Turkije breidt onderzoek naar instorting gebouw uit nu dodental aardbeving de 50.000 overschrijdt

  • De minister van Justitie zegt dat 184 mensen zijn gearresteerd naarmate het onderzoek zich uitbreidt
  • Het dodental in Turkije en Syrië is de 50.000 gepasseerd
  • Een brandweerman zegt dat er elke dag lichaamsdelen in het puin worden gevonden

ANTAKYA/ISTANBUL, Turkije, 25 februari (Reuters) – Turkije heeft 184 mensen gearresteerd die verantwoordelijk zijn voor het instorten van gebouwen tijdens de aardbeving van deze maand, zei een minister zaterdag toen het onderzoek zich uitbreidde. Procedures.

Van de ene op de andere dag steeg het dodental van de aardbevingen, waarvan de krachtigste Turkije in het holst van de nacht op 6 februari trof, tot 44.128. Daarmee kwam het totale aantal doden in Turkije en buurland Syrië op meer dan 50.000.

160.000 gebouwen met 520.000 appartementen stortten in of raakten zwaar beschadigd in Turkije, waardoor het de ergste ramp in de moderne geschiedenis van het land is.

Tijdens een persconferentie in de zuidoostelijke stad Diyarbakir, een van de 10 provincies die door de ramp zijn getroffen, zei minister van Justitie Bekir Bostak dat meer dan 600 mensen worden onderzocht in verband met de ingestorte gebouwen.

Laatste updates

Zie nog 2 verhalen

Onder degenen die formeel zijn gearresteerd en vastgehouden, bevinden zich 79 aannemers in de bouw, 74 mensen die de wettelijke verantwoordelijkheid voor gebouwen op zich nemen, 13 eigenaren van onroerend goed en 18 mensen die gebouwen hebben verbouwd.

Veel Turken hebben hun verontwaardiging geuit over wat zij zien als corrupte bouwpraktijken en gebrekkige stedelijke ontwikkelingen.

President Tayyip Erdogan staat voor de grootste politieke uitdaging van zijn bewind van twee decennia en heeft beloofd verantwoording af te leggen bij verkiezingen in juni.

READ  Rusland vuurt raketten af ​​op Oekraïne: live updates

In de provincie Gaziantep meldden de staatsomroep TRD Haber en andere media dat de burgemeester van het district Nurdagi, een lid van de regerende AK-partij van Erdogan, een van de gearresteerden was als onderdeel van een onderzoek naar ingestorte gebouwen.

‘Breekt mijn hart’

Bijna drie weken na de ramp heeft Turkije geen definitief dodental en ambtenaren hebben niet gezegd hoeveel lichamen er nog onder het puin vastzitten.

Een brandweerman die puinruimt in de zwaar getroffen stad Antakya zei dat er elke dag lichamen worden gevonden.

“Het is heel moeilijk. Als iemand zijn hand opsteekt, kun je hem niet vertellen dat hij moet blijven werken”, zei de brandweerman, die weigerde geïdentificeerd te worden.

Bijna twee miljoen mensen die door de ramp ontheemd zijn geraakt, zijn ondergebracht in tenten, containerhuizen en andere faciliteiten in de regio en andere delen van het land, volgens de Turkse rampenbeheersautoriteit.

In het aardbevingsgebied zijn meer dan 335.000 tenten opgezet en op 130 locaties zijn containerwoningen gebouwd, terwijl bijna 530.000 mensen uit de getroffen gebieden zijn geëvacueerd.

Maar in de buurt van Antakya woont de Syrische Omran Alswed en zijn gezin nog steeds in geïmproviseerde onderkomens.

“Onze huizen waren zwaar beschadigd, dus zochten we hier beschutting, in een tuin bij ons in de buurt”, zei Alswede.

“Het grootste probleem zijn de tenten. Zelfs na 19 dagen is er nog geen enkele tent beschikbaar. We hebben ons ook aangemeld om naar het tentenkamp te gaan, maar ze zeiden dat de nabijgelegen tenten vol zijn”, zei hij.

Het overgebleven etnische Armeense dorp Vagifli in Turkije werd zwaar getroffen door de aardbeving, waarbij 30 van de 40 stenen huizen zwaar beschadigd raakten.

READ  Nadat een uitbarsting in Miami het seizoen van de Celtics verkortte, heeft iedereen de schuld

“Vakifli is het enige Armeense dorp in Turkije. Dit is ons thuis. Het breekt mijn hart om dit te zien”, zegt Masis, een 67-jarige gepensioneerde juwelier die 17 jaar lang naar zijn geboorteplaats verhuisde. Jaren in Istanboel.

Turkije en Armenië staan ​​nog steeds op gespannen voet met de 1,5 miljoen mensen die Armenië zegt te zijn vermoord door het Ottomaanse Rijk, de voorloper van het moderne Turkije, in 1915. Armenië zegt dat het genocide was.

Turkije accepteert dat veel Armeniërs die in het Ottomaanse rijk woonden, zijn omgekomen bij botsingen met Ottomaanse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar betwist de statistieken en ontkent dat het legitiem was.

Bewerking door Tom Perry, geschreven door Helen Popper

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *