Tibetanen accepteren Chinese nep Panchen Lama niet


Het is alweer 25 jaar geleden dat hij door de Chinese overheid werd ontvoerd. De 11e Panchen Lama, die door de Dalai Lama van Tibet erkend is. De jongen, Gedhun Choekyi Nyima geheten, was zes jaar oud toen hij verdween. Hij is daarmee de jongste politieke gevangene ter wereld. Voor zover bekend.

Zijn verblijfplaats is nog steeds onbekend. Volgens China zijn de jongen en zijn directe familie in goede handen. Sinds vorig jaar circuleert er een foto die de ontvoerde Panchen moet voorstellen, 25 jaar na zijn ontvoering. Om een idee te geven hoe hij er nu uit zou kunnen zien. Veel Tibetanen waren zo blij met de door een computer gegenereerde foto dat ze hem in hun huisaltaren en kloosters inlijstten.

China faalt in accepteren Tibetanen nepversie Panchen Lama
Computer gegenereerde foto op basis van de kinderfoto van de echte 11e Panchen Lama, Gedhun Choekyi Nyima

Eigen panchen lama

Peking benoemde 20 jaar geleden een eigen Panchen Lama, Gyaincain Norbu. De meeste Tibetanen zien hem als een marionet van de staat. Daarnaast komt hij uit een communistisch gezin. Gedhuns verdwijning is een van de heftigste episodes in de geschiedenis van bezet Tibet. Peking beschouwt de Dalai Lama, die als balling in India woont, als separatist. Hij streeft namelijk naar meer autonomie voor Tibet. China lijfde die regio in het begin van de jaren vijftig in en beschouwt het als een integraal onderdeel van het land. Volgens de communisten hebben ze het land bevrijd van ‘feodalisme en achterlijkheid’.

China faalt in accepteren Tibetanen nepversie Panchen Lama
Gyaincain Norbu, de door China aangewezen Panchen Lama, te midden van Chinese hoogwaardigheidsbekleders

Dalai Lama

Ondertussen reist de nep Panchen Lama rond in Tibet en China om les te geven. Het Tibetaanse volk moet niets van hem hebben en ziet hem als een marionet van de staat. Het is bijna onmogelijk om je een Tibetaans bestaan voor te stellen zonder de Dalai Lama die heilig is in hun ogen. Dat zit zo vast in hun geloof dat decennia van heerschappij, totalitaire controle en pogingen om de Tibetanen zowel politiek als spiritueel volledig voor zich te winnen mislukt zijn. China wil de controle over de reïncarnatie van de Dalai Lama in eigen handen krijgen, nadat deze overleden is. Maar de waarheid is dat de CCP er niet in slaagt het onbreekbare geloof van het Tibetaanse volk en zijn respect voor de Dalai Lama te doorbreken.

Foto: YouTube kanaal Dalai Lama

Godsdienstvrijheid

Ondertussen predikt Gyaincain Norbu dat Tibetaanse monniken godsdienstvrijheid genieten en dat die wordt beschermd door de Chinese grondwet. Tegelijkertijd gaat China door met de vernietiging van kloosters. Met als dieptepunt de recente sloop van Larung Gar, een van de grootste centra van het boeddhistische leerproces in Tibet. Duizenden monniken en nonnen zijn daardoor ontheemd van hun spirituele zoektocht, net als duizenden Tibetanen van hun traditionele levenswijze in dwangarbeidsprogramma’s. Naar schatting heeft de CCP vorig jaar meer dan een half miljoen Tibetanen in dwangarbeidsprogramma’s gedwongen, die in heel China in het geheim zijn opgezet.

Larung Gar klooster voor de sloop

Historische waarheid

Misinformatiecampagnes en vervorming van de historische waarheid heeft de Tibetaanse beschaving aan de rand van de afgrond gebracht. De Tibetaanse geschiedenis, kunst en cultuur krijgt een Chinees laagje. In de Thangka-schildersscholen worden Chinese karakters toegevoegd aan oude Tibetaanse boeddhistische kunst. De bevolking moet opgaan in het toenemend aantal Han-Chinezen die zich vestigen in Tibet. Onderdrukking en marginalisatie van de etnische bevolking is de laatste jaren geïntensiveerd. Tibetanen zijn in hun eigen land bedelaars geworden.  Vrouwen worden gedwongen tot prostitutie om de eindjes aan elkaar te knopen. Met de strategie van ‘gedwongen assimilatie tot één enkele entiteit wordt de Tibetaanse bevolking een met de superieure cultuur van de Han-chinezen’, zoals China aangeeft.

Feodale maatschappij

Peking beweert dat de Tibetanen bevrijd zijn van lijfeigenschap en een feodale maatschappij. Dat predikt Norbu, de valse Panchen Lama, ook. Tijdens een bijeenkomst zegt hij ‘blij en opgelucht te zijn dat Tibetaanse families nu veel meer verdienen, gecombineerd met overheidssubsidies die ze ontvangen. ‘Het leven is beter nu uw kinderen naar school gaan’. Wat hij niet zegt is dat ze gedwongen worden om Chinees te leren en dat de Tibetaanse taal, die een duizend jaar oude beschaving en cultuur definieert, wordt uitgekleed en volledig ontkend. De Tibetaanse taalrechtactivist Tashi Wangchuk, die vecht voor het recht om de Tibetaanse taal te leren is opgesloten en tot gevangenisstraf veroordeeld. Voor het aanzetten tot separatisme. Als vreedzaam pleitbezorger van de Tibetaanse taal zit hij al vijf jaar in een Chinese gevangenis.

Tashi Wangchuk

Tibetaans boeddhisme

De nep Panchen Lama woonde onlangs boeddhistische activiteiten en sutra-recitaties bij in het Tashi Lhunpo klooster. De traditionele kloosterzetel van de echte Panchen Lama. Hij zat te midden van honderden onderdrukte, ingetogen monniken, die hem moesten verwelkomen en luisteren naar zijn ‘spirituele’ toespraak. De Chinese politie hield iedereen in de gaten, evenals de overal aanwezige bewakingscamera’s.  Tijdens een stop op zijn rondreis deed Gyaincain een Sakya-klooster aan. Waar hij beweerde dat ‘het Tibetaanse boeddhisme, als onderdeel van de uitstekende traditionele cultuur van de Chinese natie, gericht moet zijn op sinicisering. En aangepast aan de socialistische maatschappij’. Het Tibetaanse boeddhisme maakt echter geen deel uit van de Chinese cultuur. Het werd geïntroduceerd door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo, in de zevende eeuw. Hij verenigde Tibet, breidde het rijk uit en maakte een einde aan de vetes tussen de diverse bevolkingsgroepen. Hij verhuisde de hoofdstad naar Lhasa.

Gyaincain Norbu, de door China aangewezen Panchen Lama, links, presenteert een Tibetaanse gebedssjaal aan Chinese president Xi Jinping in Peking

Huidige versie Panchen Lama

De CCP geeft een half miljard dollar per jaar uit aan geschiedvervalsing, verspreiden van leugens en het belasteren van de Dalai Lama. Ze investeren miljarden om mensen buiten de grenzen van China te brainswashen. Zo is b.v. Genghis Khan uit de Chinese geschiedenisboeken verdwenen. Hij was een van de grootste keizers van het Mongoolse rijk. Zijn heerschappij verspreidde zich van Centraal-Azië tot aan Polen en het Midden-Oosten. Het Chinese volk leert zo de geschiedenis volgens de communistische leer.

Ondanks de bezetting en pogingen de Tibetaanse cultuur te vernietigen, ontmenselijking, moord en systematische onderdrukking van hun beschaving, gedwongen indoctrinatie en dat veel Tibetaanse kinderen nooit het licht van de vrijheid of de verboden Tibetaanse nationale vlag hebben gezien, blijft de Dalai Lama het symbool van Tibet. De nep Panchen Lama wordt nooit door de Tibetanen geaccepteerd als een toekomstige spiritueel leider. De nepperd is in hun ogen een lachertje en China faalt in zijn streven dat de Tibetanen de huidige versie gaan accepteren.

Bron: Panchen Lama: Tibetans Forced to Worship the False One (bitterwinter.org)
Bron:   Home – Campaign for Tibet (savetibet.nl)


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 205 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*