Top Thaise leger pakt niet corruptie maar klokkenluider aan


Rob V., Corruptie leger, Sergeant, Apirat
Apirat in montage op FB-pagina Thisrupt

Probeer als militair maar eens corruptie aan te kaarten

Zeker de in Thailand geïnteresseerde lezer kent de verhalen over corruptie in het Thaise leger. Om maar een paar voorbeelden te noemen: officieren die geld opstrijken bij de koop of verkoop van wapentuig en  de ondoorzichtige geldstromen van het leger waar zelfs het parlement geen volledig inzicht in heeft. Maar dit ter sprake brengen is niet zonder gevolgen, zo ondervond ook een sergeant die genoeg had gehad van de corruptie op zijn afdeling.

Rob V., Klokkenluider, Thaise leger, Corruptie
Klokkenluider Narongchai
Foto YouTube

Het is 2013 wanneer sergeant Narongchai Intharakawi (ณรงค์ชัย อินทรกวี), administratief medewerker bij defensie, ziet dat  buiten hem om zijn naam en handtekening herhaaldelijk onder diverse declaratieformulieren worden geplaatst. Dergelijke valse declaraties zijn een bekende vorm van corruptie binnen de Thaise overheid.  Narongchai brengt de valse declaraties ter sprake bij zijn overste maar deze laat hem weten dat Narongchai gestraft zal worden als hij zich tegen deze corrupte praktijken verzet.  De valsheid in geschrifte gaat dus door.

Na jaren van corruptie geeft  Narongchai  in 2017 nogmaals bij zijn overste aan dat hij niet langer bij deze corruptie betrokken wil worden.  Zijn verzoek wordt ingewilligd maar vanaf die dag krijgt hij voortdurend met pesterijen te maken. Zo wordt o.a. zijn ziekteverlof niet akkoord bevonden. Hierdoor krijgt zijn afwezigheid de status van ongeoorloofd verlof. Narongchai  krijgt straf en een promotie gaat aan hem voorbij.

In de loop van 2019 ontdekt Narongchai dat zijn naam opnieuw door anderen wordt gebruikt voor het vervalsen van papieren. Hij kaart deze corruptie in september aan bij de Ombudsman. Nog dezelfde maand komt hij hierdoor in conflict met zijn overste.  Zijn bezwaar tegen deze corruptie wordt hem niet in dank afgenomen. Begin 2020 wordt hij schuldig bevonden aan het schenden van de militaire gedragscode en tot een week cel veroordeeld. Opvallend detail: de collega’s die tegen Naronchai getuigen zijn dezelfde collega’s die betrokken zijn bij de corruptiepraktijken op zijn afdeling.

Op 8 februari vindt er een schietpartij plaats in Korat: een militair in conflict met zijn overste schiet tientallen mensen dood. Naar aanleiding van dit incident zet opperbevelhebber generaal Apirat een kliklijn op waar soldaten klachten kunnen indienen over vermeend misbruik of corruptie door hoge officieren. Nadeeltje: bellers kunnen alleen niet anoniem hun verhaal doen.

Rob V., Apirat, Corruptie leger, Sergeant
Militair schiet dertig mensen dood in Korat. Geëmotioneerd opent generaal Apirat een kliklijn voor aangifte van misbruik en corruptie in het Thaise leger. Foto Khaosod English

Sergeant Narongchai belt met deze kliklijn om de misstanden op zijn afdeling te melden.  Hij hoopt zo eindelijk gerechtigheid te krijgen maar het tegenovergestelde gebeurt: hij komt alleen maar onder nog meer druk te staan van zijn overste. Hij krijgt te horen dat hij promoties vanaf nu wel kan vergeten.  De druk wordt hem te veel en half maart ontvlucht hij zijn werkplek. Door de constante tegenwerking, intimidatie, ernstige bedreigingen en gebrek aan voortgang besluit hij in uiteindelijk publiek te gaan met zijn verhaal.

Narongchai is inmiddels zijn baan bij defensie kwijt geraakt wegens de ongeoorloofde absentie  en zal door de krijgsraad vervolgd worden voor deserteren uit het leger. Hem hangt maximaal 7 jaar celstraf boven het hoofd. Gelukkig zijn de corruptie aantijgingen inmiddels in behandeling genomen bij de National Anti-Corruption Commission(NACC). Al zijn er ook over de NACC de nodige klachten dat deze niet object opereert, bijvoorbeeld de controverse rondom de vrijspraak van vice-premier generaal Prawit die vele extreem dure horoges ‘geleend’ had en verzuimd had om als bezit op te geven.

Wat er uiteindelijk met de corruptie aanklacht zal gebeuren is afwachten. De vraag is of er eens een einde komt aan de ondoorzichtige en corrupte praktijken binnen defensie. Generaal Apirat liet onlangs nog weten dat ‘er geen noodzaak is het leger te hervormen of orde op zaken te stellen.  Dit omdat wij soldaten al reeds discipline en regels kennen. Iedereen die een soldaat wordt begrijpt dit. (..) Corruptie is slechts een perceptie van de bevolking. Ik kan bevestigen dat het [corruptie] probleem grotendeels is opgelost.’

Narongchai had nog de volgende boodschap voor het Thaise leger: ‘Als jullie mijn rang af willen pakken dan wil ik mijn strepen best teruggeven, maar geven jullie mij ook gerechtigheid? Ik zou deserteur zijn. Ik heb geen salaris, geen baan, geen woonruimte en wordt gerechtelijk vervolgd. Maar degenen die corrupt zijn dragen nog steeds hun uniform en vangen belastingcenten. Is dat nu hervorming?’

Wat denkt u, beste lezer?

Thisrupt-video zaak-Narongchai

Belangrijkste bronnen:

https://prachatai.com/english/node/8588
https://www.facebook.com/thisruptdotco/photos/a.203266207692702/270511780968144/?type=3
https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/06/02/whistleblower-soldier-says-he-is-ready-to-face-trial/

Foto homepage: Thai army, gezien op ArmedForcesWorld


Rob V.
Over Rob V. 26 Artikelen
Rob V. is een Thailandliefhebber en -ganger. Hij heeft zich gespecialiseerd in immigratiepolitiek en procedures voor verkrijgen Schengen-visa

2 Comments

  1. Het verhaal belicht slechts 1 kant van het verhaal. Het klinkt en is natuurlijk ook aardig om de kant te kiezen van de zwakke en onderdrukte maar ik zou ook graag de andere kant horen. Gewoon een vorm van journalistiek werk. Voorts moet je als militair beseffen dat je de oorlog niet in je eentje kunt winnen. Dus je vecht met een groepje of zorgt voor voldoende rugdekking. Als het verhaal echt waar is, kan de overste zijn toekomstige promoties ook vergeten.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*