Trefpunt Toerisme Bulletin 6

Massaal toerisme naar Angkor bedreigt tempels

Ook dit jaar stijgt het aantal bezoekers van de oude ruïnestad Angkor in Cambodja. Het totale aantal zal dit jaar vermoedelijk uitkomen op twee miljoen. Ov er de eerste tien maanden werd een stijging van twee procent ten opzichte van vorig jaar geregistreerd. Met een prijskaartje van USD20 per dag voor buitenlandse bezoekers, die ook hier voor een groot deel uit Chinezen bestaan, levert dat de Cambodjaanse schatkist aardig wat op.

Maar volgens het World Monument Fund (WMF) en het Global Heritage Fund (GHF), beide betrokken bij de conservatie van Angkor, zijn deze tempels niet bestand tegen duizenden bezoekers per dag. Nog meer bezoek kan het voortbestaan zelfs in gevaar brengen, want structureel kunnen deze tempels het gewicht van al die bezoekers niet dragen. Hier en daar zijn er al beschadigingen te zien. 

Buiten dat kunnen veel toeristen het niet nalaten de gedetailleerde wandschilderingen van goden, mensen en dieren even aan te raken. Daardoor worden ze langzaam worden weggevaagd. Dat laatste is overigens niet de grootste bedreiging voor Angkor.Volgens GHF en WMF is dat het gebrek management.

In het nabijgelegen stadje Siem Reap zijn de laatste jaren veel hotels, guesthouses en restaurants verrezen, die het grondwater oppompen, waardoor het waterpeil zakt. Als er geen maatregelen genomen worden gaat dat onherroeplijk gevolgen hebben voor de funderingen van de tempels.

Eerste capsulehotel geopend in Nha Trang

capsuleJe moet geen last hebben van claustrofobie en na een avondje stappen bereid zijn eventueel een trapje te beklimmen. Maar voor sommige solo-reizigers met een klein budget kan het dé oplossing zijn: het capsule hotel.  Onlangs ging in Nha Trang, Vietnams belangrijkste badplaats, het eerste open. Voor USD7 per nacht kan de vermoeide reiziger zich neervlijen in een cocon van 2 meter lengte voorzien van TV, airconditioning en WiFi.

Het concept komt uit Japan, waar het eerste capsulehotel in 1979 opende. Sindsdien is het concept in verschillende andere landen gekopieerd, met wisselend succes. In Vietnam zijn ze ook te vinden in Hanoi, Ho Chi Minh Stad en in de resort stad Da Lat in de Centrale Hooglandens. De clientèle: voornamelijk jongeren, die hun reisbudget zoveel mogelijk willen oprekken.

Nha Trang ligt in de provincie Khanh Hoa, die bekend staat om haar mooie stranden. De baai van Nha Trang behoort tot één van de mooiste ter wereld en is op de Europese markt speciaal bij Belgen in trek. De badplaats verwerkt jaarlijks circa 3,5 miljoen bezoekers. Begin dit jaar vond er de finale plaats van Face Off, een Amerikaanse reality TV show, waarin make-up artiesten het tegen elkaar opnemen in het ontwerpen van ”gezichtsprotheses” zoals je die ziet in science fiction- en griezelfilms.

 

Phuket lonkt naar buitenlandse jachten

Van 7 tot 10 janari 2016 vindt voor de dertiende achtereenvolgende keer de Phuket International Boat Show plaats in en rond de Royal Phuket Marina. Met evenementen zoals deze hoopt dit Thaise pleziereiland meer buitenlandse jachten een ligplaats in een van haar jachthavens te kunnen slijten.

‘Middels boottoerisme probeert de Thaise overheid meer kwaliteit  aan te trekken. Een show als deze kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren,’ zei Chavanee Tongroach , de vice-minister van Toerisme en Sport tijdens een persconferentie, waarbij het evenement werd gepresenteerd.

Phuket, goed voor meer dan zes miljoen toeristen per jaar, zag de laatste jaren een drastische wijziging in de demografische samenstelling van zijn toeristische bezoekers. Meer dan vijftig procent van het inkomend toerisme komt nu uit Aziatische landen

Volgens Andrew Dowden, de organisator van de show, is boottoerisme en aanverwante dienstverlening op Phuket door dit evenement fors toegenomen en genereert het jaarlijks ongeveer 100 miljoen Baht. De show trekt ongeveer vijfduizend bezoekers uit dertig verschillende landen.

phuket-royal-marina-3a‘Vóór 2003 deden slechts driehonderd boten Phuket aan. Nu zijn dat er op jaarbasis meer dan tweeduizend, waaronder zeventig superjachten,’ zegt Dowden, die binnenkort de eerste digitale Phuket Charter gids lanceert. Deze gids gaat wereldwijd onder enkele duizenden gespecialiseerde reisagenten verspreid worden.  Het lijkt Dowden wel wenselijk het verkrijgen van visa en werkvergunningen voor de bemanning van buitenlandse boten, die lokaal aan charteren willen doen, te vergemakkelijken.

Daarmee raakt hij een gevoelig punt. In de toeristische sector is er wat dat betreft eerder een tegengestelde trend te bespeuren. Enkele maanden geleden werden in Chiangrai door de lokale politie zeven buitenlandse reisleiders opgepakt omdat zij geen werkvergunning hadden. Dit ondanks het feit dat er al jarenlang een gedoogbeleid gevoerd wordt omdat het contingent lokale gidsen bepaalde talen, waaronder ook het Nederlands, niet machtig is. Op Phuket heeft de sector ook nog eens te maken met de lokale maffia.

Een tijdje terug sprak ik met een Zweedse jachtoperator, die duikcruises uitvoert naar de Similan eilanden.  ‘Als ik naar mijn schip wil, kan ik er niet in mijn eigen dinghy heenvaren, maar ben ik verplicht gebruik te maken van een lokale dienst,’ vertelde hij. ‘Als ik tenminste mijn boot in goede staat wil houden”.

Antonin Cee
Over Antonin Cee 163 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.