Trefpunt Toerisme Bulletin 5

Phuket: de jetski’s en de fraude blijven

In een onlangs gehouden enquête onder bewoners en toeristen op Phuket door dagblad Phuket Gazette sprak 75 procent van de ondervraagden zich uit tegen de jetski-industrie op dit zuid Thaise eiland.  Maar de jetski’s blijven al zullen ze volgens de gouverneur van Phuket, Nisit Jansomwong, voortaan alleen op specifieke zones langs de populaire stranden beschikbaar zijn.

Dit tot grote teleurstelling van de lokale reisindustrie, die zich eveneens sterk had gemaakt de verhuur van jetski’s te verbieden. Naast de geluidsoverlast en luchtvervuiling die ze veroorzaken, is het algemeen bekend, dat verhuurders van jetski’s nietsvermoedende toeristen regelmatig dwingen fictieve of opgeschroefde schadeclaims te betalen.

Toeristen, die dit weigeren worden door jetski-verhuurders vaak bedreigd of erger. Dit alles gebeurt onder het dichtgeknepen oog van de lokale politie, die niet slechter wordt van uitstekende relaties met jetski-verhuurders..

Massale fraude en toenemende criminaliteit leidde er twee jaar geleden reeds toe, dat de EU-ambassadeurs in Bangkok gezamenlijk naar het eiland afreisden. Zij drongen er bij de gouverneur van het eiland op aan maatregelen te treffen ter verbetering van de veiligheid voor buitenlandse toeristen.

Het aantal fraudegevallen is zo groot dat ook Russische toeroperators gedreigd hebben alle reizen naar het eiland stop te zetten. China liet zich evenmin onbetuigd. Tijdens een officiële toespraak op het eiland maande een Chinese minister de verantwoordelijke autoriteiten in niet mis te verstane bewoordingen het lokale politieapparaat te “zuiveren”.

Ondertussen bleef het “business as usual” en is de zwendel gewoon doorgegaan, waardoor de aantrekkingskracht van het eiland verder zal afnemen. Op de voor Thailand belangrijke Australische markt heeft Phuket al behoorlijk aan populariteit ingeboet door de combinatie van frauduleuze praktijken en onrealistisch hoge hotelprijzen.

Amerika maakt reizen naar Cuba gemakkelijker

Sinds het begin van de jaren zestig konden ingezetenen van de VS niet naar Cuba reizen. Daar gaat nu eindelijk verandering in komen. Enkele weken geleden kondigde de Amerikaanse regering aan de sinds de Koude Oorlog van de jaren vijftig en zestig vorige eeuw bevroren relaties met de kleine zutoeristvscubaidelijke buur te willen ontdooien. De diplomatieke betrekkingen met het ‘Cuba van de Castro brothers’ zijn inmiddels weer hervat.

Een Amerikaanse toeristische stormloop zal dit op korte termijn niet veroorzaken. Voorlopig blijven de bezoekmogelijkheden nog beperkt tot Amerikaanse zakenlieden die zich bezighouden met im- en export dan wel een joint-venture willen opzetten met een Cubaanse partner

Ook Cubaanse zakenlieden kunnen nu naar de VS reizen, er bankrekeningen
openen en zaken opzetten. Tot op heden zijn echter reguliere vluchten tussen Amerika en Cuba niet toegestaan.

Als het Amerikaans toerisme naar Cuba weer op gang komt betekent dit weer meer concurrentie voor verre vakantiebestemmingen als bijv. Thailand.

Aanleg spoorlijn Laos-China begint spoedig

Volgende maand wordt begonnen met de aanleg van een spoorweg tussen Laos en China. De lijn wordt uiteindelijk doorgetrokken naar Thailand en Maleisië om te eindigen in Singapore. Het gaat hierbij om de zgn. Kunming-Singapore Link, over een totale afstand van meer dan 3000 kilometer.

De eerste fase van dit project beslaat 417 kilometer en gaat de Laotiaanse hoofdstad Vientiane verbinden met met de Chinese grens bij Luang Namtha. Verwacht wordt dat de aanleg vijf jaar zal duren.

De lijn passeert ook Luang Prabang en daarbuiten enkele forse bergketens, die een formidabele uitdaging vormen voor de Chinese ingenieurs. Er moeten maar liefst 76 tunnels geboord worden over een totale afstand van 195 kilometer en 154 bruggen gebouwd met een gezamenlijke lengte van 67 kilometer. Er komen in totaal 31 stations langs de lijn.

De passagierstreinen die de nieuwe spoorlijn gaan bedienen, hebben een maximum snelheid van 160 kilometer per uur. ChinaTrein2Het belangrijkste motief voor de aanleg is echter goederentransport van China door Laos naar de Thaise zeehavens aan de Golf van Siam.

In Thailand wordt hiervoor een nieuwe spoorlijn gebouwd van Nongkhai naar Rayong. Daarmee zou volgens de Thaise autoriteiten deze maand worden begonnen. Deze lijn heeft een lengte van 867 kilometer, terwijl de passagierstreinen er een maximum snelheid van 180 kilometer per uur zullen halen.

De kosten van de Laotiaanse lijn worden geschat op  USD 6.8 miljard, waarvan 40 procent voor rekening komt van de Chinese en Laotiaanse overheden. De resterende 60 procent komt van de privé-sector.

Van de 40 procent overheidsinvesteringen neemt China 70 procent voor zijn rekening. Kleine buur Laos de rest. Mocht Laos haar aandeel van 30 procent niet kunnen ophoesten dan zal China het land een lening verstrekken met als onderpand de rijke bauxiet- en potas-mijnen in Laos. Dit is ongetwijfeld een regeling die grondstofhongerig China niet onwelkom is en door het land elders in de wereld ook veelvuldig wordt toegepast.

 

Antonin Cee
Over Antonin Cee 162 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.

1 Comment

  1. Nadat ik jouw artkel las kon ik uitgebreid pronken met de opgedane kennis bij mijn Thaise echtgenote. Toch mooi op een zondagmorgen bij het ontbijt.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.