Thaise onderzoeker dodenkamp gevlucht naar Australië

Antonin Cee, Paween, mensensmokkel
Gevluchte onderzoeker Paween: … ze willen me dood….

Politie generaal belast met onderzoek naar mensensmokkel zoekt asiel in Australië

Enkele weken geleden verdween hij plotseling. Generaal Majoor Paween Pongsirin, die het onderzoek leidde in de affaire rond mensensmokkel in Thailand, waar duizenden mensen het slachtoffer van werden. Enkele dagen geleden dook hij weer op in Melbourne, Australië. In een interview met de Australische TV vertelde hij dat hij daar politiek asiel gaat aanvragen. Paween zegt te vrezen voor zijn leven. Dit omdat “invloedrijke personen  uit regering, leger en politie, betrokken bij deze mensensmokkel, mij dood willen”.

Voor de Thaise regering moet dit een gênante zaak zijn. Organisaties voor mensenrechten en journalisten hadden onophoudelijk betoogd, dat Thailand zijn ogen sloot voor deze praktijken omdat er invloedrijke personen achter zaten. De junta ontkende dat. Onder druk gezet door het buitenland gelastte de Thaise regering in mei 2015 een onderzoek, dat geleid werd door Paween. In zuid-Thailand werden meer dan 30 graven ontdekt in een junglekamp dat inmiddels verlaten was. De slachtoffers waren voornamelijk uit Myanmar gevluchte Rohingya-moslims.

Ze werden in dit ‘dodenkamp’ vastgehouden door mensensmokkelaars, die losgeld voor ze vroegen aan familieleden. Als dat niet afkwam werden ze afgemaakt. Vrouwen werden verkracht en bij kinderen werden handen afgehakt om ze daarna op markten te laten bedelen

Toen Paween met zijn onderzoek begon, werd dit opgevat als een teken, dat Thailand serieuze aandacht aan deze zaak zou besteden. Paween zegt echter, dat hij vanaf het begin onder grote druk stond zijn onderzoek “niet al te enthousiast” uit te voeren. Zijn onderzoek zou aantonen dat achter deze mensensmokkel een goed geoliede organisatie schuilging. Het bewijsmateriaal volgend vaardigde hij 153 arrestatiebevelen uit, onder meer voor een generaal, andere legerofficieren, invloedrijke zakenlieden en verschillende politici. Tot nu toe werden 88 mensen voor de rechter geleid.

Antonin Cee, onderzoeker mensensmokkel gevlucht
Rohingya, verjaagd uit Birma en Bangladesh, in Thailand verhandeld door genadeloze mensensmokkelbendes

Enkele weken geleden werd Paween volgens eigen zeggen gedwongen zijn werk neer te leggen en overgeplaatst naar het gewelddadige zuid-Thailand. Hij nam daarop de wijk. Volgens  Paween was dat het onderzoek nog lang niet was afgerond, toen het werd gestopt. Door de interviewer gevraagd naar wie de verantwoordelijkheid droeg voor deze doofpotactie zei Paween: ‘Hele machtige mensen die zelf betrokken zijn bij deze mensensmokkel. Er zijn in politie en leger zeer slechte mensen, die dit soort dingen doen. Maar helaas zijn dat ook de mensen die macht hebben.’

Volgens zijn zeggen zijn er nog veel meer personen bij deze zaak betrokken, ook op hoge regeringsposten. Paween noemde geen namen, maar verwacht niet, dat het tot een veroordeling gaat komen van deze verdachten.
Zelf zou hij een kroongetuige zijn in deze rechtszaak. Hij verwacht, dat andere getuige te geïntimideerd zullen zijn om een verklaring af te leggen.

Het interview van de Australische tv volgde op onthulling door het Britse dagblad The Guardian van Paweens vlucht.

Er is in de Thaise media nog nauwelijks publiciteit over dit voor de regerende militairen zeer ongemakkelijke nieuws. De junta heeft ook nog niet gereageerd op de publicaties over Paweens vlucht. Wel een politiewoordvoeder dat de zaak-Paween ‘in behandeling’ is.

 

Bronnen: Australische tv, The Guardian

Antonin Cee
Over Antonin Cee 142 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.