Timor-Leste wil lid van ASEAN worden

Timor-Leste, Asean, Erik Kuijpers

Lang geleden, op de lagere school, bestond de les aardrijkskunde uit ‘opdreun-rijtjes’ met voor de klas de landkaart en de onderwijzer met een aanwijsstok. En een van die rijtjes ging over de Soenda-eilanden en dat eindigde met ‘Timor half Portugees‘. Meer leerde je niet.

Timor-Leste, Asean, Erik Kuijpers
Oost-Timor

Timor-Leste

Timor-Leste, Oost-Timor, waar de kreet ‘half Portugees‘ over ging, heeft een lange en bewogen geschiedenis. In Portugese handen van 1769 tot 1975 tot de Portugezen het land verlieten als gevolg van de anjerrevolutie in 1974. Er kwamen onlusten op het eiland, twee groeperingen gingen elkaar te lijf en Indonesië, naaste buur op West-Timor, greep in en wilde het oostelijk deel van Timor inlijven.

Onafhankelijkheid voor Timor-Leste

Na bemiddeling van de VN kwam er een referendum en de bevolking koos voor onafhankelijkheid die er kwam op 20 mei 2002.

Het oostelijk deel van het eiland Timor is groot een derde van Nederland en heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners. Van hen is 98% katholiek en de andere twee procent is protestant of moslim. De hoofdtaal is Portugees maar een 15% van het eiland beheerst ook het Engels.

Timor-Leste heeft mijnbouw en exporteert koffie, kaneel en cacao. Singapore is de belangrijkste handelspartner met Thailand op plaats vier waar het rijst inkoopt en koffie verkoopt. Dili Airport kan aangevlogen worden door gangbare straalvliegtuigen en verbindt het eiland met Australië, Indonesië en Singapore.

Timor-Leste, Asean, Erik Kuijpers
Vlag ASEAN

En straks lid van ASEAN?

Dan wordt Timor-Leste het elfde lid van deze organisatie. Dat word je niet zo maar: er wordt een inventarisatie gemaakt van economie, mensenrechten, structuur, wetgeving en stabiliteit, maar als dat door alle bestaande leden wordt goedgekeurd, dan kan de vlag uit.

Dan wordt Timor-Leste met hoofdstad Dili een keer per zoveel jaar voorzitter van de ASEAN. Een belangrijke stap vooruit.

Bron:

Bangkok Post; https://tinyurl.com/y38mxe55

Foto’s en prenten

Vlag van Timor-Leste, Oost-Timor. Wikimedia, 343040.

Kaart van Timor-Leste; wikimedia, 46494.

Vlag van de ASEAN organisatie; wikipedia, 22558629.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 808 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*