Thaise stranden te duur voor Europese reizigers

Thailand, Thaise stranden, Erik Kuijpers

Thaise stranden minder aantrekkelijk?

Thailand is toe aan een wake-up call over zijn toerisme. De doelstelling van 40 miljoen is door de afname uit Europa omlaag gesteld naar 39,8 miljoen, dus 200.000 mensen minder, maar in geld is de verschuiving naar toeristen uit China, India en andere landen aanzienlijk.

De cijfers van het eerste halfjaar van 2019 geven aan dat 5,65 miljoen bezoekende Chinezen goed waren voor 10 miljard dollar, en de 3,61 miljoen bezoekende Europeanen goed voor 8,5 miljard dollar. Een simpele rekensom geeft aan dat ‘de Chinees’ dan bijna 600 dollar per persoon minder verteert in Thailand.

En dat voelt de horeca; en die klaagt dus.

Thaise stranden vallen net zo duur uit als Europese

Daarvoor heeft men verklaringen. Nee, het ligt niet aan Thailand, of beter: het ligt nooit aan Thailand. Zo werkt dat in Thailand. Het is de Brexit, de koers van de baht, de handelsoorlog tussen Donald Trump en Xi Jinping, en meer.

Feit is dat mede door de wisselkoers een vijfsterrenresort op een eiland als Koh Samui of Koh Phangan met zijn 500 dollar per nacht nu net zo duur is als de Europese landen rond de Middellandse zee, en stukken duurder is als vergelijkbare resorts in Turkije of Egypte. Ook resorts in de wintersportgebieden in de EU zijn in de zomer in geld concurrerend met de Thaise stranden.

Tel daarbij de kortere reistijd en dat verklaart voor een deel de terugloop van Europese toeristen. Maar kwade tongen zeggen beter te weten waarom de Thaise stranden minder aantrekkelijk lijken dan voorheen. Dan krijgen de Chinezen de schuld…..

De zero-dollar tours

Thaise stranden, Myanmarse cultuur, de Chinese toerist komt overal. Filmpjes duiken op over zich misdragende Chinese toeristen (alsof westerlingen daar ook geen raad mee weten….) en dan lees je de klachten over deze reisgroep. Zoals: ze geven nauwelijks iets uit, en als ze dat wel doen dan alleen aan landgenoten met een nering, ze dringen overal voor en meer probleempjes…

Zoals de meningen in Thailand zijn, zo ervaart men het ook in Myanmar.

Resorts en hotels nabij de Thaise stranden gaan meer Chinezen boeken en dan schijnt de sfeer te veranderen, zegt de organisatie Asia365 die werkt vanuit Zwitserland. ‘Some of the hotels have shifted their guest mix and sell a bigger percentage to the Chinese market. So the atmosphere in the hotel can change to the point where clients tell us they will not go back. This is a very important issue.’

Veel bezochte eilanden gaan hun aantrekkelijkheid verliezen. De hierboven genoemde verliezen hun glans door volle stranden en bouwwoede; nieuwe bestemmingen als de eilanden Khao Lak en Koh Kood zijn in opkomst en een bezoek waard. Maar ook daar schaadt overtoerisme en dan blijf je er voortaan weg.

Thailand is nu aan zet.

Hou het land aantrekkelijk voor toeristen, verwijder de knelpunten waaronder de verregaande registratie van buitenlanders en de boetes daarop, verlaag de corruptie die ondernemers toestaat toeristen financieel te benadelen en hou het land schoon. Dan heeft Thailand alles te bieden, ook voor de verwende westerling.

Bron:

The Thaiger en Skift Asia weekly.

Foto’s en prenten

Resort in Jomtien; thanks to uhotelsresorts.com

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 807 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

3 Comments

 1. Prima, een auto op stikstof. Zal Rutte blij mee zijn, kan de snelheid weer naar 130. Nu nog een vliegtuig op de plastic soep! Aan goeie ideetjes geen gebrek gelukkig.

 2. Jarenlang ben ik in Thailand geweest om te overwinteren en vermeed daarbij de toeristische hotspots. Dat werd steeds moeilijker. Daarnaast zag ik de laatste jaren een toename van de invloed van de lokale ‘maffia’: woekerprijzen voor taxiritten, geen vrije taxikeuze, verkopers/bars die beschermgeld moeten betalen, lege restaurants als witwascaroussels, e.d. Daarnaast kwam er ook een ander publiek mee met het toenemende massatoerisme en dat werd er niet gezelliger op.
  Ook is er de laatste jaren sprake van een instortende infrastructuur en een toenemende luchtvervuiling met de nodige smogdagen. Tel daarbij op de toenemende repressie. Jammer dat het zo loopt, maar voorlopig voor mij geen Thailand meer.

 3. U zult zich wel een roepende in de woestijn voelen.
  Ik heb gehoord dat het in 2025 beter zal gaan.
  Dan rijden we allemaal op stikstof.
  Dus even ergens anders gaan kijken
  Wie weet????????

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*