USS Canberra: het eerste oorlogsschip van de Amerikaanse marine dat in een buitenlandse haven in gebruik is genomen

SYDNEY, 22 juli (Reuters) – Een schip van de Amerikaanse marine ging voor het eerst in actieve dienst in een buitenlandse haven toen de twee naaste bondgenoten hun militaire banden versterkten als reactie op het groeiende territoriale bereik van China.

Het kustfregat van de Independence-klasse – genoemd naar een schip van de Royal Australian Navy dat in 1942 tot zinken werd gebracht ter ondersteuning van de landingen van de Amerikaanse marine op Guadalcanal – voegde zich officieel bij de actieve vloot van de Amerikaanse marine tijdens een ceremonie op de Australische marinebasis in de haven van Sydney.

“Ontworpen in West-Australië door de lokale industrie en vernoemd naar HMAS Canberra, kunnen Australiërs trots zijn om hier voor het eerst in de geschiedenis van de Amerikaanse marine in dienst te worden genomen”, zei de Australische minister van Defensie Marles in een verklaring.

Hij voegde eraan toe dat de exploitatie van een Amerikaans schip in Australische wateren een weerspiegeling was van “onze gedeelde toewijding om de op regels gebaseerde orde te handhaven”.

De ceremonie vindt plaats tijdens de tweejaarlijkse militaire oefeningen van Talisman Sabre tussen de VS en Australië, een blijk van kracht en solidariteit dat China steeds meer de macht in de Indo-Pacifische regio doet gelden.

De oefeningen, die gedurende twee weken op verschillende locaties in Australië worden gehouden, omvatten gesimuleerde grond- en luchtgevechten en amfibische landingen.

Naast Australië en de Verenigde Staten nemen troepen uit Canada, Fiji, Frankrijk, Duitsland, Indonesië, Japan, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, de Republiek Korea, Tonga en Groot-Brittannië deel.

Als onderdeel van de oorlogsspelletjes lanceerde de Japan Ground Self-Defense Force (JGSDF) zaterdag een grond-naar-schip raket in Jervis Bay, 195 km (121 mijl) ten zuiden van Sydney aan de oostkust van Australië.

READ  Beroemdheden zijn nu bezig met het verwijderen van hun verplichte Twitter-vinkjes

Het Australische ministerie van Defensie zei dat het “de eerste keer was dat de JGSTF de capaciteit in Australië had getest”.

Duitsland neemt voor het eerst deel met 210 parachutisten en mariniers, terwijl de Europese natie haar aanwezigheid in de regio versterkt.

In het kader van het in maart aangekondigde AUKUS-programma kwamen de VS en Groot-Brittannië overeen om Australië te helpen bij de aanschaf van nucleair aangedreven onderzeeërs.

Daarvoor, in de vroege jaren 2030, moeten de VS Australië drie Amerikaanse Virginia-klasse nucleair aangedreven onderzeeërs verkopen, met een optie voor Australië om er nog twee te kopen.

Rapportage door Sam McKeith in Sydney; Bewerking door Stephen Coates

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *