Thaise schoolkinderen met gedrag- en leerproblemen. Bestaan die dan?

“Hoe wordt er in het Thaise onderwijs omgegaan met leerlingen die gedrag-of-leerproblemen hebben?” Die vraag werd mij gesteld en hoewel ik inmiddels zestien jaar werkzaam ben op een Thaise middelbare school –nee, ik ben nog steeds niet gedeporteerd –, kan ik er moeilijk een helder antwoord op geven.

Cor Verhoef, Thaise schoolkinderen met leerproblemen

Waarom? Omdat, voor zover ik het kan overzien, Thaise middelbare scholen helemaal niet erkennen dat ze leerlingen hebben met leerproblemen. Aan het begin van het schooljaar begin je met zes nieuwe klassen, een krappe tweehonderd nieuwe gezichten met nieuwe namen. Na een week kom je er achter dat een bepaalde leerling “anders” is. Dus in gestrekte draf naar de Foreign Language Department. Daar wordt je verzekerd dat er absoluut niets mis is met Bong Bong die elke ochtend het volkslied toch wel hééél erg hard meezingt. Het volkslied wordt over het algemeen gemompeld door de leerlingen, niet gezongen, maar Bong Bong brult er elke ochtend op los.

Cor Verhoef, Thaise schoolkinderen met leerproblemen, Volkslied zingen

Later kwam ik er via de vader van Bong Bong achter dat zijn zoon een milde vorm van autisme had. Nooit geweten dat autisme gepaard gaat met extreme koningsgezindheid.

Ping ping schoot als een leeglopende ballon door de klas.

Ik herinner me ook nog Ping Ping, een vrolijke, slimme knul. Ping Ping schoot als een leeglopende ballon door de klas. Ping Ping had ADHD. Nu ben ik zelf nogal sceptish wanneer ik hoor dat een kind ADHD heeft. Gezonde kinderen zijn meestal erg druk, rennen overal en kunnen slecht stil zitten, maar Ping Ping was wel erg turbo. Ik liet hem altijd gewoon rondlopen in de klas, iets waar zijn klasgenoten best jaloers op waren. Waarom Ping Ping wel en wij niet? Omdat wanneer je Ping Ping dwingt om in zijn schoolbank te blijven zitten, wordt ie gek, daarom. Op sommige dagen was ie rustig. Erg rustig. Ritalin rustig. Ook dat jaar was mij nooit verteld wat Ping Ping mankeerde. Je moet er zelf achter komen.

Cor Verhoef, Thaise schoolkinderen met leerproblemen, ADHD

Waarom wordt docenten door de school van te voren niet verteld, dat Sombat dit mankeert en Ploy dat onder de leden heeft? Die vraag legde ik voor aan de onder-directrice en die verzekerde mij dat ouders vaak, wanneer zij hun kind inschrijven op een school, de school niet vertellen dat hun spruit dit of dat heeft. Soms wel, maar meestal niet, zo wist ze.

Toch vreemd dat ouders met een kind dat gedrag- of leerproblemen heeft, dat niet vertellen aan een school wanneer zij hun koter opgeven. Gezichtsverlies? Het lijkt me in ieder geval niet in het belang van het kind om daar geheimzinnig over te doen.

Bestaan er in Thailand wel speciale scholen voor leerlingen met leerproblemen?  Scholen die ‘passend onderwijs’ bieden? Er zijn wel scholen voor blinde kinderen, maar zover ik weet geen scholen die onderwijs bieden voor leerlingen met leerproblemen. Waarom niet? Geen idee. Je zou verwachten dat je in een metropool als Bangkok toch wel een hele school kunt vullen met kinderen die een andere onderwijsmethode nodig hebben dan de reguliere.

Nu ik er over nadenk; naar mijn idee hebben alle Thaise kinderen in het hele land een andere onderwijsmethode nodig dan de reguliere. Maar dat is weer een ander verhaal….

 

 

Cor Verhoef
Over Cor Verhoef 41 Artikelen
Geboren Rotterdammer Cor Verhoef werkt sinds 2004 als leraar Engels aan de Nairong middelbare school in Bangkok, de metropool waar met zijn echtgenote en docent Ning (‘Priceless woman’) woont. Na zijn opleiding aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam en Omstreken werkte hij in de horeca en als reisagent in Mexico en Guatemala. Via de NBBS belandde hij in najaar 2001 in Thailand. Inmiddels zijn Cor en Ning de trotse ouders van zoon Leon.