Waarom een tweede maan aan de hemel niet mogelijk is

Op 21 oktober plaatsten we het bericht, dat China van plan is een tweede maan aan de hemel te plaatsen (zie: https://www.trefpuntazie.com/china-plaatst-tweede-maan-aan-hemel/ ). Volgens Wu Chunfeng, Hoofd van de Tian Fu New Area Science Society zou een kunstmaan zoveel licht van de zon weerkaatsen, dat een stad als Chengdu (14 miljoen inwoners) daarmee verlicht kan worden. En dat zou een aanzienlijke besparing opleveren voor de straatverlichting. Daartoe moet de satelliet 450 kilometer boven de stad geplaatst worden.

Redactie, Tweede maan niet mogeljk, Maan

Volgens Ryan Russell, hoogleraar aerospace engineering aan de University van Texas, is het plan echter gedoemd te mislukken. Normaal worden satellieten die een vaste plek aan het firmament hebben, namelijk in een geostationaire baan gebracht op een hoogte van ruim 50.000 kilometer. Een kunstmaan op die hoogte moet wel een gigantisch formaat hebben, willen we er op aarde iets van kunnen zien. Plaats je een kunstmaan op 450 kilometer, dan moet die een snelheid hebben van duizenden kilometers per uur en dan nog zou het licht op een bepaalde plaats slechts een fractie van een seconde te zien zijn.

Iain Boyd, hoogleraar aerospace engineering aan de universiteit van Michigan voegt daaraan toe, dat je met raketaandrijving de satelliet wel op zijn plaats kan houden, maar dat dat zoveel brandstof kost, dat de besparing op de straatverlichting daar niet tegen opweegt.
En dan is er nog de kwestie van de lichtvervuiling. Veel steden kiezen er tegenwoordig juist voor de straatverlichting te temperen. Een extra maan zou het leven van nachtdieren verstoren. En dat niet alleen. Ook ons eigen circadiaans ritme zou er wel eens nadelige gevolgen van kunnen vinden, hetgeen kan leiden tot gezondheidsproblemen. Je zou bijna hopen dat de Chinese plannen mislukken.

Bron: Astronomy, 26 oktober 2018

Redactie
Over Redactie 560 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*