Thaise meningen over Nederland (2)

We horen maar al te vaak de meningen van Farang over Thailand, maar hoe kijken Thai nu eigenlijk naar Nederland? Op een Thais platform vroeg ik hen wat zij het meest opvallend vonden aan het leven in Nederland. In de eerste aflevering kwamen al een aantal meningen aan bod over zaken zoals familieleven, de Nederlandse mentaliteit en geldzaken. In deze aflevering een aantal reacties die andere aspecten van het leven belichten.

Op bezoek

Wat bij Thai in Nederland erg opviel is dat als je bij vrienden of familie langs wilt, je eerst een afspraak moet maken. En vervolgens: “Ze doen hun schoenen niet uit in huis. Voor etenstijd moet de visite naar huis, zelden eten ze mee. Komt men bij ons op bezoek dan is er onbeperkt eten. Maar geeft de familie hier een feestje dan hebben ze slechts koffie met een plakje cake. Ook de ex-partners komen gewoon op visite. Ze gaan naar het café met sportschoenen en gewone kleding aan. Dat is handig als je gaat lopen of als het koud is. Ik trok in het begin mooie jurken aan.”

Over de verjaardag of een kinderfeest: “Is er een feestje voor de kinderen dan gaan de volwassenen samen aan de drank. Men geeft hier echt aandacht aan verjaardagen. Cadeaus pakken ze gewoon in met inpakpapier, in plaats van ze eerst in een mooie doos te doen met een sierlijke strik er bovenop. Ik dacht eerst dat mijn vriend er te lui voor was maar het schijnt hier normaal te zijn. In winkels doen ze het ook zo.”

Eten

Eten is voor een Thai een belangrijk en sociaal gebeuren. Het viel hen op dat het eten hier per seizoen anders is, bijvoorbeeld asperges in de lente en witlof in de winter. “Het eten hier is goed. Ze spoelen het vlees niet af voor gebruik en groente ook niet. Volgens mijn vriend gaan de bacteriën vanzelf dood tijdens het bakken. Ze nemen altijd alleen maar brood mee naar hun werk. Gaat dat niet vervelen? Ik neem Mama Noodles in mijn pauze. Je moet zelf je lunch maken. Er is namelijk geen 7/11, al kun je wel een frikandel of kroket halen.”

Verkeer en de openbare ruimte

Vergeleken met het chaotische verkeer in Thailand is Nederland een verademing is de ervaring:  “Ik ga dagelijks fietsen en voel me dan echt veilig in het verkeer. Auto’s geven voorrang aan fietsers en voetgangers. Het is hier opgeruimd en schoon. Er heerst discipline en de openbare voorzieningen worden goed beheerd. De infrastructuur is prima. Het openbaar vervoer is goed, comfortabel en ze rijden volgens een vaste dienstregeling. Treinen en busverbindingen gaan er door heel het land. In de huizen kan je zo door de ramen naar binnen kijken! Je kunt wandelen zonder allerlei obstakels tegen te komen. Ik zag eens iemand fietsen die een andere fiets meevoerde!”

Klimaat en natuur

Het klimaat is voor menig Thai een uitdaging gezien deze reacties: “Het is hier nat en koud. Voor de zon moet je in een ander land zijn. Het klimaat is even wennen, het kostte wat tijd maar daarna ga je ervan houden. De vier verschillende seizoenen zijn afwisselend met altijd weer wat moois. Als Nederlanders de hitte in Thailand kunnen verdragen dan wij ook de kou in Nederland. Het is een mooi vlak land, je kunt zo overal genieten en de zon op en onder zien gaan. Het is allemaal erg plat, geen bergen of zo. Hier beschermen ze de natuur en scheiden ze zelf afval, papier, plastic, wit en gekleurd glas, GFT en zo. Er zijn speciale afvalbakken voor hondenpoep, maar toch ligt er nog poep op straat en in het gras, raar hoor.”

Samenleving

Over de samenleving wordt over het algemeen positief gedacht: “Er is hier weinig corruptie. Het is een vrij land waar gelijkheid heerst. Er is vrijheid van denken. Heel democratisch. Doe wat je wilt, als je een ander maar niet tot last bent, want dan krijg je een boete. De mensenrechten zijn gewaarborgd. Iedereen is gelijk ongeacht ras, geloof of wat dan ook. Het verschil tussen rijk en arm is hier niet zo groot. De welvaartsstaat helpt de mensen. Goede arbeidswetten en rechtsbescherming. Er zijn zoveel verschillende musea, zelfs een seks-museum!” Maar ook: “Die hoge belastingen! Een hondenbelasting? Op veel dingen zit belasting maar je krijgt er ook een goed sociaal vangnet voor terug.”

Gezondheidszorg

Een reageerder merkt op dat mensen hier cola drinken bij buikpijn. En bij keelpijn koud in plaats van warm water. “Bij koorts eten ze een ijsje! Ik heb lange tijd in het ziekenhuis gelegen maar hoefde me geen zorgen te maken over de rekening. De zorg voor ouderen en gehandicapten is goed, met voldoende empathie en aandacht. Dat stelt hen in staat comfortabel een eigen leven te leiden, geweldig!”

Waar men zich over verbaast: “De huisarts geeft niet snel medicijnen. Die zegt vaak, gaat u maar naar huis, neem een aspirientje en rust uit. Je moet maar vanzelf beter worden. Ik dacht dat ik doodging maar de dokter zei me een paracetamol te nemen en te gaan slapen. Volgens de huisarts is een verkoudheid niet hetzelfde als ziek zijn. Vrijwel direct na de bevalling stuurde ze me alweer naar huis, terwijl ik had verwacht enkele nachtjes in het ziekenhuis te blijven. Ik kon nog amper lopen! Het is lang wachten op operaties in het ziekenhuis.”

“Ze plannen hun uitvaart van tevoren zodat de nabestaanden zich daar geen zorgen meer over hoeven te maken. Alles goed geregeld, geweldig. In Thailand is er angst rondom de dood, hier zijn ze daar nuchter in en doen ze niet moeilijk.”

Als Thaise migrant in Nederland wonen

Over in Nederland wonen zijn de meningen verschillend. Zo vindt de een het maar een saai land en iemand anders fantastisch en geeft een 10+! “Pas je aan en wees gelukkig, heb ik ook gedaan. Ik verbaas me nergens meer over. In Nederland kun je gewoon jezelf zijn. Nederland is inmiddels mijn eerste thuis, Thailand mijn tweede. Ik heb mijn familie laten weten dat ik hier blijf wonen en hier zal sterven.”

Conclusie

Ik heb met een glimlach en een zekere mate van begrip de reacties gelezen, de meeste waren voorzichtig tot ronduit positief. Nederlandse gewoontes kunnen soms wat eigenaardig zijn, vooral de andere manier van afwassen die in deel 1 ter sprake kwam, leverde veel bijval op. Maar Nederlanders worden vooral gezien als vriendelijk, nuchter en behoorlijk direct. Vooral dat laatste was voor veel Thai wel even wennen. Maar over het algemeen stellen de Thaise reageerders de Nederlandse gedragingen op prijs. Het grootste struikelblok is het klimaat, maar verder is het toch zeker geen verkeerd land om in te wonen.

Enkele Thai zijn zelfs geheel vernederlandst, maar er zijn er ook die zich nog steeds buitengesloten voelen. Mogelijk zal dat zowel aan de persoonlijkheid van de migrant liggen alsmede aan de gemeenschap waar deze terecht is gekomen: woont men in een klein dorp of een grote anonieme stad? Leeft men echt tussen de Nederlanders of speelt het leven zich vooral af binnen het eigen migrantenclubje? Ik denk dat er parallellen te trekken zijn met andere migrantengroepen, inclusief Nederlanders die in Thailand zijn gaan wonen.

Over Rob V. 30 Artikelen
Rob V. is een Thailandliefhebber en -ganger. Hij heeft zich gespecialiseerd in immigratiepolitiek en procedures voor verkrijgen Schengen-visa

6 Comments

 1. Fijn dat Rob V. deze meningen van Thais wonend in Nederland heeft vertaald en geplaatst. Moet veel werk zijn geweest. Zou mijn indruk dat deze Thais een juister beeld schetsen dan de Nederlanders in Thailand over Thailand doen? Ik heb het gevoel dat de Thais in Nederland beter geïntegreerd zijn dan de Nederlanders in Thailand. Hoe zou dat komen? Werk? Taal? Leeftijd?

 2. Leuk artikel, net als deel 1 van vorige week, waar vreemd genoeg niemand op heeft gereageerd.
  Een opmerking over deel 1: “De mensen hier zijn aardig, ze glimlachen tegen je en groeten elkaar, ook als het vreemden van elkaar zijn”. Ik proef hier duidelijk de sfeer van een dorpje buiten de Randstad. In de grote steden in het westen van het land is het toch anders.

  • Ja Eric, daarom besluit ik ook met zo’n soort opmerking dat het nogal aan de locatie ligt en de persoon. Ik zie de vreemden elkaar eerder groeten in een dorpje dan in een grote stad (kan uiteraard anders zijn voor een bepaalde wijk of straat, maar op keper genomen). En het zal ook aan de persoon in kwestie liggen, als iemand zuur íemand naar buiten gaat zal hij/zij niet zo snel vrolijke mensen waarnemen, ga je zelf fluitend van geluk en blijdschap naar buiten dan juist wel.

   Net zo met de reactie over asociaal gedrag door alles maar zo te pakken, dat stel ik me eerder voor bij een stel puberende stiefkinderen die maling hebben aan die nieuwe partner van hun eigen ouder. Maar iemand kan ook bij een partner zijn gekomen met lompe vrienden die alles snaaien. Maar dat is dan zo naar was ik dus. Kan er totaal naast zitten, wie weet is het wel 1 of 2 goede vrienden/familie van die Nederlandse man die kind aan huis zijn en gewoon gezellig een bakkie komen zetten en dan zelf de suiker, melk, en wat lekkers pakken uit de kast (en manlief dat bij die mensen ook zo doet) en het die vrouw is die dat gewoon niet kan accepteren en niet gezellig samen meekrijgt. “Daar heb je die vrienden van me man weer, vervelend, steun zucht puf”.

   Ik moest uiteraard ook denken aan Nederlanders die schrijven dat als ze in Thailand zijn de gasten zomaar de koelkast/drankkeet leegtrekken en die zich daar groen en geel aan ergeren ‘wat flikken die Thai nou?! Dat doet een Nederlander niet!”.

   Hoeveel verschillen we nu werkelijk? Ik zie meer parallellen dan dat ‘zo’n zo totaal anders en onbegrijpelijk zijn.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*