Filipijnse volksverhaaltjes (5). De avonturen van Juan

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, toverboom

 

Een toverboom brengt geluk!

Juan zit altijd in de problemen. Hij is een luiwammes en meer dan dat: hij is een stuk onbenul. Wat hij ook aanpakt, het mislukt. Hij kan beter helemaal niks doen.

Zijn familie is het zat; geeft hem op zijn donder en slaat hem als iets mis loopt.

Moeder is het weer eens zat en geeft hem een hakmes om in het bos brandhout te gaan zoeken. Dat zal hij toch wel kunnen?

Hij vindt een boom die hem gemakkelijk lijkt en pakt zijn mes. Maar het is een toverboom en die begint tegen hem te praten.

‘Als je me niet omhakt schenk ik je een geit die zilveren dukaten uit zijn bakkebaarden haalt.’

Dat lijkt Juan wel wat; hoeft hij niet te hakken. Dan gaat de bast open en staat er een geit voor hem en de zilveren munten rollen op hem af. Snel naar huis om het moeder te vertellen!

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, toverboom

Dan ontmoet hij in het bos een vriend die heel wat slimmer is dan Juan. Hij hoort van de geit en besluit hem te beroven.

Hij voert tuba aan Juan en als die bezopen is ruilt hij de geit voor een van hem. Als Juan dan thuis komt en de geit niks wil doen krijgt hij extra slaag toe…..

En na de geit?

Hij rent naar de toverboom om te klagen en de boom geeft hem een net. ‘Leg dat in de boom, of op de grond, en het vult zich met vis.’ Maar op weg naar huis is daar weer die kameraad, en de fles, en eenmaal thuis is de hoon erger dan ooit.

Weer naar die boom en die geeft hem een toverpot.

Als hij honger heeft vult de pot zich met rijst en lepels zoveel hij maar wil. Maar, weer die ‘vriend’ en weer thuis met helemaal niks.

Laatste kans, boom!

Nu gaat hij weer naar de boom met het vaste voornemen dat ding om te hakken maar de boom heeft een verrassing voor hem: een stok. En de boom legt uit:’Roep Boombye Boomba en de stok ranselt iedereen af die je maar aanwijst.’

Dan ziet hij weer die kameraad en heeft hem ineens door. ‘Wat doe je met die stok? ‘Nou kijk maar eens: Boombye Boomba’ en zijn ‘vriend’ krijgt een pak voor zijn billen tot hij uitschreeuwt “Stop, dan geef ik je alles terug….’

En dan komt de geit terug, en het net, en de kookpot.

Thuis heeft zijn familie ineens alle zilver die ze maar kunnen dragen.

Ze eten uit de toverpot en er is vis in overvloed.

Juan krijgt nu eens niet een pak op zijn donder en roept zijn familie bijeen.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, toverboom

‘Mijn hele leven krijg ik slaag van jullie en nu eindelijk zien jullie dat ik het goed meen. Maar ik heb nog iets voor jullie: Boombye Boomba’.

En prompt begint de stok zijn familie een pak rammel te geven tot ze beloven dat Juan voortaan de baas is in huis.

Juan is nu rijk en heeft macht maar draagt de stok altijd bij zich. Hij trouwt een knappe prinses en dankzij de toverboom en de stok leven ze nog lang en gelukkig.

Toelichtingen

Arrack, ook alak of arak, is vuurwater dat in de regio wordt gebrouwen van de kokospalm, van suikerriet en van meer planten. De naam in de Filipijnen is tuba en lambanog.

Foto’s en prenten

Billenkoek, Hans Holbein de Jonge, 1497-1543; wikimedia, curid, 1175295.

Lambanog, vuurwater gestookt van kokospalm, op de foto een van de varianten; wikimedia, curid, 219910744.

Kookpotten, Hamburg, 1200-1400; wikimedia, curid, 20071955.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.