Thanathorn geschorst en mag het parlement niet betreden

De Kiesraad heeft de aanklacht tegen Thanathorn doorverwezen naar het Constitutionele Hof, Thanathorn zou in strijd met de wet aandelen in een mediabedrijf hebben gehad. Het hof heeft dit verzoek aanvaard en daarom Thanathorn voor onbepaalde tijd geschorst. Dit betekent dat Thanathorn tot nader bericht het parlement niet mag betreden. Hem hangt maximaal 10 jaar gevangenisstraf, 20 jaar uitsluiting van politieke deelname en ontbinding van zijn partij boven het hoofd.

Rob V. Thanathon geschorst
Thanathorn

De Kiesraad acht het voldoende aannemelijk dat toen Thanathorn zich officieel kandidaat stelde, hij in het bezit was van aandelen in een (inactief) mediabedrijf: V-Luck Media. Dat is in stijd met de wet. Volgens de Kiesraad blijkt uit de jaarlijkse bedrijfsrapportage dat Thanathorn pas op 21 maart niet langer aandeelhouder was. Thanathorn bestrijdt de beschuldiging: zo’n rapportage doet een bedrijf slechts eenmaal per jaar,  de feitelijke aandeeltransactie was al twee maanden eerder. Thanathorn heeft papieren aangeleverd waarop blijkt dat hij reeds op 8 januari 2019 de aandelen aan zijn moeder heeft overgedragen. Tegenstanders achtten dit onmogelijk, omdat Thanathorn die dag niet in Bangkok was maar elders in het land. Hierop leverde Thanathorn verdere bewijsstukken aan: verkeersboetes en telefoongegevens die laten zien dat hij ’s avond weer in Bangkok was om de overdracht in orde te maken.

Andere aanklachten, toekomst in parlement onzeker

Ondertussen lopen er ook andere zaken tegen Thanatorn, waaronder een beschuldiging wegens opruiing en het helpen van een illegale demonstrant door het geven van een lift in 2015. Vanwege de beschuldiging van opruiing moet hij zich verantwoorden voor de militaire rechtbank, alwaar men minder rechten heeft dan in een reguliere rechtbank. Ook Future Forwards partijsecretaris Piyabutr is in het nauw wegens het maken en online publiceren van een filmpje. In een video geeft hij kritiek op de rechterlijke uitspraak omtrent de ontbinding van de TRC partij toen die partij de zus van de koning naar voren schoof als lijsttrekker. Daarom heeft Piyabutr een aanklacht ‘minachting van de rechtbank’ aan zijn broek en tevens verwijten de autoriteiten hem een overtreding van de ‘computer crimes act’ .

Dubbele standaard?

Opvallend is dat de Kiesraad ditmaal haast had om de Thanathorns zaak bij het Constitutionele Hof voor te leggen. In een vergelijkbare zaak waarbij de junta minister van Buitenlandse Zaken betrokken was, nam de Kiesraad 417 dagen de tijd, bij Thanathorn slechts 53 dagen. Ook mocht de minister gedurende het onderzoek van de rechtbank in functie blijven terwijl Thanathorn direct een schorsing heeft gekregen.

Andere tekenen van een dubbele standaard bij de autoriteiten zijn bijvoorbeeld de Kiesraad die (nog?) geen uitspraak heeft gedaan omtrent het mogelijk illegaal verwerven van geld doordat bij een sponsor diner sommige tafels op naam van diverse (officieel neutrale) overheidsdepartementen stonden. De objectiviteit van het hof is ook discutabel, zo is er strikt genomen geen juridische grond waarop de officieuze prinses Ubolratana of de TRC partij waar ze kandidaat voor stond in overtreding waren, toch werd de TRC ontbonden.

Met de stapel aanklachten tegen Future Forward en andere personen die uitgesproken anti-junta zijn en het wegkijken bij aanklachten tegen pro-juntapersonen geeft dit sterk het vermoeden dat de NCPO, Kiesraad en andere machten vuil speel spelen. Alles lijkt er op te zijn gericht om het huidige regime voort te kunnen zetten onder de vlag van een ‘democratisch gekozen regering’ terwijl het anti-juntakamp vele stokken in de wielen worden gestoken om hen zo onderuit te doen halen. Niet in het parlement? Er hangen donkere wolken boven de hoofden van Thanathorn, zijn partijleden en Future Forward als geheel.

Bronnen:

 

Rob V.
Over Rob V. 19 Artikelen
Rob V. is een Thailandliefhebber en -ganger. Hij heeft zich gespecialiseerd in immigratiepolitiek en procedures voor verkrijgen Schengen-visa

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*