Thaitje in Zeeland. Black is black

Mijn inburgerende Thaitje heeft haar eerste Sinterklaas achter de rug.  Ze worstelt nog met Nederlands tussen het Engels, ziet niet veel verschil tussen Sinterklaas en Santa Claus. Maar Black Peter vindt ze tof. Meteen op de foto dus toen ze winkelend in Middelburg plots een pelotonnetje zwarte pietermannen tegen het lijf liep.

Eerst dacht ik, ach wat, laat zo’n politiek onbedorven dertienjarige toch. Maar gisteren heb ik toch maar het Grote Anti-Racisme Handboek uit een verhuisdoos gehaald en haarfijn uitgelegd hoe het echt zit met Sinterklaasje en zijn knecht. Ze was niet onder de indruk. Hij loopt hier toch gewoon op straat, niemand zegt er iets van, merkte ze op.  Ik legde uit dat zwart geschminkte blanken op straat slechts te zien zijn in verre buitengewesten van Nederland, en alleen op plekken die verstandige mensen links laten liggen, zoals winderige woonboulevards.

Of ik even kon vertellen hoe het dan zat met Black Friday, want die was ze hier ook tegengekomen. Allemaal blanke verzinsels, viel me spontaan uit de mouw. Black Peter bedriegt kinderen,  Black Friday volwassenen. Black is black, vond ze. Geen speld tussen te krijgen.

 

Meer op Trefpunt over Het Gedoe: Gekuiste liedjes

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 341 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

2 Comments

  1. Hier in de centrale randstad liepen er traditionele pieten rond. Is alles buiten het machtige Amsterdam een buitengewest? Al zal mij het verder wordt wezen wie wat waar welke kleur heeft. Als het maar gezellig is.

    De verwarring tussen Sint Nicolaas en Saunta Claus is uiteraard logisch, in de roots is het immers dezelfde persoon.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*