De dagloners van Doi Inthanon

Tijd om uitbetaald te worden

The Royal Agricultural Station Inthanon.

Het Koninklijk Landbouw station Inthanon is een persoonlijk project van wijlen Zijne Majesteit Koning Bhumibol om het telen van opium tegen te gaan. Het station is in 1979 opgericht als onderzoekscentrum voor een grote verscheidenheid aan hoogland visserij en om de veeteelt te bevorderen bij de lokale bergstammen. Het dient ook als middel om kennis en nieuwe innovatieve technieken te verspreiden naar andere regio’s, resultaten van het onderzoek naar een duurzame hoogland landbouw.

Het Landbouwcentrum of -station ligt op 75 km afstand van Chiang Mai op de helling van Doi Inthanon, de hoogste berg van Thailand. Het is per auto bereikbaar. Doi Inthanon is een gewilde toeristische bestemming en dat geldt ook de uitgestrekte prachtige tuinen van het centrum.

Die worden onderhouden door leden van bergstammen, zoals de Karen en Hmong. Waarschijnlijk is het beter en minder gevaarlijk werk dan de opiumplant van het verleden, maar het zijn wel dagloners geworden. Zij komen ’s morgens naar het station om er een dag te werken aan onderhoud en aanleg van de tuinen.

Aan het eind van de dag schuiven zij in de rij om hun verdiende dagloon in ontvangst te nemen. Er bestaat geen vast werk, geen sociale zekerheid of pensioenplan. De enige zekerheid die ze hebben is dat ze ’s avonds hun dagloon krijgen en de volgende dag  ’s morgens zich weer kunnen aanmelden voor een nieuwe dag werk. Wij kunnen ons dit nauwelijks nog voorstellen maar op het platteland in Thailand is dit nog heel gewoon.

 

Lode Engelen Betaaldag
Aanschuiven om een dagloon in ontvangst te nemen.

 

Lode Engelen Betaaldag
Een kleurrijke verzameling mensen van verschillende bergstammen uit de dorpjes in de omgeving.

 

Lode Engelen Betaaldag
Wachten tussen de bloemperken die ze zelf hebben aangeplant.

 

Lode Engelen Betaaldag
Na betaling nog even wachten tot het transport er is om weer terug naar huis te gaan.

 

Lode Engelen Betaaldag
Heb me even bij de rij aangesloten, maar aan de blikken te zien werd dit niet echt op prijs gesteld…..

 

Foto’s ©Lode Engelen, genomen op Doi Inthanon, 28.01.2017

 

 

Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

3 Comments

  1. Ik ben nog aan ’t opzoeken bij welke foto’s wij aanwezig waren – ik vind het niet meteen terug. Kun je me vertellen welke reportage het precies was Lode?

  2. Wow, mooie foto’s weer Lode. Samen zijn we daar ook op bezoek geweest he! Schitterende herinneringen alweer. Je hebt dit mooi gedaan. Laat nog maar komen van dat!! :))
    Groetjes, ook van Feli X

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.