Thaise verkiezingen. Partij Vooruit in de Toekomst wordt fiks politiek doelwit


De ontbinding van Thai Raksa Chart Partij doet bij veel van hun aanhangers de vraag rijzen op wie zij dan over twee weken wél moeten stemmen. Thai Raksa Chart werd verboden omdat de partij prinses Ubolratana had genomineerd als kandidaat-premier en daarmee het koninklijk huis in de politiek had gesleept.

Redactie, Pravit Rojanaphruk, Press Freedom Award 2017
Khaosod-columnnist Pravit Rojanaphruk

‘Zusterpartij’ Pheu Thai  had niet voor alle kiesdistricten kandidaten gesteld, wat werd gezien als een tactische zet om Thai Raksa Chart daar te laten concurreren met andere partijen. Na het verbod van TRC is de situatie ingewikkeld geworden. In Bangkok bijvoorbeeld had Pheu Thai slechts in 22 van de 30 kiesdistricten kandidaten, die zouden moeten strijden om 250 van de 300 landelijk zetels en TRC de rest. Hoewel beide partijen ontkenden dat zij een stilzwijgende lijstverbinding hadden, denken velen, onder wie de schrijver van deze column, daar anders over.

De nieuwe partij Vooruit in de Toekomst (Future Forward Party, FFP; vert.) lijkt het meest te profiteren van het verbod van Thai Raksa Chart. De FFP heeft, met krachtig geformuleerde anti-junta standpunten zoals bezuinigen op defensie en vervanging van de huidige door de junta opgestelde grondwet, kandidaten in alle kiesdistricten van het land.

De partij, geleid door miljardair Thanatorn Juangroongruangkit, is een grote bedreiging geworden voor het pro-junta en pro-monarchie kamp. Thanatorn – een voormalig bestuurslid van Matichon Group, het moederbedrijf van Khaosod English – is er al van beschuldigd een anti-monarchist te zijn vanwege steun in zijn studenten tijd aan Same Sky Books, een radicaal-linkse publicatie met focus op kritische berichtgeving over de monarchie. De vrienden van Thanatorn die het blad twee decennia geleden oprichtten op de Thammasat Universiteit zijn nu actief in de FFP-campagne.

Hoewel de partij de strategische keuze heeft gemaakt geen beleid te formuleren over de controversiële en draconische wet op de majesteitsschennis  – ongeacht trouwens wat de partij daarover zelf beweert – zullen ultra-royalistische kiezers zeker niet op FFP stemmen vanwege hun vermoeden van kritiek op het instituut monarchie.

Redactie, Thaise verkiezingen, Sexy foto's, Thanatorn
Hot item. Een selfie met Thanatorn…
Foto Khaosod English

Maar de partij richt zich wellicht op een andere doelgroep:  jonge mensen die voor het eerst gaan stemmen. Dat lijkt goed te lukken, de FFP zou de meest bekende partij zijn onder de bijna zeven miljoen nieuwe kiezers. Hashtags met Thanatorn domineren al weken op Twitter Thailand, zijn account @Thanatorn heeft tweehonderdduizend volgers. Twee maanden geleden waren dat er slechts 40.000. De vraag is nu of de snelle groei op Twitter zich ook zal vertalen in de verkiezingsuitslag van 24 maart.

Maar belangrijker nog, twee dagen na die verkiezingen dreigt voor Thanatorn een aanklacht van het Openbaar Ministerie op beschuldiging van valselijk beweren dat de junta voormalige parlementsleden bewerkt om na de verkiezingen zich achter de kandidatuur van juntaleider Prayuth als premier te stellen.

En dat is niet het enige. Vijf maanden lang stond Thanatorn op de website van de partij ten onrechte vermeld als president van de Federatie van Thaise industriëlen, terwijl hij in feite slechts president van een provinciale afdeling was. Nu wordt de partij – en in ieder geval de webmaster – ervan beschuldigd kiezers te hebben misleid en de Wet op de Computer Misdaad te hebben overtreden.

Ook een bestuurslid van de partij, luitenant-generaal Phongsakon Rotchomphu, kwam recent onder vuur te liggen nadat hij de nummer twee van de junta, generaal Prawit Wongsuwan had bekritiseerd voor het uitgeven van 12.000 baht belastinggeld voor een kop koffie, een bewering in een nieuwsbericht dat later bleek vals te zijn. Ook Phongsakon zou vervolgd kunnen worden wegens overtreden van de Computer Wet.

Er zullen meer pogingen tot karaktermoord volgen, met Thanatorn zelf als doelwit of zijn universiteitsvriend en huidige partijsecretaris Piyabutr Saengkanokkul, tot aan zijn entree in de politiek een fervent tegenstander van de wet op de majesteitsschennis en invloedrijk criticaster van het instituut monarchie.

Uiteindelijk zal de FFP – hoewel een nieuwe partij die vrijwel uitsluitend bestaat uit politieke groentjes – waarschijnlijk gaan profiteren van het feit dat het bij deze verkiezingen om een confrontatie tussen pro- en anti-junta gezinden gaat. In die sfeer van pro en anti junta en monarchie zullen mensen die mogelijk niet op Thai Raksa Chart hadden gestemd waarschijnlijk toch voor Vooruit in de Toekomst kiezen. Gewoonweg omdat een alternatief voor deze twee ondenkbaar is.

Met toestemming van ©Khaosod English overgenomen en vertaald door redactie Trefpunt

 

Over Pravit op Trefpunt: We verdienen niet beter

 

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Pravit Rojanaphruk
Over Pravit Rojanaphruk 35 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.