UPS stelt ‘rode lijnen’ in voor medewerkers van Credit Suisse

UBS zal strengere beperkingen opleggen aan Credit Suisse-bankiers, waaronder een verbod op nieuwe klanten uit landen met een hoog risico en complexe financiële producten, terwijl het zich voorbereidt om zijn noodlijdende rivaal vanaf maandag over te nemen.

UBS-managers hebben een lijst opgesteld van bijna twee dozijn “rode lijnen” die de medewerkers van Credit Suisse hebben uitgesloten van een reeks activiteiten sinds de eerste dag dat de twee banken fuseerden.

Verboden activiteiten zijn onder meer het binnenhalen van klanten uit landen als Libië, Rusland, Soedan en Venezuela en het lanceren van nieuwe producten zonder de goedkeuring van UBS-managers.

Ook Oekraïense politici en staatsbedrijven zullen worden geblokkeerd om witwassen te voorkomen

“We maken ons zorgen over ‘culturele besmetting'”, zei UBS-chef Colm Kelleher vorige maand over de overname van werknemers door Credit Suisse. “We gaan een ongelooflijk hoge lat leggen voor wie we binnenhalen bij UBS.”

De sancties, geschreven door de compliance-afdeling van UBS, zijn bedoeld om het risico van de transactie te verminderen, die drie maanden geleden door de Zwitserse autoriteiten was gepland om Credit Suisse te redden van de ondergang.

UBS-managers zijn bang dat ze een bank aannemen die van oudsher meer bereid is om risicovollere klanten aan te nemen en hen meer eigen vermogen te geven. De laatste jaren van Credit Suisse als onafhankelijk bedrijf werden gekenmerkt door een reeks schandalen en crises, die volgens een intern rapport het gevolg waren van een “gebrekkige houding ten opzichte van risico’s”.

UBS heeft woensdag een deal gesloten met de Zwitserse regering. Overheidssteun zal van start gaan nadat UBS 5 miljard SFr aan verliezen heeft goedgemaakt.

READ  Super Mario Bros.-film overschrijdt $ 1 miljard Global Box Office op zondag - Deadline

De verliesbeschermingsovereenkomst was de laatste hindernis die UBS moest overwinnen voordat de overname werd afgerond.

De lijst met beperkingen – die UBS-managers “rode lijnen” hebben genoemd – dekt 11 financiële risico’s en 12 niet-financiële risico’s.

Hoewel veel risico’s operationeel zijn – kwesties als onderzoeksdistributie en gebruik van kantoren – zijn andere mandaten rechtstreeks van invloed op de activiteiten van Credit Suisse.

Volgens de regels kunnen Credit Suisse-bankiers niet handelen in verschillende geheimzinnige financiële producten, waaronder Koreaanse derivaten en opties op bepaalde kwantielindices.

In 2006 verloor Credit Suisse $ 120 miljoen aan Koreaanse derivaten, waardoor het managementteam van de unit wakker geschud werd. Maar de bank blijft in de markt opereren.

Medewerkers van Credit Suisse moeten de leidinggevenden van UBS om toestemming vragen om leningen te verstrekken die worden gedekt door activa zoals jachten, schepen en meer dan $ 60 miljoen aan onroerend goed.

Als bankier van enkele van ’s werelds rijkste mensen heeft Credit Suisse lange tijd leningen verstrekt om de aankopen van privéjets van miljardairs te financieren, terwijl het zich ook bezighield met jachtfinanciering.

Vorig jaar vroeg Credit Suisse hedgefondsen en andere investeerders om documenten met betrekking tot jachten en privéjets van haar vermogende klanten te vernietigen. De securitisatieovereenkomst van de Financial Times verstrekte vervolgens leningen aan gesanctioneerde oligarchen.

Medewerkers van de Zwitserse bank van Credit Suisse moeten UBS om toestemming vragen om leningen te verstrekken aan leners buiten het land en buitenlandse activa.

Om het risico op witwassen, omkoping en corruptie te beperken, voorkomen de bankiers van Credit Suisse ook dat nieuwe klanten uit risicolanden worden binnengehaald. Deze omvatten Afghanistan, Albanië, Wit-Rusland, Burkina Faso, Democratische Republiek Congo, El Salvador, Eritrea, Ethiopië, Guinee, Haïti, Irak, Kosovo, Kirgizië, Libië, Moldavië, Myanmar, Nicaragua, Palestina, Rusland, Zuid-Soedan, Sri Lanka inclusief , Soedan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oezbekistan, Venezuela, Jemen en Zimbabwe.

READ  Aandelenfutures zullen donderdag vlak worden als de deal over het schuldenplafond het Huis passeert

Credit Suisse-medewerkers kregen donderdag een bedrijfsbrede memo waarin stond dat ze nieuwe “rode lijnen” konden verwachten op de dag dat de deal werd gesloten, hoewel er geen details over de voorwaarden in stonden.

UBS en Credit Suisse weigerden commentaar te geven op de regels.

Afzonderlijk stemden de Zwitserse wetgevers donderdag voor toestemming voor een speciaal parlementair onderzoek naar de ineenstorting van Credit Suisse.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *