De Thaise manier van leven

Schoonvader verdient 200 baht per dag, dus nog geen 6000 per maand (ca. 160 euro). Om die reden steunt mijn vrouw haar moeder iedere maand financieel. Maar het blijft een raadsel dat Thais van zo weinig geld kunnen leven, wel in Thai style natuurlijk.

Als pa thuis komt van zijn werk, dan is er meestal vis te eten, zelf gevangen door schoonmoeder, dus niet gekocht, op de markt, soms gedroogd in de gratis zon. Is er geen vis, dan gaat schoonvader op jacht naar kikkers en slangen, grote vogels schiet hij met zijn katapult uit de bomen. Hoewel groenten heel goedkoop zijn wordt het meeste toch van de een of andere boom getrokken.

Natuurlijk, ze hebben een hut, hun huis dus (zie foto), dat op het land van mijn vrouw staat. Toen ik het de eerste keer zag schrok ik mij de kolere, maar het went. Ik zou het moeilijk vinden er te wonen met name door het zeer gebrekkige sanitair, maar zij zijn er gelukkig. Pa in een rijtjes huis? No way! Hij is meer een jungleman.

Berthy Jenner, De Thaise manier van leven

Yui heeft haar ouders al eens aangeboden een huis vlakbij een school te huren. Ma kan goed koken, zegt ze en dan kunnen ze beneden eten verkopen en boven wonen. Maar het aanbod is afgeslagen. En ja, ze betalen dus geen huur en heel weinig aan elektra, want warm douchen is er niet bij, een airco hebben ze niet, geen internet en in de keuken staat geen koffiezetter, geen microwave, geen mixer, geen friteuse, geen broodrooster, ze hebben het allemaal niet nodig. Een wasmachine heeft mijn vrouw cadeau gedaan. Verzekering voor beide ouders wordt door mijn vrouw betaald en de mobiele telefoons hebben ze van ons gekregen. Als schoonmoeder met haar dochter wil bellen, dan laat ze de telefoon twee maal overgaan en dan belt Yui terug. Kost haar dus ook niks.

Lao kauw, Thaise illegaal gestookte rijst-whiskey, ik heb eens een klein slokje geproefd. Smerig! Maar schoonmoeder koopt het ‘in het groot’ in. Vader is de beste klant, maar die illegaal gestookte whisky verkoopt ze ook. En nu is ze een klant kwijt, niet aan de concurrentie hoor, maar aan Boeddha. De klant heeft zich opgehangen vertelde zij en nu zijn er in twee weken tijd ook nog vijf mensen in het dorp overleden. Niet dat Ma verdrietig is, ze waren toch al ziek en oud vertelde ze, maar Ma moet dan iedere keer de familie van de overledene 50 baht geven, dat is de gewoonte daar. Zo loopt het financieel uit de hand, maar Yui zal wel weer bijspringen. Het is zoals veel Thai leven.

Berthy Jenner
Over Berthy Jenner 41 Artikelen
Berthy Jenner is Haagse pensionado en blogger. Woont met Yui en dochter Robin in Chiang Mai, Thailand en geniet van elke dag. Meer van en over Berthy is te lezen op zijn blogsite www.sifaa.nl