Twitter overweegt juridische stappen te ondernemen naar aanleiding van de Threads-app

  • Door Bernd Debussmann Jr
  • BBC News, Washington DC

afbeeldingsbron, Goede foto’s

afbeelding bijschrift,

Binnen enkele uren na de lancering op 5 juli sloten ongeveer 30 miljoen mensen zich aan bij de threads

Twitter-eigenaar Elon Musk zei: “Concurrentie is goed, er is geen bedrog”, een dag nadat Meta zijn snelgroeiende concurrent Threads lanceerde.

Threads, dat woensdag voor miljoenen werd gelanceerd, is vergelijkbaar met Twitter en is door meta-bazen gebruikt als een ‘vrienden’-alternatief.

Twitter overweegt juridische stappen tegen de app, daarbij verwijzend naar intellectuele eigendomsrechten, aldus de juridische brief.

Meta heeft enkele beweringen van de brief ontkend.

Volgens Meta, dat meer dan een miljard gebruikers wil bereiken, hebben zich meer dan 30 miljoen mensen geregistreerd voor de threads.

BBC News-technologiecorrespondent James Clayton merkte op dat de structuur van Threads vergelijkbaar is met die van Twitter. Dat gezegd hebbende, de nieuwsfeed en retweets zijn ongelooflijk vertrouwd.

In een eerst aangekondigde beweging Persbureau SemaphoreTwitter-advocaat Alex Spiro stuurde woensdag een brief naar Meta-CEO Mark Zuckerberg, waarin hij Meta beschuldigde van “systematische, opzettelijke en onwettige verduistering van de handelsgeheimen en ander intellectueel eigendom van Twitter”.

Concreet beweert de heer Spiro dat Meta tientallen voormalige Twitter-medewerkers heeft ingehuurd die “toegang hadden tot de handelsgeheimen en andere zeer vertrouwelijke informatie van Twitter en deze bleven bezitten”, wat Meta uiteindelijk hielp bij het creëren van wat hij de “copycat” Threads-app noemde.

“Twitter is van plan zijn intellectuele eigendomsrechten strikt te handhaven en vereist dat Meta onmiddellijk actie onderneemt om te stoppen met het gebruik van Twitter-handelsgeheimen of andere zeer vertrouwelijke informatie”, aldus de brief.

“Twitter behoudt zich alle rechten voor, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, het recht om zowel civielrechtelijke rechtsmiddelen als voorlopige voorzieningen te zoeken zonder verdere kennisgeving”.

BBC News, dat een kopie van de brief heeft gezien, heeft contact opgenomen met zowel Meta als Twitter voor commentaar op de beweringen.

In reactie op een bericht op Twitter over de juridische brief zei de heer Musk: “Concurrentie is goed, bedrog niet”.

Op Threads plaatste Meta-woordvoerder Andy Stone: “Niemand in het technische team van Threads is een voormalige Twitter-medewerker – dat is niets.”

Zowel de heer Musk als de heer Zuckerberg hebben de concurrentie erkend met Threads, dat is gekoppeld aan Instagram maar als een zelfstandige app werkt.

Toen het in 100 landen werd gelanceerd, verbrak meneer Zuckerberg meer dan 11 jaar stilte op Twitter en plaatste hij de beroemdste meme van twee Spider-Man-figuren die naar elkaar wijzen.

Kort daarna, toen het woord “threads” op zijn platform wereldwijd populair werd, zei Musk: “Aangevallen worden door vreemden op Twitter is oneindig veel beter dan je overgeven aan de valse vreugde van Instagram die pijn verbergt.”

Twitter-CEO Linda Yaccarino zei donderdag in een tweet dat hoewel de site, die eerder ongeveer 260 miljoen maandelijkse gebruikers meldde, “meestal wordt gevolgd”, deze “nooit kan worden gedupliceerd”.

Zowel Meta als Twitter hebben dit jaar aanzienlijke ontslagen gemaakt, waarbij Meta in april aankondigde dat het haar personeelsbestand met ongeveer 10.000 zou verminderen.

Twitter verloor de helft van zijn 7.500 werknemers in een golf van ontslagen sinds Musk afgelopen oktober het roer overnam.

READ  Zelensky zegt dat een tegenaanval meer tijd nodig heeft

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *