De Thaise taal dringt door in de ruimte

Chalawan, een Thaise krokodil aan het firmament…

 

Enkele jaren geleden in een toespraak gehouden voor scholieren, beweerde de toenmalige leider van de militaire junta, generaal Prayuth Chan-ocha,  dat de Thaise taal op een dag de belangrijkste ter wereld zal worden.  ‘Steeds meer buitenlandse mensen studeren Thais en als jullie doen wat ik zeg en je eigen taal omhelst zal de Thaise taal op een dag de lingua franca zijn’, zo verzekerde Prayuth zijn toehoorders.

koning Rama II

Het staat buiten kijf dat dankzij de wereldwijd toegenomen populariteit van de Thaise keuken inderdaad een groeiend aantal mensen inmiddels weet wat Tom Yam Kung en Pad Thai is. Voor de rest leken zijn boute beweringen echter wat overtrokken. Feit is echter dat de Thaise taal inmiddels wel is doorgedrongen in de interstellaire ruimte. Al in 2015 werd door de International Astronomical Union aan twee exoplaneten en de ster waar ze omheen cirkelen, officieel Thaise namen toegekend.

Deze ster die deel uitmaakt van de Grote Beer op ongeveer 46 lichtjaar van ons zonnestelsel, was voorheen gekend als 47 Ursae Majoris en de twee betreffende planeten als 47 Ursae Majoris B en C. Het internationale bureau houdt zich o.a. bezig met het geven van eigennamen aan ontdekte planeten en sterren. Elk land kan met eigen voorstellen komen waarover dan gestemd wordt. Thailand was de gelukkige winnaar, waardoor deze ster sindsdien officieel wordt aangeduid als Chalawan en de twee exoplaneten als Taphao Thong en Taphao Kaew. Chalawan is een mythologische krokodil en Taphao Thong en Taphao Kaew twee zusters uit een volksverhaal dat wordt toegedicht aan koning Rama II.

Opnieuw een Thais succes

Onlangs werd door de International Astronomical Union, die dit jaar haar honderdjarige bestaan viert, opnieuw een campagne gehouden om exoplaneten te benoemen. Het gebeurt in een tijd dat de zoektocht naar exoplaneten, waarop zich eventueel buitenaards leven kan bevinden,  wereldwijd in volle gang is. Er zijn er inmiddels al enkele tientallen geïdentificeerd en het bureau is internationaal erkend om er namen aan toe te kennen. Ook dit maal werd de Thaise inzending beloond.

 

WASP-50 B, voortaan gekend als Chao Praya (foto NASA)

Een ster voorheen aangeduid als WASP-50 zal voortaan Chao Praya gaan heten naar Thailands grootste rivier. De er omheen draaiende exoplaneet krijgt de naam Mae Ping, een van haar zijrivieren. Mochten er in de toekomst meer planeten in een baan rond deze ster ontdekt worden,  dan zullen zij genoemd worden naar andere zijrivieren van de Chao Praya zoals de Wang, Yom en Nan rivier. Naar het zich laat aanzien was de generaal in zijn toespraak toch een tikje te bescheiden in zijn uitspraken.

Bron: o.a. Khao Sod English

 

 

 

Redactie
Over Redactie 597 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*