Thailand. Het toerisme zal nooit meer worden wat het was

toerisme
Supattanapong Punmeechaow: ‘teveel vertrouwd op toerisme…’

Het is een zorgwekkende ontwikkeling voor het toerisme en de massale reisindustrie in Thailand. Vorig jaar nog haalde ze een astronomische 60 miljard Euro binnen. Goed voor twintig procent van het BNP en tien procent van de werkgelegenheid. Maar vorige week zei vicepremier Supattanapong Punmeechaow tijdens een bijeenkomst van “Restart Thailand 2021” dat ‘het land te veel heeft vertrouwd op toerisme en dat dit niet langer aanvaardbaar is’.

Deze opmerking zal zowel projectontwikkelaars als beleggers te denken geven. Als de 39 miljoen toeristen die Thailand in 2019 ontving nooit meer herhaald mogen worden, waarom dan blijven bouwen en investeren in nieuwe hotels?

Scheuren en fouten

Supattanapong betoogde dat de Covid-19 uitbraak scheuren en fouten in de Thaise economie aan het licht had gebracht: ‘De Covid-19 uitbraak toont de kwetsbaarheid van onze economie en laat zien dat we te veel vertrouwden op export en toerisme’.

Dit wijkt zeker af van wat de minister nog in augustus zei. De vicepremier die ook de portefeuille Energie heeft, kondigde toen de vorming van een nieuw economisch panel aan. Dat zou toerisme en werkgelegenheid gaan stimuleren. Hij gaf toen aan dat er meer geld ging worden gestopt in het bevorderen van lokaal toerisme. Daardoor kunnen in de nabije toekomst een miljoen banen in de toeristische sector worden gecreëerd.

Toerisme als drijvende kracht

Theo van der Schaaf, Hua HIn, Stilte
Hua Hin. Een leeg strand. Foto: Theo van der Schaaf

Maar zoals het er nu uitziet wil de vicepremier kennelijk niet alles op een troefkaart zetten en geeft hij er de voorkeur aan de risico’s te spreiden. De vraag rijst echter of het niet wat vroeg is om het toerisme als drijvende kracht achter de economie af te schaffen als andere industrieën er nog niet voor klaar zijn die rol over te nemen. Verbetering van de infrastructuur, juridische hervormingen, veranderingen in corporate eigendom regelgeving en verminderde bureaucratie zijn in dit verband slechts een paar van de noodzakelijke veranderingen, waarop ook de kamers van koophandel aandringen. Die zullen eerst verwezenlijkt moet worden voordat de kip met de gouden eieren kan worden geslacht.

Dit artikel van Andrew J. Wood verscheen eerder op webmagazine Expat life in Thailand. Andrew komt uit Yorkshire, Engeland. Hij is een professionele hotelier, Skalleague en travel writer met 48 jaar ervaring in de reisindustrie. Hij geeft regelmatig gastcolleges in verschillende Thaise Universiteiten en op de Japan Hotel School in Tokyo.

vertaald en bewerkt door Antonin Cee.

Ook op Trefpunt Azie: Thailand. Overleeft de wellness-industrie het coronavirus?

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*