Een Traditioneel Chinees Medicijn tegen het coronavirus?


In de zomer van 2008 maakten mijn vrouw en ik een tocht door de Sinaï-woestijn. Twee Bedoeïenen waren onze steun en toeverlaat. Op de rug van dromedarissen doorkruisten we gedurende drie dagen de woestijn. ’s Nachts zetten we ons tentje op. Het doel van onze tocht was de planten te vinden die in de Bijbel genoemd worden. Zo wilden we graag weten van welke plant de manna afkomstig was, het spul dat de Joden gered heeft toen zij onder Mozes’ leiding door de Sinaï trokken.

Volgens de bijbel kwam het zo maar uit de hemel vallen, een geschenk Gods. En omdat het van hemelse afkomst was kreeg je er ook geen ontlasting van. Nadat de Joden het beloofde land bereikt hadden, is er nooit meer manna uit de hemel gevallen. Een restje wordt nog bewaard in een potje in de Ark des Verbonds. Helaas is die uit het zicht verdwenen. Ethiopiërs fluisteren dat zij de Ark hebben, maar dat niemand hem mag zien.

Volgens anderen kwam de manna niet uit de hemel vallen, maar was het hars, afkomstig van de tamarisk of anders van de pluim-es, waarvan de hars inderdaad mannose heet. Of misschien was het wel ordinaire honingdauw, geproduceerd door bladluizen.

Ook wilden we wel eens de brandende braamstruik met eigen ogen zien. Want zo staat het in Exodus 3:2:

‘ En de Engel des HEEREN verscheen hem in een vuurvlam uit het midden van een braambos; en hij zag, en ziet, het braambos brandde in het vuur, en het braambos werd niet verteerd.’

Het was de eerste keer in de wereldgeschiedenis dat een mens contact maakte met God. Dat was 3300 jaar geleden. Tegenwoordig staat de wereldberoemde braamstruik in het Sint Katharinaklooster in de Sinaï en heeft hij een wetenschappelijke naam: Rubus sanguineus, syn. Rubus sanctus.

Kan een braamstruik zo oud worden, vroeg ik me af. 3300 jaar is best oud. Ja, dat kan. Rubus sanguineus is een uiterst trage groeier. Het is een zeldzame plant, die voorkomt in de wadi’s van de Sinaïwoestijn. Maar branden, zonder in vlammen op te gaan… ? Nou nee.

Een plant die dat wel kan en die ook in de Sinaïwoestijn voorkomt is Dictamnus albus. In Nederland heet hij nogal oneerbiedig de vuurwerkplant. En nog oneerbiediger: je kunt de zaden kopen in een tuincentrum. Of nog erger bij bol.com. De vuurwerkplant vormt het makkelijk ontvlambare isopreen, dat ook in sinaasappelschillen zit. Onder de hete zon in de woestijn kunnen zo vlammen ontstaan zonder dat de plant verbrandt. Mogelijk is dus de vuurwerkplant verantwoordelijk voor het ontstaan van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: jodendom, christendom en islam.

André van Leijen, Een Traditioneel Chinees medicijn tegen het coronavirus? Vuurwerkplant
Vuurwerkplant (Bron: bol.com)

Geneeskrachtige planten

Behalve in bijbelse planten waren we ook geïnteresseerd in planten met een geneeskrachtige werking. De Bedoeïenen wisten precies uit te leggen welke planten goed waren voor welke kwaal. Tegen elke aandoening was er wel een plant. Vreemd vond ik dat niet. Toen ik in 1980 samen met vrienden door Peru reisde, zag ik op een markt in het oerwoud een flesje met een rode vloeistof liggen. Sangre de Grado heette het, Drakenbloed.

‘Waar is het goed voor’, vroeg ik.
‘Tegen alles, zei de koopman, ‘tegen cholera, diarree, kanker, virale ademhalingsinfecties, botbreuken, vaginale infecties, noem maar op. Alles!’
‘Helpt het ook tegen dit?’, vroeg een van mijn vrienden. Hij hield zijn handen naar voren. Daarop was een rode eczeem te zien. Hij had er al jaren last van. Was bij verschillende dermatologen geweest. Niets hielp.
De marktkoopman bestudeerde zijn handen. ‘Eczeem. Natuurlijk helpt het. Sangre de grado helpt tegen alles.’
Mijn vriend kocht een paar flesjes. Smeerde het spul ’s avonds op zijn handen. En ja hoor, het eczeem verdween. Toen de flesjes echter op waren, kwam het weer tevoorschijn.

Aspirine

Het is ontegenzeggelijk zo, dat in planten stoffen zitten die werkzaam zijn tegen bepaalde aandoeningen. Zo gebruikten de Assyriërs 4000 jaar geleden wilgenbladeren tegen pijnlijke gewrichten. Ook Hippocrates, grondlegger van de westerse geneeskunde en de Romein Galenus, de grootste arts aller tijden, gebruikten wilgenbast tegen pijn en ontstekingen. In bladeren en bast van de wilg zit salicylzuur. Het is vernoemd naar de Latijnse naam van de wilg: Salix. De zelfde stof zit overigens in de moerasspirea.

Probleem was echter dat salicylzuur schadelijk is voor de maag. Het Duitse farmaceutische concern Bayer voegde aan het salicylzuur een acetylgroep toe, zodat je acetylsalicylzuur kreeg. In deze vorm was het wel als medicijn bruikbaar. Salicylzuur wordt in Duitsland Spirsäure genoemd. Spir komt van Spirea (moerasspiraea). Omdat er een acetylgroep aan toegevoegd was, werd het A-Spirsäure genoemd en dat werd verkort tot aspirine.

André van Leijen, Een Traditioneel Chinees medicijn tegen het coronavirus? Acetylsalicylzuur
Acetylsalicylzuur (Bron: Wikipedia).

Het is een voorbeeld hoe een medicijn uit de natuur een regulier medicijn werd. Voordat zo’n medicijn op de markt komt, wordt het uitgebreid getoetst. Werkt het ook echt? In welke concentratie moet het worden gebruikt? Werkt het bij iedereen even goed? Wat zijn de bijwerkingen? Mag iedereen het gebruiken? Zwangeren? Jonge kinderen? Mensen met bepaalde aandoeningen? Er gaan jaren over heen voor zo’n medicijn op de markt komt. En dan nog gaat het soms fout. Zo blijkt aspirine nog steeds kwalijke effecten te hebben op de maag.

Maar meestal kun je er op vertrouwen dat het medicijn werkzaam is en veilig. Toen een van de Bedoeïenen op de derde dag van onze reis door de Sinaï last kreeg van zijn maag, nam hij dan ook niet een van de planten die volgens zijn eigen woorden zo goed werkten tegen maagklachten. Nee, hij vroeg ons of wij een pilletje voor hem hadden.

Traditionele Chinese Medicijnen

De Chinezen beweren nu dat ze een medicijn hebben tegen COVID-19, bereid uit 20 verschillende soorten planten. 91,5 % van de bevestigde COVID-19-gevallen zou baat hebben bij een behandeling met Traditionele Chinese Medicijnen (zie https://www.trefpuntazie.com/voer-voor-virologen-deel-3-de-chinezen/ ). Probleem is dat het medicijn niet getoetst is volgens de natuurwetenschappelijk methode en evenmin het traject heeft doorlopen dat reguliere medicijnen doorlopen. Dat heeft vrijwel geen enkel traditioneel Chinees medicijn. Een van de weinigen medicijnen uit de Chinese traditionele doos waarvan aangetoond is dat het werkt, is Artemisia. Het is gemaakt van de zomeralsem (De Latijnse naam is Artemisia annua, genoemd naar de godin van de jacht, omdat de bladeren lijken op de pijlen van een pijl en boog). Het werkt tegen malaria, hoewel anderen dat betwisten omdat de concentraties te laag zouden zijn en het werkzame bestanddeel niet oplost in water. De Wereldgezondheidorganisatie (WHO) wil nu nagaan of het werkt tegen COVID-19.

Dat de Chinezen zelf ook twijfelen aan de werkzaamheid van het wondermiddel tegen COVID-19, blijkt uit het feit dat ze hun meest gehaaide hackers hebben ingeschakeld, om te spioneren bij Westerse bedrijven die bezig zijn een vaccin te ontwikkelen tegen het coronavirus. De New York Times van zondag 10 mei meldt dat de F.B.I. en het Department of Homeland Security de zaak aan het licht bracht.

Eigenlijk verschillen de Chinezen niet zo veel van de Bedoeïenen die zo mooi weten te vertellen over hun geneeskrachtige planten, maar die uiteindelijk toch liever een pilletje willen.

Bronnen:

Het artikel in de New York Times over Chinese hackers: https://www.nytimes.com/2020/05/10/us/politics/coronavirus-china-cyber-hacking.html

WHO wil nagaan of Artemisia helpt tegen COVID-19: https://www.afro.who.int/news/who-supports-scientifically-proven-traditional-medicine?gclid=Cj0KCQjw2PP1BRCiARIsAEqv-pRPROWdAhkNLaPB4ZA6TQiVSbRj3aA7QBZ6pdckbb9VTMJ0Lj3WkygaAhZ2EALw_wcB

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

André van Leijen
Over André van Leijen 178 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

5 Comments

 1. Mooi en interessant verhaal André. Dat drie wereldreligies hun ontstaan danken aan het vuurwerkplantje lijkt mij heel aannemelijk. Tot op de dag van vandaag zetten zij de mensheid aan tot oorverdovend knalwerk.

 2. Zo zalig om zo’n verhaal als dit te lezen.
  De natuur is eenvoudig, maar je moet haar kennen.
  Op de namier zoals André het brengt, versta ik alles.
  Waarom neemt ons brein geen voorbeeld aan, de natuur,
  in plaats van maar altijd over bovennatuurlijke spinsels te piekeren?
  Te geloven in iets wat niet bestaat.
  Als ons brein zich tot de verkeerde machten (godsdiensten) verhoudt,
  krijgen we een vertekend brein.

 3. Helemaal waar Andre, Ik heb een antropoloog gekend in Thailand, die inventariseerde welke medicinale planten de Akha gebruikten. Dat zou in deze snel veranderende wereld wel eens verloren kunnen gaan en onherstelbaar verlies aan kennis betekenen voor de mensheid. Wel had hij altijd een assortiment aan pillen bij als hij in Akhadorpen kwam, die hij kwistig uitdeelde. Maar ik geef toe: vergeten tradities is antropologisch gezien kennisverlies.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*