Thaise trammelant (1)

Locatie: een hoofdweg in de provincie Nakhon Ratchasima

Samen met mijn betere helft een busritje makend, van het kleine dorpje Ban Chong Ko naar het grote Khorat. Relaxed achterin gezeten overzien we de gehele bus. We vorderen al aardig richting eindbestemming, wanneer de conducteur, eveneens achterin en rinkelend met zijn stalen geldbakje, woorden krijgt  met een drietal jeugdige gangpad-gangsters.

Zwartrijders, of pogend het te worden. Een verhitte discussie volgt. Waarbij brutaliteit en onverschilligheid om voorrang strijden op de gezichten van de nozems. Een van dit Thaise trio denkt zich dan de vrijheid te kunnen veroorloven een onbeschofte opmerking richting de getergde kaartjesknipper te lanceren.

Tenminste, daar ga ik van uit, want de volgende seconde geeft deze laatste een schreeuw naar voren, richting bestuurder, en de bus zwenkt onmiddellijk richting vangrail, om daarna te stoppen. Langsronkend verkeer, toekijkend buspubliek en stomende hitte zijn de achtergrond voor het volgende bedrijf in dit vrijkaartjes-schouwspel.

Terwijl de achterdeuren sissend openvouwen, ga ik er eens goed voor zitten. Want de conducteur, klein doch dapper, is duidelijk witheet en duwt de grofgebekte delinquent zonder verdere plichtplegingen de bus uit en het kokende plaveisel op. Hem daarbij enkele verbale oorvijgen toedienend, die mijn kennis van de Thaise taal jammer genoeg ver te boven gaan. Later bijgepraat door vrouwlief, zal mijn voorraad buitenlandse schuttingtaal weer iets toenemen.

Frappant is dat de alreeds zoolverklevende wanbetaler geen weerwoord durft uit brengen, terwijl op zijn verongelijkte gezicht te lezen staat dat hij niets liever zou willen.

Vervolgens draait de kordate uitsmijter zich om, naar de twee handlangers van ons bermboefje, die intussen opvallend mak zijn geworden en de blik vloerwaarts gericht houden. Ze hebben overduidelijk geen zin hun bijdehand vriendje achterna te gaan en voldoen dan ook rap de ritprijs. Waarop de busdeuren  zich weer sluiten en de lastpak eenzaam achterblijft. Kom daar in Nederland maar eens om, bedenk ik nagenietend.

De serie Thaise trammelant bestaat uit drie delen.

Lieven Kattestaart
Over Lieven Kattestaart 103 Artikelen
Lieven Kattestaart (1963) werd geboren in Middelharnis. Hij werkte van 1991 tot 2016 bij de Gemeente Goeree-Overflakkee. Sinds 1993 bezoekt hij Thailand en raakte zoals zovelen verslaafd aan het land en de bevolking. In Isaan, het noordoostelijk deel van Thailand, ontmoette hij zijn vrouw Pranom (Ooy).