Thais toerisme, 2021 nog slechter

Hotels, luchtvaartmaatschappijen, en andere betrokkenen in de toeristenindustrie verwachten geen verbetering voor de sector in 2021. Sterker nog, ze zeggen bang te zijn dat zonder financiële hulp van de Thaise regering de veel geplaagde branche er dit jaar nog slechter voorstaat dan vorig jaar. Tassapon Bijleveld, bestuursvoorzitter van Thai AirAsia, zegt dat als de toeristen eindelijk weer naar Thailand mogen komen een groot deel van de bedrijfstak failliet is.

Tassapon Bijleveld, bestuursvoorzitter van Thai AirAsia

Zijn eigen AirAsia krijgt, ondanks herhaalde campagnes om het binnenlands toerisme te bevorderen, 1.3 miljoen van de 2 miljoen beschikbare vliegtuigstoelen niet verkocht. “Mensen zijn bang om te vliegen en pakken liever de auto om op hun bestemming te komen”, zegt hij, “dat is nog meer het geval na de tweede uitbrak van COVID-19 begin dit jaar.” Thai AirAsia heeft 52 van hun 62 vliegtuigen aan de grond staan en voert nog maar 20 vluchten per dag uit. Ook is deze maand 75% van het personeel naar huis gestuurd, de meesten met onbetaald verlof.

Eerder deze week verklaarde de Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling dat het aantal internationale toeristen waarschijnlijk zal dalen tot 3,2 miljoen op jaarbasis, de helft van de 6,7 miljoen bezoekers vorig jaar. Dat is een stuk minder dan 10 miljoen die een paar weken geleden werden voorspeld door de altijd optimistische Tourism Authority of Thailand (TAT).

Lege stoelen op het strand van Phuket

Plannen om de bedrijfstak te helpen met bijvoorbeeld leningen onder gunstige voorwaarden blijven vaag en worden niet concreet. De regering heeft haar handen vol zich de oppositie van het lijf te houden die  Prayut en zijn collega-ministers bestoken met moties van wantrouwen. Ze zijn ontevreden over hoe de Thaise regering de ongekende economische crisis als gevolg van de Covid-19-pandemie bestrijdt.

Marisa Sukosol Nunbhakdi van de Thai Hotels Association, een organisatie waarin de Thaise hotel branche zich in heeft verenigd, zegt geen idee te hebben wanneer de situatie weer normaal wordt. “Als we een lening bij een bank proberen te krijgen, vraagt de bank ons om een bedrijfsplan. Of we moeten laten zien hoeveel winst we maken, maar we maken geen winst meer en hebben echt geen idee wanneer dat wel weer het geval zal zijn.”

Ze zegt dat de helft van de hotels in Thailand zijn gesloten, en dat de andere helft nauwelijks het hoofd boven water houdt. “We hebben nu echt hulp nodig van de overheid want anders is er over een tijdje helemaal geen toeristen industrie meer over in Thailand.”

Ook op Trefpunt Azië: Nee, je kan voorlopig nog niet met vakantie naar Thailand 

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*