Thaise Lady Justice heeft oog voor haar klanten

AND JUSTICE FOR NONE

“ Het recht zal zegevieren. Het feit dat hij rijk is betekent niet dat hij niet de gevangenis in draait. Ik vraag de mensen om niet automatisch tot deze conclusie te komen”.

Aldus de woordvoerder van de Royal Thai Police mijnheer Songpol Watanachai, daags na het fatale ongeluk waarbij Janepop Veeraporn (37) zijn Mercedes met duizelingwekkende snelheid parkeerde in de kofferbak van een middelgrote Ford waarin zich twee post-graduate studenten bevonden.

De Ford vloog vrijwel onmiddelijk in brand. De beide studenten hadden geen schijn van kans. Janepop kwam er vanaf met een paar lichte kneuzingen.

“Het recht zal zegevieren”. Dat zei Songpol dus. Met een stalen gezicht.

Dat het recht in dit prachtige land zal zegevieren weten we. Want met criminelen, daar maken we hier korte metten mee. Zoals bijvoorbeeld met de twee Kalasin paddenstoelterroristen Udom Sirisorn (53) en zijn meedogenloze vrouw Daeng Sirisorn (50) die in Juli 2010 paddenstoelen plukten in een stuk beschermd natuurgebied.

De rechter legde een gevangenisstraf op van 15 jaar en maakte zodoende de bossen van Kalasin weer een stukje veiliger en het recht zegevierde.

Meer recentelijk is het geval van de beruchte kokosnotenkidnapper en rubbertapper Naruebet Petchumpol (25) die 3 kokosnoten ontvoerde uit de plantage van zijn buurman, omdat zijn zwangere vrouw trek had in kokosnotenvlees. De immer alerte politie ter plaatse arresteerde de onverlaat en de gedupeerde plantage-eigenaar eiste 50.000 baht schadevergoeding, een bedrag waarbij ongetwijfeld de emotionele waarde van de drie kokosnoten in mee was berekend.

Cor Verhoef, no justiceDe kokosondernemer beschouwde de drie noten als zijn eigen kinderen en ook hier zegevierde het Thaise recht. Naruebet kon het vereiste bedrag niet betalen en verdween achter de tralies. waarop alle kokosplantage ondernemers in de regio opgelucht konden ademhalen.

Een ander geval betrof de enige erfgenaam van het Red Bull imperium Vorayuth Yoovidhya (27 destijds ) die zijn Ferrari een aantal jaren geleden in de motorfiets van een onoplettende politieagent boorde, deze nog zo’n 100 meter meesleurde en sindsdien zucht onder het juk zelfverkozen ballingschap in Singapore. Ook hier zegevierde het Thaise recht zonder aanziens des persoons.

Last but not least, het treurige verhaal van Orachan Devahastin Na Ayudhya die op 16-jarige leeftijd met haar auto op een mini-bus botste wat 9 doden ten gevolg had. Ook hier kende de Thaise rechter geen genade en veroordeelde de tiener tot een taakstraf en rijontzegging tot haar 25e levensjaar, een terechte straf omdat het meisje geen enkel berouw toonde.

Ter afsluiting nog eenmaal de woorden van de politiewoordvoerder:
“ Het feit dat hij rijk is betekent niet dat hij niet de gevangenis in draait. Ik vraag de mensen om niet automatisch tot deze conclusie te komen.”

Maar natuurlijk niet. Daar hebben we toch geen enkele reden voor?

Cor Verhoef
Over Cor Verhoef 41 Artikelen
Geboren Rotterdammer Cor Verhoef werkt sinds 2004 als leraar Engels aan de Nairong middelbare school in Bangkok, de metropool waar met zijn echtgenote en docent Ning (‘Priceless woman’) woont. Na zijn opleiding aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam en Omstreken werkte hij in de horeca en als reisagent in Mexico en Guatemala. Via de NBBS belandde hij in najaar 2001 in Thailand. Inmiddels zijn Cor en Ning de trotse ouders van zoon Leon.

2 Comments

  1. Heerlijk puntig sarcasme, dat de klassejustitie in dit land aan de kaak stelt. Je haalt maar enkele gevallen aan en die beperking is nodig, want er is een hele boekenplank mee te vullen.

  2. De arme sodemieter dokt of bromt, de rijken lachen zich een aap en doen waar ze zin in hebben. Heeft iets van het landleven in Nederland ooit waar de mensen werden bestuurd door notaris, pastoor/dominee, advocaat en dorpsdokter en toegang tot rechtvaardigheid met een lach van ‘ons kent ons’ werd afgedaan. Democratie en recht zijn in dit land voor de happy few, de toplaag van een enkele procent.

    Ik heb met dank en met bronvermelding een stukje van jouw bijdrage in een forum gezet waar ik de rijkeluis-uitspattingen eerder al aankaartte.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.