi.

Eerder op Trefpunt Azië: westerlingen coronaverspreiders?
Bert Vos
Over Bert Vos 183 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

13 Comments

 1. Wat een denigrerend artikel vol met afgunst en afkeer naar de toerist die graag zijn zuur verdiende vakantie wil doorbrengen in Thailand. Je vergeet dat zijn vakantie geld in het laatje brengt voor de Thai en hun van werk voorziet.

  Columnisten zoals jij moeten met hun luie reet maar eens wat anders schrijven en niet hun beperkte ideeën aan anderen willen opleggen. Je moraliserende vingertje is niet gewenst Bert, ga jij maar eens op de fiets naar Lutjebroek om je naargeestige en beperkte gedachten tot jezelf te houden ipv ze te luchten op het net.

  • Ik ben nooit afgunstig of jaloers. Daar doe ik niet aan, want dat is zinloos en zonde van de energie. Het is duidelijk dat je de column niet begrijpt. Het gaat erom dat mensen lopen te klagen dat ze effe ergens niet heen kunnen, terwijl de hele wereld op zijn kop staat door dat virus. En daar erger ik mij dus aan. Ik denk namelijk dat er nu wel belangrijkere zaken zijn om ons druk over te maken.

 2. Ik hoop het Bert, want de toon van je bericht, laat anders denken.
  Ik zou het jammer vinden, als ik als toerist de winter hier niet zou kunnen doorbrengen hoor, er zijn vele ergere zaken.

  Maar denk aan al het leed, behalve bovenvermelde armoede, dit teweeg brengt. Mensen die eigenlijk zonder redenen niet kunnen gaan. Mijn verloofde is Filipijnse, dus geen Thaise. In België is het ècht heel moeilijk om Schengen te bekomen. De behandeling duurt schandalig lang en wordt ondanks veel bewijzen en documenten heel vaak geweigerd. Dus ik heb ALLES achter gelaten, zelfs mijn hond, om hier, in Thailand te komen wonen, om hier SAMEN te zijn. Een moeilijke beslissing op 60 jaar. Kort. Haar vader kreeg kanker, zij wou afscheid nemen, is de eerste maart vertrokken, en kan nu NIET MEER TERUG NAAR THAILAND. Ik zit hier bijna 7 maanden alleen, ik hou van dat meisje, ik zit hier alleen te kniezen, kan ook niet meer terug naar Europa. Depressie, elke dag drama en verdriet via het internet. Schrijf daar maar eens over wat een hartverscheurende toestanden dit met zich meebrengt. Moeders die hun kleine kinderen niet meer zien. En ONNODIG. Je kunt partners, zo’n leed niet aan doen! Relatie bewijzen, Thai of niet, Covid test voor vertrek, bij aankomst, en quarantaine. Zelfde geldt voor Expats, die niet naar hun eigen huis kunnen komen. Allemaal onnodig. Massa toerisme? Dat is inderdaad, ondanks de ellende, te vermijden, dat hou je niet onder controle.

  • Beetje onduidelijk Martin, je eerste zin. Wat hoop je dan? En bedoel je: Ik zou het niet jammer vinden? Dat het woord ‘niet’ ertussen had moeten staan? Ik leef met je mee. Sterkte ermee.

  • Martin, zoals jij en jouw partner zijn er helaas tienduizenden die het slachtoffer zijn van corona en de wettelijke maatregelen. Nee, het gaat inderdaad niet om die miljoenen toeristen, die hebben slechts een luxe-probleem.

   Het zijn relaties en gezinnen waarvan een partner op het verkeerde moment in het verkeerde land zat en die nu tegen maatregelen aanloopt. Meer dan contacten via media als Skype zit er helaas niet in voor deze mensen.

   Triest, maar meer dan tegen de politiek proberen aan te drukken zit er niet in. Dit uitzitten; meer keus heb je niet. Sterkte!

 3. Many a Thai have been depending on the tourist dollar/euro for years. The Corona virus has not merely stopped their meager income, it has increased crime…..people will do anything to survive. I feel sorry for the poor and desperate, humans as well as animals. I do not at all feel sorry for the tourists who are not able to visit their favourite (and very economic) vacation spot, even though they feel they have deserved this type of holiday by means of many years of work….. The Dutch are a spoiled nation with an incredible social support system. How many Thai go on holidays to a foreign country? Do Thai get pensions? Nederlanders, wees in God’s naam tevreden met wat jullie hebben en hou op met zeuren en klagen!!!

  Redactie: Voortaan graag reactie in het Nederlands

 4. die luie farang zoals ge ze noemt ,die aan het zwembad ligt heeft misschien zoals ik,heel zijn leven (45 jaar) keihard zijn nikkel afgedraaid,wat een vergelijking was dat nu weer,slaagt nergens op

  • Nee, Marc, nu voel je je ten onrechte aangesproken door Berts artikel. ‘Luie reet’ moet je zien als tegenhanger van de Thai die hard moet werken om corona financieel te boven te komen. Meer staat er niet en meer is niet bedoeld…..

 5. Het is wel krap door de bocht niet iedereen gaat alleen maar op vakantie naar Thailand. Mijn zoon met zijn gezin wonen en werken al 15 jaar in Thailand en ik mis ze verschikkelijk, En waarom gaat u er van uit dat de Thai straks als de toerist weer terug komt dat ze zich ergeren aan hun uitgaven het zou zo maar kunnen dat ze blij zijn weer werk te hebben en de toerist zal vast wat extra fooi geven.

  • Beste Astrid. Mijn column gaat over toeristen en niet over expats en mensen met familiebanden in Thailand zoals U. Ik kan mij voorstelen dat U uw zoon, schoondochter en kleinkinderen erg mist nu U die kant niet op kan. En andersom. Maar een keer is het gedoe met corona voorbij en dan hoop ik dat U uw familie weer snel in uw armen kan sluiten. Ik ga er niet klakkeloos vanuit dat de Thai zich ergeren aan uitgaven van de toerist. Maar ik zeg dat ik mij dat wel kan voorstellen. Ik wens U en Uw familie veel sterkte in deze rare tijden.

  • Ten eerste heet ik Bert. En mijn ergernissen in deze column betreffen toeristen en niet expats en mensen met familiebanden in Thailand die nu niet die kant op kunnen. Met hen heb ik echt te doen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*