Kerrie met rijst; pittig India & Birma (88)


Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, tijgerjacht

 

An English girl’s first impressions of Burmah.’

.

De tijgerjacht

 

LET OP:

Deze bijdrage bevat een foto die minder geschikt is
voor jonge of gevoelige mensen.

 

De tijger is wel het favoriete onderwerp als het om ‘sport gaat en men bedoelt daarmee de jacht. De tijger is minder talrijk hier dan de olifant, de beer en wild gevogelte maar spreekt meer tot de verbeelding.

Er is hier een politieman die beweert olifanten te schieten alsof het snippen zijn maar hij verzekert mij dat je ook zo’n groot dier eenvoudig kunt missen. Dan wordt de olifant wild en vertrapt hij, met zijn hele familie er bij, jou en jouw gevolg. Bloedstollende verhalen doen hier de rondte.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, tijgerjacht
Maleise beer.

Beren

Ja, beren heeft hij ook geschoten en hij is vaak op een haar na gepakt. Dan verstopt hij zich in de bomen en gaat van tak tot tak of loopt de heuvel op (en dat schijnen beren niet te kunnen?) of dan blijkt de beer te zwaar van stuk, of zo.

Toch is hij een keer door een beer gepakt en die rukte zijn arm op 14 plaatsen open. Natuurlijk werd de beer gedood! Deze verhalen hoor je als je met jagers praat.

Maar nu gaan we op tijgerjacht!

Na het gezamenlijke kopje thee vertrekt een stoet van 7 mannen en 3 vrouwen, begeleid door lokale jagers. Wij zijn vrolijk en zingen een deuntje:

The morning’s at seven

The hillside’s dew pearled

God’s in His Heaven

All’s well with the World

Ik geniet van de rit al ben ik ongerust. In de lokale tempel hebben we ontbijt opgediend door de loogalays in de nabijheid van beelden van Gaudama en een serie bellen.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, tijgerjacht
Mangosteen.

Wij zitten in de schaduw van bamboe en voelen ons gadegeslagen door jonge monniken in geel gewaad en met de hoofden kaal geschoren.

Maar we kunnen niet lang genieten van wat de tempel biedt.

Kip en ham, cake en toast, aardbeienjam en plumpudding, of ananas, bananen, mangosteen, roomappel en wel honderd andere soorten fruit. Nee, we moeten gaan.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, tijgerjacht
Plumcake, pruimentaart.

Verderop ontmoeten we de drijvers.

Een kleurrijke groep in veelkleurige kleren, bewapend met stokken, blikken, fluiten en meer spul om herrie te maken. Want met herrie jaag je Shere Khan op.

Als wij ver genoeg in de jungle zijn doorgedrongen wordt gestopt en maken wij de geweren in orde. Dan zoeken we bomen op die ons kunnen dragen.

Nee, dat zit niet gemakkelijk; wij maken geen platform dus zitten op een brede tak en dat gaat pijn doen. Nu ben ik jaloers op de vogels die zo maar een andere tak kunnen zoeken…..

Wij zijn doodstil. Geen woord wordt gesproken. In de verte horen we trommels, het teken dat de drijvers zijn begonnen. Ze komen langzaam naderbij maar vooralsnog is het enige geritsel dat we horen een wilde hond die voor die herrie op de vlucht slaat.

Maar dan…! Wat was dat?

Er beweegt iets verderop in het gras en we horen iets dat pijn heeft en gromt. Wij wachten af tot we de drijvers horen komen en een kreet slaken: de tijger is geschoten!

Daar ligt ie; de huid is heel behalve waar de kogel in zijn ruggengraat is gedrongen. De tijger wordt aan een bamboestok gebonden en we gaan op weg naar huis.

Meer dieren om op te jagen

Er is veel meer om te jagen hier. Snippen te over, patrijs, pauw en hazen naar keus. En als je zin hebt om te schieten dan ga je; er hoeft geen reden voor te zijn zoals bezoek van een zakenrelatie, of zo.

Nee, je huurt een stel mensen en gaat omdat je zin hebt iets te doden….

Een onfrisse verzameling……

Dat kwam vroeger wel voor maar wordt nu afgeraden: het meenemen van de kop van wat je hebt geschoten. Een oude dorpschef had die gewoonte. Vol trots op zijn afkomst, status en kracht nam hij alleen de kop mee van het dier. Ook vocht hij wel ongewapend en de sporen op zijn lichaam getuigen daarvan.

Helaas ging hij te ver in zijn verlangen en hij begon ook hoofden van mensen af te hakken!

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, tijgerjacht

Weken bleef hij weg en deed zijn onsmakelijk werk en kwam daarna terug bij zijn stam en toonde zijn gruwelijke buit.

Maar dan maakt hij een fout. Hij hakt het hoofd af van een Engelsman!

Men stuurt een groep soldaten op hem af en ze weten hem te pakken en en naar Rangoon te voeren. Ineens is al zijn trots weg en staat een zielige oude man voor zijn rechters.

Hij wordt verbannen naar de gevangenis op de Andamaanse eilanden waar hij tenslotte sterft. Maar zijn ziel vertrekt naar de heuvels waar hij zo van hield en die zal daar nu nog wel rondzwerven……..

 

Toelichtingen

Het hoofdstuk in het boek heet ‘Sport’. Maar cricket en golf zijn al behandeld dus met ‘sport’ blijkt men de jacht te bedoelen. De tijgerjacht in het bijzonder.

Foto’s en prenten

Hoofdfoto, uit een boek.

Maleise beer; wikimedia, curid, 11400869.

Mangosteen; wikimedia, curid, 42817926.

Plumcake. pruimentaart; wiki2, commons, CC BY-SA 3.0

Koppensneller; wikimedia, curid, 8594628.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 852 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland