Treinverbinding tussen Cambodja en Thailand zit in de lift

Treinverbinding Cambodja Thailand

Het komt regelatig langs in de media. Een treinverbinding tussen Cambodja en Thailand. Met veel plannen en gesprekkken tussen ambenaren en investeerders. Maar tot nu toe is er nog niets concreets gerealiseerd. De ambities zijn echter nog steeds aanwezig.

Zo maakte deze week een Cambodjaanse trein een proefrit en reed, voor het eerst in 45 jaar, van Phnom Penh naar Poipet aan de Thaise grens. Dat meldt de Phnom Penh Post. Volgens Minister Sun Chanthol een eerste stap naar een volledige treinroute tussen de twee hoofdsteden. Hij sprak tijdens de opening van de laatste strook (166 kilometer) die voltooid werd, van de in totaal 385 km lange spoorlijn die nu gereed is. De spoorweg, samen met vele andere in het zuidwestelijke deel van het land, werd vernietigd tijdens de burgeroorlog en het Pol Pot regime tussen de jaren zestig en negentig.

Treinverbinding Cambodja Thailand

De bus

 In 2016 maakte de krant ook al melding van een treinverbinding tussen Bangkok en Phnom Penh. Maar die verbinding werd niet gerealiseerd. Veel stukken rails ontbraken of moesten gerepareerd worden. De meeste toeristen en andere reizigers reizen tussen de twee landen op en neer met het vliegtuig. Zowel naar Phnom Penh als Siem Reap. Snel en comfortabel. Minder is de bus naar de Cambodjaanse hoofdstad die er ruim twintig uur over doet.

Treinverbinding

Voor veel reizigiers en backpackers is het een goede zaak dat de treinverbinding een nieuwe optie wordt voor de reis tussen de twee landen, is de achterliggende gedachte. Hoe snel die verbinding echter gaat worden en hoe duur is nog onbekend.

In Thailand is ondertussen begonnen met de bouw van een ruim veertig meter lange spoorbrug over de rivier tussen de Thaise grensplaats Aranyaprathet en Poipet. Vanaf daar wordt het spoor doorgetrokken naar Sisophon in Cambodja. Het traject beslaat een totale afstand van 42 kilometer.

Treinverbinding Cambdja Thailand

Internationale trein

In Cambodja liggen weliswaar nog steeds banen van zilver uit het verleden als stille getuigen te verroesten, maar treinen zijn er bijna verleden tijd. In de jaren zeventig stak een internationale trein voor het laatst de grens over.

Je kunt nu twee keer per dag met de trein vanuit Bangkok naar de grens met het buurland. Vanaf daar gaat het, na de hectiek bij de paspoortcontrole en het kopen van een visum, verder met een bus of taxi. Een lange en vermoeiende reis. Daarom zou een aansluitende verbinding met de trein een welkome aanvulling op de reismogelijkheden zijn.

Bron: Bangkok Post

Gerelateerde berichten

Bert Vos
Over Bert Vos 87 Artikelen
Bert Vos is journalist, publicist en ZZP'er in Amersfoort. Hij is ook een enthousiast Thailand-reiziger. Meer van en over Bert Vos op zijn website http://www.bvtproducties.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*