Bangladesh: Unicef slaat alarm over Rohingya-kinderen

Berr Vos, Bangladseh, Rohingya,
Foto Unicef

Een half miljoen Rohingya-kinderen in Bangladesh verblijft als vluchteling in overvolle kampen. Ze hebben hebben geen toegang tot goed onderwijs en weten niet wanneer ze veilig terug kunnen keren naar hun thuisland Myanmar. Unicef slaat alarm en wil dat er actie wordt ondernomen.

De kinderrechtenorganisatie van de VN wil hulp van de internationale gemeenschap om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan ‘wanhoop en frustratie’. “Als we niet nu investeren in onderwijs, dan lopen we het risico op een verloren generatie van Rohingya-kinderen”, zegt Edouard Beigbeder, directeur van Unicef Bangladesh.

Hij wijst op de noodzaak van investeren in onderwijs. Dit om het risico op een verloren generatie te verkleinen. Deze kinderen ontberen straks vaardigheden die ze nodig hebben om met hun situatie om te gaan. Als ze verder geen scholing ontvangen zijn ze niet meer in staat zijn bij te dragen aan hun gemeenschap wanneer zij terugkeren, is de gedachte.

Genocide

Meer dan een half miljoen Rohingya zijn vorig jaar massaal, vanuit voormalig Birma, de grens overgestoken. Dit nadat veiligheidstroepen met veel geweld reageerden op aanvallen van Rohingya-opstandelingen. Het leger van Myanmar vermoordde en verkrachtte mannen, vrouwen en kinderen. Het brandde dorpen plat en joeg overlevenden de grens over. De VN houdt de overheid van Myanmar en de defensie-top verantwoordelijk voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid bij de onderdrukking en het verdrijven van de Rohingya. Hier moet vervolging op plaatsvinden, zegt een internationaal onderzoeksteam van de Mensenrechtenraad van de VN. Dat heeft vorige week een rapport uitgebracht.

Leercentra Rohingya-kinderen

Redactie, Vluchtelingenkampen, Moorden, Rohingya
Foto Unicef

Het regelen van onderwijs voor minderjarige Rohingya-kinderen is volgens Unicef ‘een enorme inspanning en uitdaging’. In de maand juli waren 1200 leercentra operatief in de kampen, waarvan bijna 140.000 kinderen gebruik maakten. Er is echter geen afgestemd curriculum, klaslokalen zijn vaak overvol en ontberen drinkwater en andere faciliteiten”, zegt de VN-organisatie, die een rapport heeft uitgebracht over de problemen.

Ook moet volgens de organisatie worden gezocht naar een duurzame oplossing voor de problemen in Rakhine, de deelstaat in Myanmar waar de meeste vluchtelingen vandaan komen.

Bron: Unicef

Bert Vos
Over Bert Vos 171 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.