Thailand. Is er sprake van theegeld bij de aankoop van vaccins?

Bij de behandeling van COVID-19 heeft de regering van generaal Prayut Chan-ocha een tweeledig probleem, schreef de Thaise journalist Pravit Rojanaphruk in Khaosod English. Ten eerste, hoe krijg je voldoende vaccins voordat de situatie uit de hand loopt en ten tweede hoe het publiek ervan te overtuigen dat Sinovac een goed en veilig vaccin is.‎ Sinovac (formeel bekend als CoronaVac) is het Chinese vaccin dat nog niet is goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie.‎

‎De Thaise regering heeft eind deze maand de beschikking over 6 miljoen doses Sinovac, die gebruikt zullen worden voor mensen beneden de 60 jaar. Van het AstraZeneca vaccin hoopt het lokale bedrijf SiamBioscience, in handen van de koninklijke familie, tegen het einde van het jaar 61 miljoen vaccins geproduceerd te hebben. Deze zijn vooralsnog gereserveerd voor mensen van 60 en ouder. ‎

‎Op sociale media werd de afgelopen weken massaal verklaard niet met het Sinovac-vaccin ingeënt te willen worden. Er was trouwens ook heel wat twijfel over de verklaring van de Thaise overheid dat het AstraZeneca-vaccin, dat lokaal uitsluitend door SiamBioscience gemaakt mag worden, veilig genoeg is voor ouderen.‎

Sommige Thai hebben het Sinovac-vaccin zelfs omgedoopt tot het ‘Shenzhen-vaccin’, een verwijzing naar de stad in de provincie Guangzhou bij Hong Kong, die bekend staat om het maken van nep-merkproducten. ‎

Dit alles komt in een tijd dat Thailand wordt geconfronteerd met de ernstigste uitbraak sinds de eerste besmettingen van begin vorig jaar. ‎Het weerspiegelt het gebrek aan vertrouwen, niet alleen in het Sinovac-vaccin maar ook in de Thaise overheid die het bestelde. ‎

‎Hoewel de Thaise FDA het gebruik van het verguisde Sinovac-vaccin toestaat, moet de WHO er nog haar goedkeuring aan geven. Tot nu toe publiceerde Sinovac er geen gegevens over in wetenschappelijke tijdschriften, die het mogelijk moeten maken de werkzaamheid ervan te beoordelen.

In zijn artikel vroeg Pravit zich af wat voor zin het had om het Sinovac-vaccin te bestellen als mensen niet bereid zijn om daarmee ingeënt te worden. Tenzij, zoals hij fijntjes opmerkte, er verondersteld moet worden dat ‘sommige politici er theegeld aan over hielden’. Het is in dit verband bovendien veelbetekenend dat de Thaise multinational CP Group in januari voor 515 miljoen dollar een belang van vijftien procent verwierf in Sinovac Life Sciences dat dit vaccin produceert. Ofschoon er maar weinig bekend is over de aandeelhouders in de CP Group, wordt deze toonaangevende gigant in Thailand geassocieerd met de ultraroyalisten en de huidige machthebbers. 

‎‎Naar verwachting zal het Moderna COVID-19-vaccin in Thailand pas in oktober ter beschikking komen. En dat uitsluitend voor mensen die bereid zijn om ervoor te betalen. Dit werd gemeld door de Modern Private Hospital Association. Al sinds december vorig jaar hebben privé ziekenhuizen geprobeerd dit vaccin in te kopen om daarmee een betaald alternatief te bieden voor de vaccins die door de Thaise overheid gratis verstrekt worden.

Maar door allerlei opgeworpen bureaucratische hindernissen en tegenstrijdige verklaringen slaagden de privé ziekenhuizen er niet in dit vaccin aan te kopen. De regering hield er hardnekkig aan vast dat vaccins alleen door de overheid op de markt kunnen worden gebracht.

Na veel geharrewar werd uiteindelijk besloten dat de regering namens de particuliere sector zes miljoen doses van het Moderna-vaccin zal inkopen. Terwijl privé ziekenhuizen al verschillende malen hadden laten weten voldoende connecties te hebben om dit zelf te kunnen.

“We zijn niet van plan er winst mee te maken”, zo zei Paiboon Eksaengsri, secretaris van de Private Hospital Association, “De prijs wordt gecontroleerd door de overheid en is vastgesteld op 3.500 tot 4.000 baht voor twee doses”.

Waarbij de vraag of het ook hier om theegeld gaat – om het in de woorden van Pravit te houden – zich weer onverbiddelijk opdringt.

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*