Azië. Trump ‘trumpettert’ dapper zijn handelsoorlog……

Trump, handelsoorlog, Erik Kuijpers

Trump ziet nu in dat hij die niet kan winnen……

Sinds Trump gekozen is, 2016, mekkert hij al over de handelspraktijken van China. Zijn ‘America First’ belofte moet hard gemaakt worden naar de achterban. In 2017 en 2018 legt hij extra invoertarieven op en China pest terug. Het gaat om miljarden dollars.

In 2018 legt de USA in drie stappen voor 250 miljard (dollar, uiteraard) heffingen op van wel 25 procent voor goederen van handtasjes tot spoorwegmateriaal. En China slaat terug met heffingen van 5 tot 25 procent met een waarde van 110 miljard voor chemie, steenkolen en medische zaken.

Trump, handelsoorlog, Erik Kuijpers

En in 2019…..

Overleg mislukt eind 2018 en in mei dit jaar komt weer een stap van Trump: 200 miljard extra heffing en China blijft weer niet achter en heft voor 60 miljard extra.

Nu is de G20 in Japan afgelopen; tijd voor reflectie en voor een uitstapje naar de grens tussen de beide Korea’s. Een hoop beleefdheden en uitnodigingen om eens op de thee te komen.

Trump kondigt aan verdere tariefsverhogingen te willen uitstellen in afwachting van overleg met Xi Jinping.

De achtergronden

Die zijn voor Trump politiek, uiteraard; voor de bühne, de achterban, de vele werklozen in de USA die ‘made in China’ goedkoop in de winkels zien liggen en weten dat zij dat ook kunnen maken maar stukken duurder…… Extra importheffingen maken die Chinese spullen duurder waardoor Amerikaanse fabrieken dat wel op de eigen markt kwijt kunnen en er mensen een job krijgen.

Maar er wordt schade geleden. De handel tussen beide grootmachten lijdt er zwaar onder, de handel op de beurs knijpt de geldstroom dicht. Het zwaarst getroffen in de USA is de auto-industrie; Ford en GM klagen over de stukken hogere prijs van Chinees staal, en Fiat Chrysler kan geen auto meer kwijt in China.

Jaguar Land Rover en de Tesla Group ondervinden ook last van de heffingen in China. Harley Davidson overweegt een deel van de productie uit de USA weg te halen vanwege EU tarieven want er speelt meer op het wereldtoneel dan één tariefprobleem.

Trump, handelsoorlog, Erik Kuijpers

Maar China heeft heel goede vrienden in Azië!

Dan verplaats je de handel toch? Landen genoeg in Azië met werkloosheid die graag productie maken en assemblage doen, daarvoor grond willen vrijmaken en die niet te precies naar het milieu kijken.

Dan komt er een ander plakkertje op de goederen; dan staat er ‘Made in Vietnam’ of zo. Maar het moet wel ‘substance’ hebben; inhoud. Dan moet je niet de truc uithalen zoals met de 100 Chinese gasgestookte bussen voor Thailand die even aan de kade stonden in een Maleisische haven. Daar plakte men een sticker ‘Made in Malaysia’ op de bussen om zo 1,2 miljoen baht aan invoerrecht per bus te bezuinigen. De Thaise douane trapte er niet in en zette de bussen in zijn depot……

Trump en Vietnam

Vietnam is zo welwillend geweest Chinese bedrijven toe te laten voor productie en assemblage en je ziet nu een toename van de import uit China in Vietnam en een toename van de export naar de USA. Men praat over stijgingen van 70 tot 80 procent!

Trump heeft dat al afgestraft en op sommige elementen van Vietnamese staalexport heeft de USA al 250% heffingen gelegd want Vietnamees staal ‘bevat wel erg veel Chinees staal…’. Grote bedrijven waaronder Apple brengen hun productie naar Vietnam tot verdriet van Trump want die moet nu wel een tweede handelsoorlog beginnen…… ‘Vietnam is nog slechter dan China…’ heeft Trump al geroepen. Vietnam heeft nu laten weten graag normale handelsbetrekkingen te willen met de USA. Die zien de bui al hangen….

Trump, handelsoorlog, Erik Kuijpers

De bla bla van Trump neemt al af…….

De trompet wordt een piccolo.

Ook Indonesië heeft laten weten, op Bloomberg TV, dat het graag productie uit China wil overnemen. Het land is op zich al een grote afzetmarkt en heeft er de ruimte en de infrastructuur voor.

En India? Trump heeft ook met Modi een appeltje te schillen, vindt hij, want hij beschuldigt India van het hanteren van extra heffingen op Amerikaanse goederen. Modi heeft in het kader van de verkiezingen, die hij inmiddels heeft gewonnen, extra heffingen opgelegd en eisen gesteld aan Amerikaanse internetgiganten waarop Trump dreigde de status van India als bevoorrechte handelspartner in te trekken.

Tussen de USA en de EU is het ook al niet pais en vree dus Trump heeft zijn handen vol aan handelsoorlogen en tariefoorlogjes.

Hij doet er verstandig aan eerst met China tot een vergelijk te komen. Daarna moet hij India in het overleg betrekken; het land dat over een paar jaar China qua inwonertal gaat inhalen kan Trump echt niet negeren.

Bronnen:

BBC, Businessinsider, Washington Post, Euronews, Financial Times, Kemenkeu.

Foto’s en prenten

Trompet; wikimedia, 11341734.

Donald Trump; wikimedia, 63768460.

Xi Jinping, foto 2012; wikimedia, 21466538.

Piccolo; wikimedia, 55529830.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 812 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland