Trefpunt Toerisme Bulletin 3

chinese toeristen

Gemengde gevoelen over Chinese toeristen.

Ze worden beschuldigd van wildplassen, zelfs in het Koninklijk Paleis in Bangkok, op straat spugen, van trappen tegen een sacrosancte bel of zoals enige tijd geleden in Chiang Mai hun grote behoefte doen in de stadsgracht voor het oog van voorbijgangers.

Chinese toeristen zijn in Thailand niet overal welkom. “Nu we hier Chinezen binnenkrijgen, moet ik de toiletten om de haverklap schoonmaken”, zei een serveerster in een bekend restaurant in Chiang Mai. “Van mij mogen ze wegblijven”.
Omdat het nog immer groeiende aantal Chinese bezoekers de krakende economie van Thailand wat helpt opkrikken, wordt er ook een oogje dichtgedaan.

Het toegenomen ressentiment tegen Chinese bezoekers deed de Chinese overheid recentelijk besluiten een handboek te publiceren met gedragsregels om hun toeristen in Thailand in toom te houden. Op de Thaise sociale media is vaak racistisch commentaar te vinden op deze bezoekersgroep.

Ook in de bekende Witte Tempel in Chiang Rai, die door grote aantallen Chinese bezoekers wordt bezocht, worden ze niet juichend ontvangen. Nadat een groep Chinezen de tempelgronden had bevuild met hun uitwerpselen, werd daar zelfs overwogen om aan Chinezen de toegang te ontzeggen. Maar uiteindelijk wonnen ook hier economische overwegingen het van afkeer.chinesetoeristen2

Vorig jaar werd Thailand bezocht door 4.6 miljoen Chinezen, die gemiddeld THB 5.500,– per dag uitgeven. Dat is meer dan het gemiddelde van de Europese bezoeker. Het is echter de vraag hoe betrouwbaar deze cijfers zijn, verkregen door enquetes gedaan door studenten in de vertrekhallen van vliegvelden.

Maar het inkomen binnengehaald door toerisme uit China (dit jaar USD 5,6 miljard) kan onder de huidige omstandigheden niet verwaarloosd worden. Zoals een toeristengids het onlangs zei: “Ze spugen, schreeuwen, laten de toiletten achter in een abominabele toestand. Ik moet soms heel diplomatiek optreden. Maar het zijn toeristen en het is voor Thailand.”

Ja alcohol, nee alcohol

Enkele weken geleden vaardigde de militaire junta in Thailand twee decreten uit, die de verkoop van alcohol aan studenten aan banden willen leggen. Het ene verbood de verkoop van alcohol binnen een straal van 300 meter van scholen en universiteiten. Het andere verbiedt de verkoop van alcohol in de directe omgeving van alle opleidingsinstituten.

alcbanshymbool
PattaJai!
noalcohol
Chiang Nai!

Een en ander kan grote het voortbestaan bedreigen van bars en restaurants in wijken die door toeristen bezocht worden. Loi Kroh Road in het centrum van Chiang Mai is een van de plaatsen waar toeristen hun nachtelijk vertier halen. Aangezien de straat “in de buurt” van een school ligt, verwachten bareigenaren, dat ze binnen afzienbare tijd hun deuren zullen moeten sluiten.

Aangezien de twee uitgevaardigde decreten nogal verwarrend zijn zijn Thaise wetgevers thans bezig het verbod op de verkoop van alcohol opnieuw te bekijken. Er is een commissie benoemd die moet gaan bepalen hoe “in de directe omgeving” geïnterpreteerd moet worden. Volgens een vice-premier kan dat onderzoek zes maanden gaan duren. ,

Tegelijkertijd wordt er door de alcoholindustrie stevig gelobbyd om de nieuw ingestelde regels af te zwakken. De nieuwe regelgeving blijft voor het ogenblik echter onverminderd van kracht al wordt hij dan op een “selectieve” manier toegepast door het politieapparaat, oftewel werkt corruptie in de hand.

Thailand komt met toeristisch multiple-entry visum

Binnenkort krijgen toeristen de mogelijkheid een toeristisch visum aan te vragen, waarmee ze ook omliggende landen kunnen bezoeken en daarna weer kunnen terugkeren naar Thailand. Op het ogenblik zijn er een veertigtal landen, waaronder ook Nederland en België, die bij verblijf van maximaal een maand geen visum nodig hebben. Inwoners van landenthailandvisumplicht die daar buiten deze regeling vallen hebben hebben echter wel een visum nodig.

Voor een single entry 30 dagen visum moet THB 1000,– worden neergeteld. Het nieuwe multiple entry visum dat zes maanden geldig is en over twee maanden wordt ingevoerd, gaat THB 5000,– kosten. Een dure grap, die slechts de moeite waard is, als je minstens vijf keer het land uitreist naar een van de buurlanden.

Toerisme is onder de huidige economische teruggang, de enige industrie in Thailand, die nog wat groei vertoont. Volgens het Ministerie van Toerisme en Sport worden dit jaar 28 miljoen buitenlandse bezoekers verwacht. Samen met het binnenlands toerisme is dat goed voor THB 2.2 biljoen aan inkomsten oftewel 10 procent van het BNP

Een halve eeuw Singapore

Singapore, de “Stad van de Leeuwen”, al heeft er dan nooit een enkele rondgelopen, vierde op 9 augustus het 50-jarig bestaan als onafhankelijk republiek. Met een fikse militaire parade, met vertoon van vliegtuigen, helikopters en tanks. bevestigde de kleine eilandrepubliek van 5,47 miljoen inwoners weer eens het best uitgeruste leger in de regio te hebben.

Met een documentaire over zijn leven werd er ook een eerbetoon gebracht aan wijlen Lee Kuan Yew, de autoritaire leider, die vereenzelvigd wordt met het economische succes van Singapore. Honderdduizenden mensen gekleed in de nationale rood witte kleuren, velen tot tranen toe bewogen, waren te vinden in het historische Padang waterfront district en gaven de film een daverende ovatie. Één van de hoogtepunten was het overvliegen van een Airbus A380 superjumbo van Singapore Airlines. SIA was oktober 2007 de eerste luchtvaartmaatschappij die dit dubbeldeks paradepaardje van Airbus aan zijn luchtvloot toevoegde.singaporevijftig

Singapore werd een onafhankelijke republiek in 1965, na twee jaar onderdeel te zijn geweest van de Maleisische Federatie. Het eiland, dat geen natuurlijke rijkdommen heeft, is zijn naaste buren Maleisië en Indonesië op economisch gebied ver voorbij gestreefd. Het per capita BNP bedroeg  $56,284 in 2014. Critici zeggen echter dat voor dit economische succes een stevige prijs is betaald door het monddood maken van elke vorm van oppositie.

 

 

Antonin Cee
Over Antonin Cee 160 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.