Warmterecords in de Laaglanden, tropische hitte in Thailand

Warmte heeft in onze contreien een positieve betekenis. Denk maar aan – hij komt uit een warm nest – of – een warm hart, een warme persoonlijkheid hebben. Koud en kil is dan weer puur negatief. Toegegeven dat bekijkt u na de voorbije weken waarschijnlijk helemaal anders.
Europa kreunt onder een loden hitte. Warmterecords sneuvelen haast elke dag. Warmte tot voor kort een vriend wordt nu vijand nummer één. Schaduw wordt toevluchtsoord, koelte een streven. En, heel gek maar heel eventjes is er een glimp van begrip. Men begrijpt plots waarom Spanjaarden zo nodig een siësta houden tijdens de warmste uren overdag. Men begrijpt waarom dat volkje in tropische gebieden niet zo productief blijkt te zijn als “wij” Europeanen. Heel eventjes maar want glimpen van begrip hebben een ultra korte houdbaarheidsdatum.


Ikzelf ben nu tijdelijk weer even tropenlander. In Thailand is het ook warm, euh correctie veel te warm! Dat maakt dat het bannen van inspannende activiteiten, niet te verwarren met luiheid, verstandige, acceptabele overlevingstechnieken worden. Soms houd ik het niet en werk ik toch even in de tuin waarna ik terstond de rekening gepresenteerd krijg. Het lijkt dan alsof ik met mijn kleren aan een douche heb genomen. Boven op mijn stomende lijf staat er een glimmende rode kop. Mijn spiegelbeeld schrikt zich rot. Het water uit de douchekraan is lauwwarm en geeft nauwelijks het beoogde effect. De ramen van de woonkamer wagenwijd openen, denk ik dan. Ze klemmen echter en ik moet behoorlijk wat kracht gebruiken. Ik sakker en ik vloek. Mijn echtgenote begint me te overladen met goedbedoelde tips en “nietzoos en ikzouhetzodoenschats”. Nu even niet denk ik en reageer met een, na een forse vloek, weinig-relatie-bevorderende opmerking. Hetgeen bij haar dan weer kwade reacties losweekt waardoor mijn arme hoofd, toch de stuurhut en controlekamer… in normale oms
tandigheden, dreigt te gaan barsten (in het beste geval) of misschien wel ontploffen! “Alles komt goed”, zegt vriend Jaap altijd en… ja hoor. Hoofdje koel houden, de brokken lijmen en doorgaan. De warmte waar wij Laaglanders zo naar streven en die we als heilzaam ervaren is dat niet altijd. Te warm heet hitte en te is nooit goed.

Roger Stassen, Warmterecords in de Laaglanden, Tropische hitte

 

Wanneer ik erover nadenk dan kan je eigenlijk veel afleiden uit taal. Die is er trouwens niet van gisteren en is gebaseerd op voorvallen, ervaringen en observaties uit het verleden. Wat denkt u bijvoorbeeld van “verhitte” discussies, “verhitte” gemoederen, heetgebakerd?
Hitte doet wat met een mens, dat wist men toen al. Het is trouwens universeel want in heel de wereld en in elke taal heb je soortgelijke gezegden en volkswijsheden.

Hitte dat waren de klimatologische omstandigheden in de hel destijds. Het vuur werd met een duivels genoegen opgepookt door gehoornde creaturen met puntige staarten. En eeuwig zullen zij (de zondaars) branden. Nu is die hel bij wet verboden (op basis van Europese richtlijnen), een te hoge CO2-uitstoot weet u wel. Klimaatverandering tegenhouden of een halt toeroepen is de boodschap.

Een zaak is zeker, ik heb van dat hele geschrijf grote dorst gekregen. Hmm, een biertje misschien? Er staan ijsgekoelde bierpullen in de diepvriezer…

Roger Stassen
Over Roger Stassen 87 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

4 Comments

  1. Dat spel met de taal van jou is machtig goed.
    Mijn ogen gaan idd open over de wijsheid die onze taal bezit.
    We staan er weinig bij stil.

  2. Dergelijke mooie reacties maken mijn zin om te schrijven alleen maar groter. Dank u Carla en Georges. En ach wat heb ik genoten van Bomans destijds!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*