Filipijnse volksverhaaltjes (8). Een onbekende tweelingbroer

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, tweelingbroer

 

Twee onverschrokken krijgers zijn elkaars tweelingbroer

Bunalawan en Aguio zijn tweelingzonen van Langgona en zijn vrouw. Als ze beiden twee jaar zijn neemt moeder Bunalawan mee naar het veld om katoen te plukken.

Van de oogst van gisteren is al draad gemaakt en dat ligt naast haar zoon op de grond te drogen. Terwijl zij weer plukt steekt een storm op die de draden om haar zoon windt en hij wordt met de wind meegevoerd.

Heel ver weg komt hij terecht en daar groeit hij op in een gezin. Hij wordt een krijger en een reus van een kerel. Als op zekere dag hij met zijn vrouw aan het strand is valt hij in slaap op een vlakke steen.

Zijn tweelingbroer daagt op

Daar komt Aguio langs; hij is net zo’n sterke krijger en een reus van een vent geworden en is daar op reis. Ziet een vrouw zitten op een vlakke steen, vindt haar aantrekkelijk en besluit haar te stelen.

Hij benadert haar en vraagt of zij de betelnoot van haar man met hem wil delen. Dat weigert ze en ze maakt haar man wakker.

Bulanawan springt op, neemt zijn vrouw vast in de plooien van zijn jas, en vecht voor haar met die voor hem vreemde man, zijn tweelingbroer. Het gaat vreselijk tekeer, hun wapens breken door al dat geweld en de aarde trilt.

De trillingen wekken Langgona, hun vader, en die probeert de rust te herstellen. Maar hij maakt het alleen maar erger en nu zijn drie bonken van kerels elkaar aan het meppen. Het gaat zo te keer dat de aarde in stukken uiteen dreigt te vallen.

Nu wordt de vader van Langgona wakker! Hun opa dus en die herkent Bunalawan. Hij maakt de beide tweelingbroers attent op hun familierelatie en de vrede is hersteld.

 

Foto’s en prenten

El Coloso, Francisco Goya, Prado, 1808; wikimedia, curid, 97647.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland