Toeristenindustrie Cambodja door corona terug naar af


Toeristenindustrie Cambodja door corona terug naar af gedirigeerd

De coronapandemie heeft de groeiende toeristenindustrie in Cambodja terug naar af gedirigeerd. De economische, sociale, persoonlijke, financiële en psychische gevolgen zijn dusdanig groot dat ze (nog) niet te overzien zijn. En het is nog maar de vraag of je volgend jaar onbekommerd naar dit land kunt afreizen.

Het ging juist bergopwaarts in het voormalig Khmerrijk. Tot de jaren tachtig was Cambodja een no-go-gebied met zijn geschiedenis van burgeroorlogen, de Pol Pot periode en de bombardementen als gevolg van de Vietnamoorlog. Het was er lange tijd, tot in de nieuwe eeuw, onveilig. Alleen stoere backpackers waagden zich op de onbegaanbare wegen in het sterk verarmde land waar alles in puin lag. Maar de laatste tien jaar ontwikkelde Cambodja zich stormachtig tot een vakantieland in de ASEAN-regio. Tot aan de crisis was een kwart van het binnenlands product op het conto van de groeiende reis- en toerisme-industrie te schrijven. Nu gaat de economie naar de haaien, die gretig hun tanden erin zetten.

Toeristenindustrie Cambodja door corona terug naar af gedirigeerd
Trekpleister toeristenindustrie Cambodja. Foto: Bert Vos

Leeg Angkor Wat

Vorig jaar werden bijna 7 miljoen toeristen verwelkomd. De meeste uit China, Zuid-Korea en Europa. Nu zijn de stranden van Sihanoukville, Kep en de paradijselijke eilanden voor de kust leeg, de hotspots zijn gesloten en de horeca-branche is bijna of geheel failliet. Phnom Penh ligt stil omdat er geen internationale passagiers op het vliegveld landen en de hoofdstad als uitvalsbasis gebruiken. UNESCO-erfgoed Angkor Wat trok voor de pandemie jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers die voor een beheerst geroezemoes zorgden. Nu hoor je alleen vogels met elkaar ‘praten’ en het ruizen van de takken van de bomen. Het wereldwonder zucht onder een enorme daling van de entree-inkomsten. Volgens een grafiek waren de inkomsten in April 29.368 dollar, in dezelfde maand vorig jaar was dat ruim 8 miljoen.

Imkomsten toeristenindustrie Cambodja

Het toerisme is, normaal gesproken, goed voor 14 procent van alle banen en 17 procent werkt in gerelateerde (aanlever)bedrijven. Vorig jaar leverde het toerisme bruto bijna vijf miljard dollar op. De ineenstorting is ook een ramp voor Siem Reap waar de meeste mensen naartoe gaan om de dichtbijgelegen Angkor-Tempels te zien. De stad is gebouwd op inkomsten uit de toeristenindustrie, waarbij bijna elke inwoner zijn of haar salaris vandaan haalt. Formeel of informeel. Nu dreigt het een spookstad te worden met gesloten attracties, winkels, hotels, guesthouses, massagesalons, bars en restaurants.

De Nederlandse uitbater van Bloom Garden Guesthouse gaat eind deze maand sluiten, weet hij te vertellen in het Financiële Dagblad. Een realiteit die voor het merendeels van de pensions en hotels geldt. Zijn personeel krijgt nog drie maanden een uitkering van veertig dollar die de regering uitkeert, een schijntje van de 150 tot 300 dollar die werknemers in de Cambodjaanse toeristenindustrie verdienen. Van veertig dollar kan je ook als Cambodjaan in Cambodja niet rondkomen. Geen rekeningen kunnen betalen, schulden, armoede, honger en geen dak boven het hoofd dreigt. Wie kan vertrekt naar familie op het platteland.

Bert Vos, Toeristenindustrie Cambodja, Corona

Herstel toeristenindustrie

Ooit is alles weer bij het ‘oude’. Maar de inhaalslag om de toerisme- en reisindustrie weer op te bouwen, en voordat getroffen Cambodjanen weer alles op de rit hebben, gaat jaren duren. In zes maanden tijd is datgene wat in tien jaar is opgebouwd meedogenloos afgebroken. Volgens onderzoeksbureau Oxford Economics komt de wederopbouw mogelijk in de tweede helft van volgend jaar weer op gang. Maar dan moeten wel alle reisrestricties zijn opgeheven.

Het aantal internationale reizigers is waarschijnlijk in 2023, of zelfs 2024, weer op het niveau van 2019. En veel mensen zullen alleen naar plekken gaan die ze al kennen, dit uit veiligheidsoverwegingen. Een volledig herstel van het massatoerisme kost nog vele jaren. Voorlopig zal Cambodja het wat toeristendollars betreft voorlopig moeten hebben van binnenlands en regionaal toerisme.

Bronnen:
Het Financiële Dagblad
Oxford Economics

 


Bert Vos
Over Bert Vos 193 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*